Χορηγία Κατηγορίας Οικονομία

Τζούλι Φίσερ: Ελκυστική αγορά για αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας η Κύπρος-Τι διαβεβαίωσε τον Χριστοδουλίδη

Η οικονομική ζωτικότητα της Κύπρου αποτελεί σταθεροποιητική δύναμη στην Ανατολική Μεσόγειο, επεσήμανε το βράδυ της Τετάρτης η Πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Κύπρο Τζούλι Φϊσερ, τονίζοντας παράλληλα πως οι σχέσεις Κύπρου-ΗΠΑ δεν ήταν ποτέ πιο ισχυρές.

Σε ομιλία της στο δείπνο που διοργάνωσε το Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο Κύπρου (AMCHAM) για τον εορτασμό της Ημέρας των Ευχαριστιών, στην παρουσία μεταξύ άλλων του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη, Υπουργών της Κυβέρνησης και πλήθους παραγόντων του πολιτικού, οικονομικού και επιχειρηματικού κόσμου, η Πρέσβειρα των ΗΠΑ υπογράμμισε ότι η χώρα της είναι ευγνώμων «για τη δυναμική και αυξανόμενη σχέση με την Κυπριακή Δημοκρατία».

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ AMCHAM 2

Σημείωσε, δε, ότι η σχέση των ΗΠΑ με την Κύπρο «δεν ήταν ποτέ πιο ισχυρή, κυρίως λόγω των ισχυρών εμπορικών και οικονομικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών, δεσμών που επιδιώκουμε να αναπτύξουμε περαιτέρω».

Απευθυνόμενη προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είπε πως από την ανάληψη των καθηκόντων της παρακολουθεί στενά τις οδηγίες του για ενίσχυση της ακεραιότητας του τραπεζικού και νομικού τομέα, για την καταπολέμηση της διαφθοράς και για την πλήρη ευθυγράμμιση της Κύπρου με τη διατλαντική συναίνεση για αντιμετώπιση της Ρωσίας.

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ AMCHAM

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ AMCHAM 4

Όλα αυτά τα βήματα, είπε, αποσκοπούν στην οικοδόμηση μιας πιο εύρωστης, ανθεκτικής οικονομίας και προσέλκυσης επενδύσεων υψηλής ποιότητας τόσο σήμερα όσο και στο μέλλον.

«Η δέσμευσή σας για την αντιμετώπιση μακροχρόνιων ζητημάτων φήμης και ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης είναι σαφής», είπε και διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «θα συνεργαστούν με την Κύπρο για να ανταποκριθούν σε αυτές τις φιλόδοξες προσδοκίες».

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ AMCHAM 1

Σημείωσε, επίσης, πως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Κύπρος είναι μια ελκυστική αγορά για αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας που επιδιώκουν να εμπορευματοποιήσουν την έρευνα, να καλλιεργήσουν την καινοτομία και να ενθαρρύνουν την επιχειρηματικότητα.

«Ζητήματα όπως η προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού του νησιού, η απελευθέρωση ενός οικοσυστήματος τεχνολογίας επικοινωνίας πληροφοριών, η αξιοποίηση της δύναμης της τεχνητής νοημοσύνης για την προώθηση της ανάπτυξης και η αντιμετώπιση των απειλών για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο είναι κρίσιμης σημασίας για τις αμερικανικές και τις κυπριακές επιχειρήσεις» σημείωσε η κ. Φϊσερ.

AMCHAM 4

Η Αμερικανίδα Πρέσβειρα αναφέρθηκε επίσης στην επερχόμενη Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, γνωστή ως COP28, «όπου οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις και η παγκόσμια συνεργασία θα ενισχύσουν τη δράση για το κλίμα, τις φιλοδοξίες και τις ευκαιρίες στην πράσινη οικονομία», όπως είπε.

Σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερε, οι αμερικανικές εταιρείες ηγούνται της ανάπτυξης υπεράκτιων πόρων υδρογονανθράκων σε όλο το νησί και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Επεσήμανε πως αν γίνουν σωστά, αυτές οι επενδύσεις θα συμβάλουν τόσο στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης όσο και στην πράσινη μετάβαση, θα αντιμετωπίσουν την εργαλειοποίηση του τομέα της ενέργειας από τη Ρωσία και θα δημιουργήσουν ευκαιρίες για την Κύπρο να συνεργαστεί με άλλα έθνη της περιοχής για οικονομική ανάπτυξη.

