Χορηγία Κατηγορίας Οικονομία

Βρετανία: Το λιανεμπόριο προετοιμάζεται για απογοητευτικά Χριστούγεννα

Απαισιόδοξοι εμφανίζονται οι Βρετανοί λιανοπωλητές για την επερχόμενη εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, καθώς είδαν τις πωλήσεις τους να καταγράφουν την έβδομη διαδοχική ετήσια πτώση τους τον Νοέμβριο, σύμφωνα με την έρευνα της CBI (Συνομοσπονδία Βρετανικής Βιομηχανίας).

Ειδικότερα, η ετήσια μείωση στους όγκους των πωλήσεων τον Νοέμβριο περιορίστηκε στο μισό σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, αλλά οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου περιμένουν ακόμα μία μικρή πτώση τον Δεκέμβριο.

Όπως αναφέρει η έκθεση της CBI, «οι έμποροι λιανικής αναμένουν μια απογοητευτική εορταστική περίοδο», με την πλειοψηφία των επιχειρήσεων να εκτιμούν ότι οι πωλήσεις «θα υπολείπονται της εποχιακής τάσης».

Σύμφωνα με το Bloomberg, έπειτα από δύο χρόνια ραγδαίου πληθωρισμού και κρίσης κόστους ζωής, τα νοικοκυριά στο Ηνωμένο Βασίλειο «σφίγγουν το ζωνάρι».

Οι αυξήσεις των μισθών κατάφεραν πλέον να ξεπεράσουν εκείνες των τιμών, ωστόσο έχουν να καλύψουν σημαντικό χαμένο έδαφος.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βρετανίας αναμένει ότι το εισόδημα των νοικοκυριών θα δεχθεί τη μεγαλύτερη 5ετή συμπίεσή του από την δεκαετία του 1950.

Σύμφωνα με τον Μάρτιν Σαρτόριους, επικεφαλής οικονομολόγο της CBI, «οι λιανικές πωλήσεις έχουν περάσει σε αρνητικό έδαφος για μεγάλο μέρος του 2023, αντανακλώντας τον αντίκτυπο που έχουν τα πιεσμένα οικονομικά των νοικοκυριών στον κλάδο».

«Παρόλο που το κλίμα έχει βελτιωθεί ελαφρώς, οι εταιρείες δεν νομίζουν ότι επίκειται κάποια αναβάθμιση της δραστηριότητας. Και δεδομένης της αδυναμίας που εμφανίζει το εμπόριο, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι εταιρείες περιορίζουν τις επενδυτικές τους φιλοδοξίες», προσθέτει.

Δειτε Επισης

DBRS: Απαισιόδοξες προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη το 2024
Fitch: Το μεγαλύτερο χάσμα ανάπτυξης ΗΠΑ-Ευρωζώνης από την κρίση του 2013
Μεγάλη μείωση των παραγγελιών βιομηχανικών αγαθών στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο
Zoom: Άλμα της μετοχής μετά τα ισχυρά αποτελέσματα τριμήνου
Η γαλλική Saint-Gobain εξαγοράζει την αυστραλιανή CSR έναντι 3 δισ. δολ.
Οι αγρότες επιστρέφουν με τα τρακτέρ τους στις Βρυξέλλες
Βλέπει να υπάρχει μεγάλο μέλλον και αυξάνει περαιτέρω την παραγωγή φυσικού αερίου το Κατάρ
Ισχυρή υποστήριξη στην Βουλγαρία και μόνο θέμα χρόνου η ένταξή της στη ζώνη του ευρώ
Fitch: Αργά εντός 2024 και μέχρι το 2027 η ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας
Αμερικανικές κυρώσεις για Ρωσία: Νέοι εμπορικοί περιορισμοί σε 93 οντότητες