Αμοιβές καλλιτεχνών: Έτοιμα τα μαγαζιά να συνεργαστούν-Ποιες οι κόκκινες γραμμές

Συζήτηση σχετικά με τις δυνατότητες που δίνει ο Νόμος για καθορισμό των αμοιβών μέσω διαπραγματεύσεων με συλλογικούς φορείς χρηστών, πραγματοποιήθηκε στο Συνέδριο «Πνευματικά Δικαιώματα-Χρήση Έργων από Επιχειρήσεις και Καταστήματα: Ανοικτή Συζήτηση για τις Προκλήσεις και τις Προοπτικές».

Διακεκριμένοι ομιλητές, αναφέρθηκαν στη δυνατότητα στην καταβολή αμοιβής που... δεν παίρνουν οι καλλιτέχνες, ενώ, ο εκπρόσωπς των κέντρων αναψυχής εκφράζει εκ μέρους των ιδιοκτητών τους την ετοιμότητα να συζητήσουν αμοιβές, αρκεί να είναι υπό διαπραγμάτευση και η πληρωμή αυτή να γίνεται προς μία και μόνο εταιρεία. Ενοχλημένος και φανερά απογοητευμένος ο Καθηγητής Αχιλλέας Αιμιλιανίδης, κάνει σκέψεις να παραιτηθεί από την Αρχή Πνευματικής Ιδιοκτησίας λόγω της στασιμότητας που παρατηρείται στο ζήτημα και τη στάση της Βουλής.

Προειδοποιεί σε παραίτηση ο Αιμιλιανίδης

Την βαθιά απογοήτευσή του εξέφρασε ο Αχιλλέας Κ. Αιμιλιανίδης, Καθηγητής, Κοσμήτορας Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και μέλος της Αρχής Πνευματικής Ιδιοκτησίας. Η καθυστέρηση λειτουργίας της Αρχής είναι όπως την χαρακτήρισε εγκληματική ενώ δεν παρέλειψε να πει πως στη Βουλή οι σχετικές συναντήσεις γίνονται στην απουσία της. «Δεν κλήθηκε να εκφράσει τις απόψεις της κάτι πρωτοφανές και προσβλητικό» είπε, ενώ ο ίδιος τόνισε πως τον προσβάλλει ιδιαιτέρως και ότι αν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να παραιτηθεί.

Ακολούθησε επισκόπηση της κατάστασης στο πλαίσιο της οποίας ο κ.Αιμιλιανίδης είπε ότι η ανάγκη ανταλλαγής πληροφοριών είναι κεντρική τόσο από πλευράς νομοθεσίας όσο και από πλευράς χρηστών και Οργανισμού, ώστε η κάθε πλευρά να αξιολογήσει επακριβώς τα δεδομένα,. Για την εύλογη αμοιβή είπε πως πρωτίστως λαμβάνεται υπόψη η οικονομική αξία των δικαιωμάτων και συνήθως στην Κύπρο, η συζήτηση δεν καταλήγει πουθενά.

Πρότεινε όπως υπάρχουν εναλλακτικές μορφές όπως για παράδειγμα οι διαιτησίες μεσολάβησης, ενώ στις εισηγήσεις του ήταν και η αξιοποίηση της δυνατότητας ενδιάμεσων πληρωμών.

«Μία εταιρεία θα πληρώνουμε και ας τα βρουν μεταξύ τους»

Ο Φάνος Λεβέντης, Γενικός Γραμματέας του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής, Εκπαιδευτής και Σύμβουλος στον χώρο της HORECA είπε πως η εύλογη αμοιβή είναι απροσδιόριστη, εκφράζοντας έτσι την δική του άποψη. Ευελπιστούμε ότι θα μπορέσει να γίνει διαπραγμάτευση στο αμοιβολογίο είπε κάτι που χαρακτήρισε ως ένα δύσκολο θέμα.

«Στη συντριπτική πλειοψηφία χρηστών, εάν τα ποσά ήταν τέτοια που δεν θα ενοχλούσαν, ενδεχομένους να μην υπήρχαν και τόσες αντιδράσεις», είπε σχετικά.

