Γιώργος Παπαναστασίου: Θα πρέπει να οικοδομηθεί μια σχέση εμπιστοσύνης με την Chevron

Θετική χαρακτηρίζει η Κυβέρνηση την τοποθέτηση της Chevron για την ανάγκη όπως υπάρξουν συνέργειες των εταιρειών για το φυσικό αέριο στην κυπριακή ΑΟΖ. Αυτό δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιώργου Παπαναστασίου, ο οποίος ανέφερε παράλληλα, πως η εταιρεία την 1η Δεκεμβρίου αναμένεται να απαντήσει γραπτώς στην επιστολή της Κυβέρνησης και πως απ΄ εκεί και πέρα θα πρέπει να οικοδομηθεί μια σχέση εμπιστοσύνης.

Σε δηλώσεις του στο περιθώριο της υποβολή της 19ης Ετήσιας Έκθεσης και των Λογαριασμών της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ) στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Προεδρικό, στην οποία παρέστη, ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου είπε πως από χθες βρίσκεται σε εξέλιξη το Eastern Mediterranean Conference and Exhibition, όπου είχαν παρουσιαστεί πολλές γνώμες και τοποθετήσεις όσον αφορά την χρήση του φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο. Πολλοί από τους συμμετέχοντες είναι ιδιοκτήτριες εταιρείες των υποδομών που βρίσκονται εντός της Ανατολικής Μεσογείου.

«Η τοποθέτηση του Υπουργείου μας ήταν πολύ σαφής, ότι η Κύπρος προέχει και είναι πολύ σημαντικό το φυσικό αέριο και ο φυσικός πλούτος στην κυπριακή ΑΟΖ να τύχει εκμετάλλευσης το συντομότερο δυνατό και προς αυτή τη κατεύθυνση είχαμε τοποθετηθεί ότι θα πρέπει να γίνουν συνέργειες», είπε.

Εξηγώντας για τις συνέργειες αυτές, ο κ. Παπαναστασίου ανέφερε πως οι υποδομές οι οποίες υπάρχουν θα πρέπει να μπουν σε χρήση, αλλά παράλληλα και οι εταιρείες να μην προσπαθούν οι ίδιες να αξιοποιήσουν το κάθε κοίτασμα ξεχωριστά.

Αυτό σημαίνει, συνέχισε, ότι μπορούν να υπάρχουν κοινές υποδομές και να γίνεται κοινή εκμετάλλευση των κοιτασμάτων. Θα πρέπει, όπως είπε, να υπάρξει μια συνεννόηση, την οποία θα βοηθήσει και το Υπουργείο Ενέργειας ώστε οι εταιρείες να μπουν σε κάποιο είδος διάλογο για να υπάρξει κατάληξη σε κάποιες υποδομές και να γίνει εφικτή η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων.

Ο Υπουργός είπε πως στην περιοχή υπάρχει μια γεωπολιτική επιβάρυνση, ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, και θα πρέπει να ληφθεί υπόψη καθώς με την κάθε κρίση που εξελίσσεται στην περιοχή η Κύπρος είναι πολύ εκτεθειμένη καθώς η ενέργεια εξαρτάται πολύ από εξωτερικούς παράγοντες.

Με αυτή τη λογική, είπε ο κ. Παπαναστασίου, ο σχεδιασμός που παρουσιάστηκε χθες στο συνέδριο από πλευράς Υπουργείου είναι το πώς κάνουμε χρήση του φυσικού πλούτου της Κυπριακής Δημοκρατίας και τον μετατρέπουμε σε ηλεκτρισμό που είναι και η κινητήριος δύναμη της αγοράς, αλλά παράλληλα, πώς γίνεται χρήση των άλλων μέσων παραγωγής ενέργειας που προσφέρονται όπως η ηλιακή και η αιολική.

Σε ερώτηση σχετικά με την δήλωση χθες στο συνέδριο της Chevron για συνέργειες μεταξύ των εταιρειών, ο κ. Παπαναστασίου είπε πως είναι ευχάριστη η τοποθέτηση της εταιρείας γιατί είναι αυτό που το Υπουργείο είχε στους σχεδιασμούς του καθώς το μέτριο και μικρό μέγεθος των κοιτασμάτων και η διασπορά που βρίσκονται, θα πρέπει αυτά τα κοιτάσματα είτε να συνδεθούν μεταξύ τους με τη χρήση κάποιων νέων ή υφιστάμενων υποδομών και ίσως συνδεθούν και με άλλα κοιτάσματα που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. «Οπότε η τοποθέτηση του επικεφαλής της Chevron χθες μας βρίσκει σύμφωνους», είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη Chevron, ο Υπουργός είπε πως η 1η Δεκεμβρίου δεν πρόκειται για τελεσίγραφο, αλλά μετά την νέα παράταση που έχει ζητήσει η εταιρεία θα δώσει απάντηση στην επιστολή της Κυβέρνησης της 20ης Νοεμβρίου.

«Θα περιμένουμε την τοποθέτηση της εταιρείας γραπτώς την 1η Δεκεμβρίου και απ΄ εκεί και πέρα θα πρέπει να κτίσουμε πάνω σε αυτή τη τοποθέτηση και τα δύο μέρη ώστε να αρχίσει να αναπτύσσεται μεταξύ μας μια εμπιστοσύνη με την έννοια του ότι η κατεύθυνση θα πρέπει να είναι κοινή και αποδεκτή και από τα δύο μέρη», είπε.

Ερωτηθείς αν οι σχεδιασμοί της Κυβέρνησης συνεχίζονται κανονικά παρά τις εξελίξεις στην περιοχή, ο Υπουργός σημείωσε πως βρίσκεται σε εξέλιξη η γεώτρηση στο Κρόνος 2 στο νοτιοδυτικό σύμπλεγμα κοιτασμάτων της κυπριακής ΑΟΖ, αλλά λαμβάνονται και οι πιθανές συνέπειες στους σχεδιασμούς από τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή.

Δειτε Επισης

Great Sea Interconnector: Μια απόφαση με υποθήκη το μέλλον της χώρας
Γιατί διαφώνησε με την απόφαση για αλλαγή του ρυθμιστικού πλαισίου για τον GSI ο αντιπρόεδρος της ΡΑΕΚ
Μέχρι και 5% η πιθανή αύξηση στο κόστος του καλωδίου-Ολόκληρη η κατά πλειοψηφία απόφαση της ΡΑΕΚ για GSI
Όλα ανοικτά για πιθανή χρηματοδότηση του GSI από ΕΤΕπ-Τι είπε για το τερματικό ο Κυριάκος Κακουρής
Στην Κύπρο την Δευτέρα η υπουργική σύνοδος MED9 για την ενέργεια
Συνεδριάζει προς αναθεώρηση των σημείων της προηγούμενης απόφασής της για Great Sea Interconnector η ΡΑΕΚ
Φυσικό αέριο: «Βουτιά» στα 33 ευρώ/MWh στην ευρωπαϊκή αγορά
Πετρέλαιο: Νέα άνοδος στις τιμές του αργού άνω του 1% λόγω Fed και Μέσης Ανατολής
EKCO Maximum Power: Επεκτείνεται στη Μάλτα μέσω στρατηγικής συνεργασίας με την EVPoint
Πολιτική δέσμευση για συμμετοχή της Κ.Δ. στο μετοχικό κεφάλαιο του GSI-Τι είπε ο Χριστοδουλίδης στον Μητσοτάκη