Powered by

Συζήτησαν με τους ευρωβουλευτές τα θέματα που τους απασχολούν οι επιχειρηματίες της Λεμεσού

Το νομοσχέδιο για ρύθμιση της τηλεργασίας, ο κανονισμός της Πράσινης Γραμμής, ο χρηματοοικονομικός τομέας, η γεωπολιτική κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τα προβλήματα στην αγορά εργασίας αποτέλεσαν τα βασικά θέματα σε συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης που οργάνωσε, για δεύτερη συνεχή χρονιά, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Λεμεσού (ΕΒΕΛ), σε συνεργασία με το γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο.

Στις συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης, που πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της Πέμπτης στα γραφεία του ΕΒΕΛ, τα μέλη του Επιμελητηρίου είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν θέματα που τους απασχολούν και να ενημερωθούν σχετικά με το Ευρωκοινοβούλιο, από τους ευρωβουλευτές Λουκά Φουρλά, Ελένη Σταύρου, Γιώργο Γεωργίου, Niyazi Kızılyürek και Κώστα Μαυρίδη.

Σύντομες τοποθετήσεις έγιναν από τους πέντε ευρωβουλευτές με το πέρας των συζητήσεων, με πρώτο τον Γιώργο Γεωργίου, ο οποίος αναφέρθηκε στο θέμα του νομοσχεδίου για την τηλεργασία, που συζητείται από την Επιτροπή Εργασίας της Βουλής.

Κατά τη συζήτηση με τα μέλη του ΕΒΕΛ, ανέφερε, «καταλήξαμε στην διαπίστωση ότι τα πράγματα είναι ρευστά, τώρα διαμορφώνονται, τελεσίδικες αποφάσεις μπορεί να μην έχουμε και μπορεί να υπάρχουν ενστάσεις από τον επιχειρηματικό κόσμο αλλά και από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις».

«Είμαι σίγουρος ότι μέσα από την ωριμότητα, που μονίμως επιδεικνύει ο επιχειρηματικός κόσμος αλλά και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, θα βρεθεί ο τρόπος ώστε, μέσα από ευέλικτες και καινοτόμες μορφές τηλεργασίας, και οι επιχειρήσεις να βοηθούνται αλλά και τα εργασιακά και άλλα δικαιώματα των εργαζομένων να μην υποσκάπτονται», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του ο ευρωβουλευτής Niyazi Kızılyürek, είπε πως συζητήθηκε το θέμα των εμπορικών σχέσεων και η προσέγγιση των δύο κοινοτήτων μέσα από τον κανονισμό της Πράσινης Γραμμής, «όπου διαπιστώσαμε ότι λείπει η σωστή πληροφόρηση και είναι ένα θέμα που πάρα πολλοί δεν έχουν ακριβώς αντιληφθεί πώς μπορεί να λειτουργήσει».

«Άρα διαπιστώσαμε πως χρειάζεται επαφή», συνέχισε και πρόσθεσε ότι έχει τεθεί η εισήγηση για διοργάνωση στη Λεμεσό μιας συνάντησης με Τ/κ επιχειρηματίες «που επιθυμούν και αυτοί να έχουν συνεργασία με Ε/κ». Επιπρόσθετα, όπως είπε, τονίστηκε η σημασία των εμπορικών σχέσεων στην προσέγγιση των λαών και «ότι έχει τεράστια σημασία να δούμε πώς μπορούμε να καλλιεργήσουμε έδαφος συνεργασίας».

Ακολούθως τον λόγο πήρε ο Κώστας Μαυρίδης, ο οποίος, ως Πρόεδρος της Πολιτικής Επιτροπής για τη Μεσόγειο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, υπογράμμισε την ανάγκη για δημιουργία ενός Μηχανισμού Κοινής Άμυνας και Ασφάλειας στην ΕΕ, «χωρίς τον οποίον οι στόχοι που έχουμε για το περιβάλλον, την κοινωνία και την οικονομία δεν μπορούν να επιτευχθούν».

Σημείωσε ότι ο ίδιος έχει καταθέσει πρόταση ώστε να υπερπηδηθεί η διαδικασία της ομοφωνίας των κρατών-μελών, όπως έγινε ξανά και όπως, εκείνα τα κράτη-μέλη που δεν επιθυμούν να συμμετέχουν ενεργά «να δώσουν την παθητική τους ψήφο, εγκρίνοντας όσους είναι πρόθυμοι να προχωρήσουν». «Επειδή η Μεσόγειος καίγεται, θεωρώ ότι πρέπει να προχωρήσουμε και ίσως η Γαλλία θα μπορούσε να παίξει έναν ηγετικό ρόλο προς τον σκοπό αυτό», συμπλήρωσε.

Ο κ. Μαυρίδης έκανε ακόμη λόγο για «μεγάλη δυσαρμονία» ανάμεσα στο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας προς την τ/κ κοινότητα και τον κανονισμό της Πράσινης Γραμμής, αφού όπως είπε, μόνο στο πρώτο υπάρχει πρόνοια που προβλέπει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να διασφαλίζει, εκ των προτέρων, σε διαβούλευση με την Κυπριακή Δημοκρατία, ότι δεν παραβιάζονται τα νομικά δικαιώματα φυσικών ή νομικών προσώπων, με αποτέλεσμα Ε/κ επιχειρηματίες να έχουν να ανταγωνιστούν μιαν παράνομη επιχείρηση στα κατεχόμενα.

