Χορηγία Κατηγορίας Υπηρεσίες

Ειρήνη Μυλωνά-Χρυσοστόμου: Η προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων βασικό κομμάτι της βιομηχανίας

«Η προστασία των δικαιωμάτων είναι θεμέλιο της οικονομίας και βασικό κομμάτι της βιομηχανίας», υποστήριξε η Έφορος Εταιρειών και Διανοητικής Ιδιοκτησίας, Ειρήνη Μυλωνά-Χρυσοστόμου. Μιλώντας στο πλαίσιο του Συνεδρίου «Πνευματικά Δικαιώματα – Χρήση Έργων από Επιχειρήσεις και Καταστήματα: Ανοικτή Συζήτηση για τις Προκλήσεις και τις Προοπτικές», η κ. Μυλωνά-Χρυσοστόμου είπε πως η Αρχή Πνευματικής Ιδιοκτησίας θα διαδραματίζει ενεργό ρόλο για την αδειοδότηση των δικαιωμάτων και χρήση τους από κοινό και επιχειρηματικό κόσμο.

Η κ. Χρυσοστόμου έκανε σύντομη αναδρομή στην νομοθεσία οι ρίζες της οποίας εντοπίζονται τη δεκαετία του 1970. Ακολούθησε τροποποίηση που ψηφίστηκε από την ολομέλεια την περασμένη χρονιά. Αυτή τη χρονική περίοδο σε εξέλιξη είναι συζητήσεις που αφορούν την είσπραξη και διανομή των αμοιβών. «Έχουμε υποβάλει ως υπουργείο τις απόψεις μας για τους εφαρμοστικούς κανονισμούς και αναμένουμε ότι η διαδικασία ψήφισης από τη βουλή θα ολοκληρωθεί σύντομα για ένα ξεκάθαρο νομοθετικό πλαίσιο», ενημέρωσε σχετικά το κοινό.

Εξήγησε ποια είναι τα συλλογικά δικαιώματα και ποιοι θεωρούνται δημιουργοί.

«Η προστασία των δικαιωμάτων είναι θεμέλιο της οικονομίας και βασικό κομμάτι της βιομηχανίας» είπε στο σημείο αυτό και πως συμβάλλει στην ανάπτυξη πέραν της οικονομίας και της καινοτομίας. Τα δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας δίνουν ώθηση στον επιχειρηματικό κόσμο και η προστασία τους πρέπει να διασφαλίζεται, ήταν ακόμη ένα από τα σημαντικά σημεία που έθιξε κατά τον χαιρετισμό της.

Επικεντρώθηκε στο ζήτημα της λειτουργίας της αρμόδιας αρχής πνευματικής ιδιοκτησίας που θα υπάγεται στο τμήμα εφόρου εταιρειών και που θα έχει την αρμοδιότητα να εξετάζει παράπονα που θα υποβάλλονται και το θέμα της λήψης απόφασης. Η αρχή «θα διαδραματίζει ενεργό ρόλο για την αδειοδότηση των δικαιωμάτων και χρήση τους από κοινό και επιχειρηματικό κόσμο».

Η αρχή θα διατηρεί τα μητρώα θα επιθεωρεί και επιβλέπει τη συμμόρφωση των λειτουργιών τους πρόσθεσε.

Το Συνέδριο πραγματοποίησαν οι Οργανισμοί Συλλογικής Διαχείρισης GRAMMO, ΑΠΟΛΛΩΝ, ΔΙΟΝΥΣΟΣ, ΕΡΑΤΩ και CNR, που εκπροσωπούν δικαιούχους πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων (δισκογραφικές εταιρείες, τραγουδιστές και μουσικούς, ηθοποιούς, και μουσικοσυνθέτες και στιχουργούς).

Δειτε Επισης

Αυτή η νέα ηγεσία του ιατρικού κόσμου-Συνεχίζει στην προεδρία του ΠΙΣ ο Δρ. Πέτρος Αγαθαγγέλου
Στο Ολυμπιακό Μέγαρο το εναρκτήριο λάκτισμα για την Toyota Kύπρου
Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Αγγλικής Σχολής-Πρόεδρος η Ιωάννα Δημητρίου
Κοτ-Κοτ: Πρωτοποριακή λύση κυκλικής οικονομίας για επίλυση της κρίσης διαχείρισης απορριμμάτων
Νέα συνεργασία Πανεπιστημίου Λεμεσού με AMMITEC στον ναυτιλιακό κλάδο
Εξετάζοντας τη σημασία του βιώσιμου μάρκετινγκ για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜμΕ)
Women Leaders’s Forum: Πώς να αγνοήσετε τα εμπόδια
Κενές θέσεις εργασίας στο Ίδρυμα Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων (ΙΔΕΠ) Διά Βίου Μάθησης
Υποτροφίες για μεταπτυχιακά από την Eni Cyprus Limited
Έτοιμες για μετασχηματισμό οι εταιρείες-Οι προτεραιότητες των CEOs και οι προοπτικές για το 2024