Χορηγία Κατηγορίας Υπηρεσίες

Πνευματικά Δικαιώματα: Τα κριτήρια που καθορίζουν τις αμοιβές

Σημαντικά συμπεράσματα προέκυψαν από συζήτηση για το ζήτημα των αμοιβολογίων, και συγκεκριμένα το πως καθορίζονται οι αμοιβές που οφείλουν να καταβάλουν οι χρήστες στους Οργανισμoύς Συλλογικής Διαχείρισης (ΟΣΔ), τα κριτήρια με βάση τα οποία αυτές υπολογίζονται, καθώς και η πρακτική σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Στο πλαίσιο της συζήτησης-πάνελ που φιλοξένησε το Συνέδριο «Πνευματικά Δικαιώματα – Χρήση Έργων από Επιχειρήσεις και Καταστήματα: Ανοικτή Συζήτηση για τις Προκλήσεις και τις Προοπτικές», τέθηκαν επίσης ζητήματα σχετικά με την αντικειμενικότητα των κριτηρίων και την αποφυγή της δικαστικής οδού.

Αντικειμενικότητα κριτηρίων

Η Ειρήνη Μυλωνά-Χρυσοστόμου, Έφορος Εταιρειών και Διανοητικής Ιδιοκτησίας εξήγησε ότι οι αμοιβές είναι από τα πρώτα ζητήματα που πρέπει να τύχουν διαχείρισης. Εξήρε τη σημασία να ακούγονται οι απόψεις όλων των φορέων ενώ στις τοποθετήσεις της ήταν και το ότι το ζήτημα αμοιβών θα έπρεπε να ρυθμίζεται από την αγορά, όπως γίνεται γενικώς, και ότι παρ’ όλα αυτά για το θέμα υπάρχει διαφορετική αντίληψη ανάλογα με το ποιος το εγείρει.

Είναι δύσκολο να φανταστούμε τη ζωή μας χωρίς την τέχνη, ωστόσο οι εργάτες της αναμένουν να αμειφθούν αξιοπρεπώς για τις λειτουργείες του. Αν δεν πληρώνεται τότε υπόκειται σε οικονομική ζημιά όπως για μια επιχείρηση που παράγει προστατευόμενο περιεχόμενο.

Η συλλογική διαχείρισης είναι ένα αποτελεσματικό σύστημα που ισχύει σε όλες τις χώρες του κόσμου για γρήγορη συλλογή των δικαιωμάτων και επειδή οι χρήστες δεν θα χρειάζεται να ασχολούνται μεμονωμένα καθημερινά με δικαιούχους.

«Τα αμοιβολόγια να βασίζονται σε αντικειμενικά κριτήρια», κατέληξε.

Δίκαιη νομοθεσία για αποφυγή δικαστικής οδού

Ο Μάριος Πολυβίου, CEO της Sunnyseeker Hotels και Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΠΑ.ΣΥ.ΞΕ, υποστήριξε ότι υπάρχουν κενά ως προς το ποιες ετιαρείες έχουν το δικαίωμα να εισπράττουν δικαιώματα που απαιτούν από τους χρήστες και «θέλουμε να δούμε πιο ξεκάθαρα πλαίσιο όσο αφορά το ποιος εχει δικαίωμα να επιβάλλει στους χρήστες το πού θα πρέπει να πληρώσουν, σε ποιους και πότε θα πρέπει να τα καταβάλλουν όπως και πόσα θα πρέπει να τα καταβάλλουν». Το να δημιουργηθούν τα αμοιβολόγια χωρίς διαπραγματεύσεις δεν μπορεί να δουλέψει, ήταν ακόμη μια θέση του. Εξέφρασε επίσης τη θέση πως κάθε επιχείρηση έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες.

Τέλος είπε πως είναι παραδεχτό ότι θα πρέπει να πληρώνονται τα πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα και πως ελλείψει κανονισμών «δεν ξέρουμε κατά πόσο εταιρείες που είναι γραμμένες στην Κύπρο έχουν το δικαίωμα να απαιτούν πνευματικά ή συλλογικά δικαιώματα.