Εξάλλου, η ευρωβουλευτής Ελένη Σταύρου αναφέρθηκε στη γεωπολιτική κατάσταση στην περιοχή, λέγοντας πως «είναι δύσκολο να καταλήξεις σε απτά συμπεράσματα γιατί αυτή τη στιγμή τα πράγματα είναι πολύ ρευστά». Ωστόσο, κατά τη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, πρόσθεσε, «καταλήξαμε στο γεγονός ότι θα δημιουργηθεί μια νέα Μέση Ανατολή στην οποίαν η Κύπρος θα έχει να διαδραματίσει κάποιο ρόλο και στο ότι η Ευρώπη πρέπει και μπορεί να κάνει κάποια βήματα μπροστά, παρά το ότι είναι περιορισμένος ο ρόλος της ως ενός πρώτιστα οικονομικής φύσεως οργάνου».

Σημείωσε εν συνεχεία ότι εκφράστηκαν κάποιες απόψεις για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού στρατού και πως η Κύπρος πρέπει να βρει τρόπους ώστε να μη γίνει μέρος του προβλήματος στην περιοχή, προσπαθώντας να κρατήσει μια ουδέτερη στάση στη διαμάχη στο γειτονικό Ισραήλ.

Εξάλλου, ανέφερε πως εκφράστηκε η θέση ότι η σημερινή κατάσταση αναμένεται να επιβαρύνει οικονομικά την ΕΕ και κατ’ επέκταση την Κύπρο και θα πρέπει, με τη βοήθεια και των επιχειρήσεων, να διασφαλιστεί ότι η χώρα δεν θα επηρεαστεί σημαντικά.

Στο θέμα της αγοράς εργασίας αναφέρθηκε ο ευρωβουλευτής Λουκάς Φουρλάς, σύμφωνα με τον οποίον «η αγορά εργασίας αλλάζει άρδην και δεν φαίνεται να είμαστε έτοιμοι να την αντιμετωπίσουμε».

«Πρέπει να γίνουν πάρα πολλά πράγματα», είπε και πρόσθεσε ότι οι συμμετέχοντες στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης εξέφρασαν την ανησυχία τους από την έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού, ακόμη και εκπαιδευτών για την εκπαίδευση προσωπικού.

Λέγοντας πως τα επόμενα δέκα χρόνια η αγορά εργασίας δεν θα είναι καθόλου ίδια με αυτήν που είναι σήμερα, είπε ότι η συζήτηση κατέληξε στο συμπέρασμα «ότι αν δεν γίνουν δραστικές αλλαγές από την εκπαίδευση, που να ξεκινά από το δημοτικό, για ν’ αποκτούν τα παιδιά μας soft skills, τα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν στη συνέχεια, θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα».

Μίλησε ακόμη για το πρόβλημα της γραφειοκρατίας που αντιμετωπίζει ο επιχειρηματικός κόσμος, ενώ διαβεβαίωσε ότι θα εξετάσει την αναφορά ότι οι επιχειρήσεις λαμβάνουν την ίδια επιχορήγηση για εκπαίδευση του προσωπικού, άσχετα με τον αριθμό των εργαζομένων.

Σημειώνεται ότι όλοι οι συμμετέχοντες ευρωβουλευτές αναφέρθηκαν στην αγαστή συνεργασία μεταξύ τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για προώθηση των ζητημάτων που αφορούν την Κύπρο.

Καλωσορίζοντας τους Κύπριους ευρωβουλευτές, ο Πρόεδρος του ΕΒΕΛ, Ανδρέας Τσουλόφτας, είπε πως το περσινό εγχείρημα, όπου δόθηκε η ευκαιρία στα μέλη για άμεση ενημέρωση για θέματα του Ευρωκοινοβουλίου αλλά και στους ευρωβουλευτές να ακούσουν τον επιχειρηματικό κόσμο της Λεμεσού, στέφθηκε με επιτυχία.

Ως εκ τούτου, πρόσθεσε, σε συνεργασία πάντα με το γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, οι συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης επαναλαμβάνονται και φέτος, δίνοντας τη δυνατότητα μιας αμοιβαίας επωφελούς κατάστασης για τους ευρωβουλευτές και τα μέλη του ΕΒΕΛ.

Δειτε Επισης

Άνοδο κατέγραψε τη Δευτέρα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου
Αναστέλλουν τη στάση εργασίας που είχαν προκηρύξει για την Τρίτη στον Δήμο Λάρνακας οι συντεχνίες
ΥΠΕΣ για δήμους: «Οτιδήποτε θα αποφασιστεί θα ισχύει από την επόμενη πενταετία»
Κ. Ιωάννου: Αυξημένη χορηγία προς τους δήμους στον προϋπολογισμό του ΥΠΕΣ για το 2025 και την περίοδο 2025 - 2027
ΚΕΒΕ: Πέραν των 60 διμερών επιχειρηματικών συναντήσεων στο Επιχειρηματικό Φόρουμ Κύπρου - Αυστρίας
Αναβάθμιση με ώθηση από ΑΞΕ και headquartering-Η συμβολή του Invest Cyprus και τι δηλώνει ο Ευγένιος Ευγενίου
Νίκος Χριστοδουλίδης: Η δημοσιονομική υπευθυνότητα από πλευράς της Κυβέρνησης φέρνει αποτελέσματα
Θετική και διευρυνόμενη η άνοδος του ΣΠΟΔ τον Οκτώβριο-Ετήσια αύξηση 1,8%
Η οικονομία, οι αναβαθμίσεις και ένας Πρόεδρος στη δίνη του μηδενισμού και του αφορισμού
Επί τάπητος οι προϋπολογισμοί Υπουργείου Εσωτερικών, Υφυπουργείου Ναυτιλίας και Υφυπουργείου Μετανάστευσης