Όπως είπε, «πρέπει να διασφαλίζεται από τον νόμο ότι για το ίδιο δικαίωμα δεν θα καλεστούμε να πληρώσουμε διαφορετικές εταιρείες». Η θέση μας, είπε είναι πως «μία εταιρεία θα πληρώσουμε και ας τα βρουν μεταξύ τους οι εταιρείες».

Εξέφρασε επίσης την θέση ότι για τις αμοιβές πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και άλλοι παράγοντες, όπως η οικονομική κατάσταση μιας χώρας. Όσο για πρακτικές από άλλες χώρες, πρότεινε να τις λαμβάνουμε υπόψη ως παραδείγματα και όχι με σκοπό την αντιγραφή τους.

Η διαπραγμάτευση δεν απαλλάσσει την υποχρέωση

Ο Γρηγόριος Τρικούκης, Δικηγόρος ΟΣΔ ΔΙΟΝΥΣΟΣ, ανέλυσε διαδικασίες που τίθενται σε εφαρμογή. Στο ξεκίνημα γίνεται αίτημα του χρήστη ομως πρέπει πρώτα να έχει καταρτιστεί το δικό τους αμοιβολόγιο. «Αυτοί έχουν την αρμοδιότητα όπως κάθε επιχειρηματίας» είπε, πάντα με βάση κάποιους παράγοντες. Στην τυπική διαδικασία της διαπραγμάτευσης η αρχή γίνεται από υποβολή χρήσης για συγκεκριμένα άδεια, εξήγησε και πως ο ίδιοςς ο χρήστης οφείλει να ζητήσει την άδεια. Η παροχή πληροφοριών προς αυτόν που ζητά αδειδότηση είναι κρίσιμη, τόνισε. «Πρέπει να πεις τι θα χρησιμοποιήσεις και πώς ώστε να καθοριστεί το ακριβές ποσό» σχολίασε

Η διαπραγμάτευση δεν είναι λόγος απαλλαγής της υποχρέωσης του χρήση από το να καταβάλει την αμοιβή, είπε ενώ, στα σημεία που έθιξε ήταν και το γεγονός πως το αίτημα για αδειοδότηση, «δεν συνιστά άδεια».

Συντονίστρια της συζήτησης στρογγυλής τραπέζης ήταν η Ειρήνη Σταματούδη, LL.M., Ph.D. Καθηγήτρια Πνευματικής Ιδιοκτησίας, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

Το Συνέδριο πραγματοποίησαν οι Οργανισμοί Συλλογικής Διαχείρισης GRAMMO, ΑΠΟΛΛΩΝ, ΔΙΟΝΥΣΟΣ, ΕΡΑΤΩ και CNR, που εκπροσωπούν δικαιούχους πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων (δισκογραφικές εταιρείες, τραγουδιστές και μουσικούς, ηθοποιούς, και μουσικοσυνθέτες και στιχουργούς).

Δειτε Επισης

Η GDEV ενισχύει το Κοινωνικό Παντοπωλείο Λεμεσού
Ο σταθερός υποστηρικτής σε κάθε μεγάλη στιγμή του Κυπριακού Αθλητισμού
Η CNP Ασφαλιστική στηρίζει την αριστεία και επιβραβεύει την πρωτιά
Ανανεώθηκε η συλλογική σύμβαση των εργαζομένων της Nicosia Public Transport-Τι προνοεί η νέα συμφωνία
Οριστική συμφωνία για εξαγορά του SCSS Fund Management Ltd από την CPI Holdings Plc
Μ. Δημοπούλου: Οι στόχοι ESG της Philip Morris και οι στέρεες βάσεις σε θέματα βιωσιμότητας στην κυπριακή αγορά
Καταναλωτικές συνήθειες και σπατάλη τροφίμων στην Κύπρο-Η επιρροή του Waste Wisely Cyprus
Ακόμη μια πράξη ανθρωπιάς από ΕΚΟ Κύπρου-Εθελοντική αιμοδοσία εις μνήμην εκλιπόντος μέλους της εταιρείας
Έπεσαν οι υπογραφές για τη συλλογική σύμβαση στον κλάδο διανομής και ταχυμεταφορών-Όσα προβλέπει
payabl. KidIT Cyprus και PAYABL EKA AEΛ διοργανώνουν μια συναρπαστική εκδήλωση για τα παιδιά