Οι κανονισμοί και οι νόμοι πρέπει να δίνουν την αίσθηση στον χρήστη ότι είναι μια δίκαιη νομοθεσία ώστε να αποφεύγεται η δικαστική οδός, το βασικό του συμπέρασμα.

Πώς προκύπτει η αμοιβή: Κριτήρια και παράμετροι

Ο Victoriano Darias, Senior Global Legal Policy Advisor του IFPI μίλησε για τη συμβολή της μουσικής στην οικονομία λέγοντας πως είναι εφικτή η αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων ενός βιώσιμου μουσικού οικοσυστήματος μέσω της κατάλληλης αναγνώρισης και κατανομής της αξίας.

Καθορισμός τιμολογίων οι κανόνες, η εφαρμογή και καλές πρακτικές ήταν επίσης από τα ζητήματα που έθιξε, ενώ για τη διανομή τόνισε ότι πρέπει να είναι αποδοτική, ακριβής και έγκαιρη.

Τυπικά, οι κύριοι τομείς των δημόσιων performance βασίζουν τα τιμολόγιά τους στo λιανικό εμπόριο που προκύπτει από μέγεθος μετρούμενο σε τετραγωνικά πόδια/μέτρα, τα εστιατόρια βάσει της χωρητικότητας θέσεων, στα ξενοδοχεία σε σχέση με τον αριθμό δωματίων και με κριτήριο την χωρητικότητα του χώρου για τα νυχτερινά κέντρα.

Επιπρόσθετα, είπε πως το τιμολόγιο θα πρέπει να αντικατοπτρίζει την αξία των δικαιωμάτων (εύρος χρήσης και οφέλη για τον χρήστη) και να είναι συγκεκριμένο για κάθε χρήση/χρήστη. Να υπάρχει δηλαδή σαφής ορισμός του τομέα, οικονομική έρευνα και ξεκάθαρη μεθοδολογία.

Σημειώνεται πως συντονίστρια της συζήτησης στρογγυλής τραπέζης ήταν η Ειρήνη Σταματούδη, LL.M., Ph.D. Καθηγήτρια Πνευματικής Ιδιοκτησίας, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

Το Συνέδριο πραγματοποίησαν οι Οργανισμοί Συλλογικής Διαχείρισης GRAMMO, ΑΠΟΛΛΩΝ, ΔΙΟΝΥΣΟΣ, ΕΡΑΤΩ και CNR, που εκπροσωπούν δικαιούχους πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων (δισκογραφικές εταιρείες, τραγουδιστές και μουσικούς, ηθοποιούς, και μουσικοσυνθέτες και στιχουργούς).

Δειτε Επισης

Ευρωπαϊκό πρόγραμμα προστασίας αρχαιολογικών χώρων εξασφάλισε το Κέντρο Αριστείας «Ερατοσθένης»
Ανοίγει τις πόρτες του αρχές Μαρτίου το νέο νοσοκομείο El Greco
Πράσινα Σημεία Λευκωσίας: Παραλήφθηκαν 8.000 τόνοι αποβλήτων μέσα σε ένα χρόνο
Smart Parking με χρήση BLE tag στη Λευκωσία
Safe Bulkers, Inc.: Ανακοίνωσε ετήσιο πρόγραμμα υποτροφιών εκπαίδευσης αξιωματικών καταστρώματος
Ακαδημία ΕΥ Κύπρου: Συνέδριο περί θεμάτων βιωσιμότητας και πράσινης φορολόγησης
Με αντίκτυπο πέρα από τα σύνορα η Deloitte Academy Κύπρου
In Business Awards 2023: Oι υποψήφιοι στην κατηγορία ανάπτυξη γης-κατασκευές
To Γενικό Νοσοκομείο Πάφου αναβαθμίζεται και επεκτείνεται
CIM: Διοργάνωσε το 12ο business breakfast για τους στρατηγικούς συνεργάτες του(pics)