Ειρήνη Μυλωνά-Χρυσοστόμου: Η προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων βασικό κομμάτι της βιομηχανίας

«Η προστασία των δικαιωμάτων είναι θεμέλιο της οικονομίας και βασικό κομμάτι της βιομηχανίας», υποστήριξε η Έφορος Εταιρειών και Διανοητικής Ιδιοκτησίας, Ειρήνη Μυλωνά-Χρυσοστόμου. Μιλώντας στο πλαίσιο του Συνεδρίου «Πνευματικά Δικαιώματα – Χρήση Έργων από Επιχειρήσεις και Καταστήματα: Ανοικτή Συζήτηση για τις Προκλήσεις και τις Προοπτικές», η κ. Μυλωνά-Χρυσοστόμου είπε πως η Αρχή Πνευματικής Ιδιοκτησίας θα διαδραματίζει ενεργό ρόλο για την αδειοδότηση των δικαιωμάτων και χρήση τους από κοινό και επιχειρηματικό κόσμο.

Η κ. Χρυσοστόμου έκανε σύντομη αναδρομή στην νομοθεσία οι ρίζες της οποίας εντοπίζονται τη δεκαετία του 1970. Ακολούθησε τροποποίηση που ψηφίστηκε από την ολομέλεια την περασμένη χρονιά. Αυτή τη χρονική περίοδο σε εξέλιξη είναι συζητήσεις που αφορούν την είσπραξη και διανομή των αμοιβών. «Έχουμε υποβάλει ως υπουργείο τις απόψεις μας για τους εφαρμοστικούς κανονισμούς και αναμένουμε ότι η διαδικασία ψήφισης από τη βουλή θα ολοκληρωθεί σύντομα για ένα ξεκάθαρο νομοθετικό πλαίσιο», ενημέρωσε σχετικά το κοινό.

Εξήγησε ποια είναι τα συλλογικά δικαιώματα και ποιοι θεωρούνται δημιουργοί.

«Η προστασία των δικαιωμάτων είναι θεμέλιο της οικονομίας και βασικό κομμάτι της βιομηχανίας» είπε στο σημείο αυτό και πως συμβάλλει στην ανάπτυξη πέραν της οικονομίας και της καινοτομίας. Τα δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας δίνουν ώθηση στον επιχειρηματικό κόσμο και η προστασία τους πρέπει να διασφαλίζεται, ήταν ακόμη ένα από τα σημαντικά σημεία που έθιξε κατά τον χαιρετισμό της.

Επικεντρώθηκε στο ζήτημα της λειτουργίας της αρμόδιας αρχής πνευματικής ιδιοκτησίας που θα υπάγεται στο τμήμα εφόρου εταιρειών και που θα έχει την αρμοδιότητα να εξετάζει παράπονα που θα υποβάλλονται και το θέμα της λήψης απόφασης. Η αρχή «θα διαδραματίζει ενεργό ρόλο για την αδειοδότηση των δικαιωμάτων και χρήση τους από κοινό και επιχειρηματικό κόσμο».

Η αρχή θα διατηρεί τα μητρώα θα επιθεωρεί και επιβλέπει τη συμμόρφωση των λειτουργιών τους πρόσθεσε.

Το Συνέδριο πραγματοποίησαν οι Οργανισμοί Συλλογικής Διαχείρισης GRAMMO, ΑΠΟΛΛΩΝ, ΔΙΟΝΥΣΟΣ, ΕΡΑΤΩ και CNR, που εκπροσωπούν δικαιούχους πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων (δισκογραφικές εταιρείες, τραγουδιστές και μουσικούς, ηθοποιούς, και μουσικοσυνθέτες και στιχουργούς).

Δειτε Επισης

Η GDEV ενισχύει το Κοινωνικό Παντοπωλείο Λεμεσού
Ο σταθερός υποστηρικτής σε κάθε μεγάλη στιγμή του Κυπριακού Αθλητισμού
Η CNP Ασφαλιστική στηρίζει την αριστεία και επιβραβεύει την πρωτιά
Ανανεώθηκε η συλλογική σύμβαση των εργαζομένων της Nicosia Public Transport-Τι προνοεί η νέα συμφωνία
Οριστική συμφωνία για εξαγορά του SCSS Fund Management Ltd από την CPI Holdings Plc
Μ. Δημοπούλου: Οι στόχοι ESG της Philip Morris και οι στέρεες βάσεις σε θέματα βιωσιμότητας στην κυπριακή αγορά
Καταναλωτικές συνήθειες και σπατάλη τροφίμων στην Κύπρο-Η επιρροή του Waste Wisely Cyprus
Ακόμη μια πράξη ανθρωπιάς από ΕΚΟ Κύπρου-Εθελοντική αιμοδοσία εις μνήμην εκλιπόντος μέλους της εταιρείας
Έπεσαν οι υπογραφές για τη συλλογική σύμβαση στον κλάδο διανομής και ταχυμεταφορών-Όσα προβλέπει
payabl. KidIT Cyprus και PAYABL EKA AEΛ διοργανώνουν μια συναρπαστική εκδήλωση για τα παιδιά