Χορηγία Κατηγορίας Οικονομία

Με κέρδη άνω του 2,5% έκλεισε το πετρέλαιο, με φόντο την παύση αυξήσεων επιτοκίων

Οι τιμές του πετρελαίου κέρδισαν περισσότερα από 2 δολάρια το βαρέλι την Πέμπτη, σπάζοντας ένα τριήμερο πτωτικό σερί, καθώς η διάθεση ανάληψης ρίσκου επέστρεψε στις χρηματοπιστωτικές αγορές μια μέρα αφότου η Federal Reserve διατήρησε τα επιτόκια αναφοράς αμετάβλητα.

Το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, πετρέλαιο τύπου Brent παράδοσης Ιανουαρίου σημείωσε άνοδο 2,22 δολ. ή 2,6%, φθάνοντας στα 86,85 δολ. το βαρέλι, ενώ στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, το αμερικανικό αργό τύπου WTI παράδοσης Δεκεμβρίου κέρδισε 2,23 δολ. ή 2,8%, κλείνοντας στα 82,67 δολ. το βαρέλι.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στις ΗΠΑ δυσκολεύτηκαν σε μια διήμερη συνάντηση καθορισμού νομισματικής πολιτικής αυτή την εβδομάδα προκειμένου να καθορίσουν εάν οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες είναι ήδη αρκετά σφιχτές ή όχι για να ελέγχθεί ο πληθωρισμός ή εάν μια οικονομία που συνεχίζει να ξεπερνά τις προσδοκίες μπορεί να χρειάζεται ακόμη περισσότερο περιορισμό. Τελικά, η Fed την Τετάρτη διατήρησε το βασικό της επιτόκιο αμετάβλητο στο εύρος 5,25%-5,50%.

Οι επενδυτές του πετρελαίου παρακολουθούν στενά τις αποφάσεις πολιτικής της Fed, ανησυχώντας ότι οι επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων θα μπορούσαν να επιβραδύνουν την οικονομία και να μειώσουν τη ζήτηση για ενέργεια.

"Εάν η Fed αποσύρει τα σκυλιά της, το πάτωμα για το πετρέλαιο λογικά είναι πολύ κοντά", δήλωσε ο Phil Flynn, αναλυτής στην Price Futures Group.

Η Bank of England διατήρησε τα επιτόκια σε υψηλό 15ετίας (5,25%) στην τελευταία της συνεδρίαση την Πέμπτη, στον δεύτερο συνεχόμενο μήνα σταθερών επιτοκίων μετά από 14 διαδοχικές αυξήσεις.

Τόνισε επίσης ότι δεν αναμένει να προχωρήσει σε μειώσεις επιτοκίων σύντομα.

"Παρόλα αυτά, φαίνεται ξεκάθαρο σε αυτό το σημείο ότι η BoE, όπως πολλές από τις ομολόγους της, έχει τελειώσει με τον κύκλο σύσφιξης και τώρα το θέμα είναι πόσον καιρό παραμένει στην κορυφή που έχει φτάσει", δήλωσε ο Craig Erlam, αναλυτής στον OANDA.

Στο μέτωπο της προσφοράς, ο κορυφαίος εξαγωγέας πετρελαίου, η Σαουδική Αραβία, αναμένεται να επιβεβαιώσει εκ νέου την παράταση της εθελοντικής περικοπής της παραγωγής πετρελαίου κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως έως τον Δεκέμβριο, ανέφεραν αναλυτές στο Reuters την Πέμπτη.

Οι επενδυτές θα παρακολουθούν επίσης τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, οι οποίες έχουν κρατήσει τις αγορές πετρελαίου σε εγρήγορση, καθώς μια ευρύτερη σύγκρουση θα μπορούσε να διαταράξει τον εφοδιασμό στην περιοχή.

Οι μάχες μαίνονταν γύρω από την πόλη της Γάζας την Πέμπτη, καθώς τα ισραηλινά τανκς και στρατεύματα που προωθούνταν αντιμετώπιζαν σκληρή αντίσταση από τους Παλαιστίνιους ισλαμιστές ενόπλους της Χαμάς.

Δειτε Επισης

Microsoft: Καμία πιθανότητα υπερευφυούς τεχνητής νοημοσύνης εντός 12 μηνών
Αυξάνονται οι δισεκατομμυριούχοι που κληρονομούν τις περιουσίες τους (έρευνα)
Βρετανία: Το λιανεμπόριο προετοιμάζεται για απογοητευτικά Χριστούγεννα
Η κλιματική αλλαγή «έκοψε» 3 δισ. δολάρια από την παγκόσμια οικονομία
Η Greenpeace κάνει λόγο για «πράσινο ξέπλυμα» μεγάλων εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου
Νέο δίκτυο κρυπτονομισμάτων στη χρηματοδότηση ομάδων κατά του Ισραήλ
Κίνα: Ετήσια αύξηση 6,9% κατέγραψαν τα μεικτά έσοδα της βιομηχανίας τηλεπικοινωνιών
Διευρύνουν τις απώλειες οι τιμές πετρελαίου μετά την αναβολή της συνεδρίας ΟΠΕΚ
Ολοταχώς για νέα συρρίκνωση και στο δ΄ τρίμηνο η οικονομία της Ευρωζώνης
Αμετάβλητα στο 4% διατήρησε τα επιτόκια η Κεντρική Τράπεζα της Σουηδία