Η κ. Φίσερ έκανε αναφορά και στην κυπριακή ναυτιλία, λέγοντας πως η Κύπρος έχει κατασκευάσει έναν από τους μεγαλύτερους θαλάσσιους στόλους στον κόσμο και έχει αναπτύξει πολλαπλές βιομηχανίες που τροφοδοτούν την αναπτυσσόμενη οικονομία της. Υπέδειξε πως η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, και τα στοχευμένα βήματα της για ανάκαμψη από την οικονομική κρίση, διαμόρφωσαν το κυπριακό επιχειρηματικό περιβάλλον σήμερα.

«Σε αυτές τις στιγμές-ορόσημα, είδαμε πώς οι επιλογές, που έγιναν με προνοητικότητα και αποφασιστικότητα, άνοιξαν το δρόμο για μελλοντική ευημερία», πρόσθεσε, υποδεικνύοντας πως «αυτή η ίδια διορατικότητα, αυτή η ικανότητα να κοιτάξουμε μπροστά, πέρα από το επόμενο τρίμηνο ή τα επόμενα δέκα τρίμηνα, απαιτείται καθώς η Κύπρος και οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να διαμορφώσουν το επιχειρηματικό περιβάλλον του μέλλοντος».

Η Πρέσβειρα των ΗΠΑ υπογράμμισε ακόμη πως οι Ηνωμένες Πολιτείες μοιράζονται το όραμα της Κύπρου για ποικιλομορφία, ανάπτυξη και ενίσχυση του επιχειρηματικού κλίματος, λέγοντας ότι οι αμερικανικές επενδύσεις φέρνουν κάτι περισσότερο από απλό οικονομικό κέρδος, δημιουργούν ισχυρότερους δεσμούς εταιρικής σχέσης, συνέργειες και αυξάνουν την οικονομική ανθεκτικότητα.

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ AMCHAM 3

Η Πρέσβειρα των ΗΠΑ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα τεκταινόμενα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, επισημαίνοντας πως καθώς Κύπρος και ΗΠΑ συνεργάζονται για να απαλύνουν τον ανθρώπινο πόνο εν μέσω της σύγκρουσης Ισραήλ-Χαμάς, «βλέπουμε πολύ καθαρά την αβεβαιότητα και την αστάθεια στην περιοχή» αλλά και ότι «οι κοινές προσπάθειες διαμορφώνουν τις γεωπολιτικές σχέσεις και τις προοπτικές για ειρηνικές διευθετήσεις».

Υπογράμμισε επίσης ότι «η οικονομική ζωτικότητα της Κύπρου αποτελεί σταθεροποιητική δύναμη στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ευχαρίστησε τέλος το ΑΜCHAM Κύπρου για τη διοργάνωση της εκδήλωσης, αλλά και για το ρόλο που διαδραματίζει στην προώθηση των οικονομικών και εμπορικών δεσμών της Κύπρου με τις ΗΠΑ.

Δειτε Επισης

«Γνωμάτευση» καταπέλτης από ΠΣΔ για ενιαία εποπτική αρχή-«Ενέργεια υπονόμευσης του κράτους δικαίου»
Σε υψηλό σχεδόν δέκα ετών την Τρίτη το ΧΑΚ-Ενώπιον μεγάλων μηνιαίων κερδών της τάξης του 5%
Άμεσο τερματισμό συντάξεων σε νυν αξιωματούχους συστήνει στο Γενικό Λογιστήριο η Ελεγκτική Υπηρεσία
Αποδυνάμωση καταναλωτικής εμπιστοσύνης και χειροτέρευση του επιχειρηματικού κλίματος
Παίρνει σάρκα και οστά η ενιαία εποπτική αρχή-Η σύνθεση, πώς θα λειτουργεί και ο ρόλος της Κεφαλαιαγοράς
Το καρδιογράφημα της τιμής του ελαιόλαδου στην Κύπρο... Η μεγαλύτερη αύξηση που καταγράφηκε έως σήμερα
Ηθική δικαίωση για Giovani Developers η δικαστική απόφαση για το Μητρώο Παρόχων Υπηρεσιών
Λαγκάρντ: Αμετάβλητη η πολιτική για επιτόκια-Επικρίνουν οι ευρωβουλευτές
Εξετάζοντας τη σημασία του βιώσιμου μάρκετινγκ για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜμΕ)
Χρίστος Τσάνος: Η πορεία της Tsanos Group, η τουριστική ανάπτυξη στα ορεινά και οι επενδύσεις στις Πλάτρες