«Να ενισχύσουμε τις ήδη θετικές εμπορικές σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Ιταλίας»

«Στόχος μας στην Κύπρο είναι να εδραιώσουμε και να ενισχύσουμε τις ήδη θετικές εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και να διερευνήσουμε διάφορες ευκαιρίες, όπως στον τομέα της ενέργειας και τις δυνατότητες συμμετοχής σε έργα υπό την αιγίδα των ευρωπαϊκών ταμείων ανάκαμψης», τονίζει ο Επίτροπος Εμπορίου του Italian Trade Agency-Ιταλικός Οργανισμός Εμπορίου, (ITA), Claudio Pascualucci.

Σε συνέντευξή του στο InBusinessNews, ο κ. Pascualucci αναφέρεται στην δράση του ITA, που σκοπό έχει να προωθήσει τη διεθνοποίηση των ιταλικών επιχειρήσεων, επισημαίνοντας πως στο πλαίσιο αυτό εταιρείες από την Κύπρο παρευρίσκονται συχνά στις εκδηλώσεις του Οργανισμού στην Ιταλία.

«Πιο συγκεκριμένα στην Κύπρο αναπτύσσουμε διάφορες δραστηριότητες, όπως για παράδειγμα την συνεργασία με την Alphamega για την προώθηση των ιταλικών αυθεντικών τροφίμων και ποτών. Μια τέτοια συνεργασία αποδείχθηκε θετική, καθώς από την εφαρμογή της είναι νέα ιταλικά, αυθεντικά προϊόντα διαθέσιμα για τους καταναλωτές», σημειώνει.

Επισημαίνοντας πως η Ιταλία και οι ιταλικές επιχειρήσεις, είτε ως κύριοι εργολάβοι, προμηθευτές ή ακόμη και ως σύμβουλοι, είναι έτοιμες να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην περιοχή, ιδιαίτερη αναφορά κάνει στον τομέα τις ενέργειας, με φόντο και την δραστηριοποίηση της ENI σε αδειοδοτημένα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ.

«Οι ευκαιρίες στην περιοχή κινδυνεύουν, δυστυχώς, σε αυτήν την περίπλοκη περίοδο, από τις τοπικές εντάσεις και την αστάθεια. Η διπλωματία προσπαθεί να βρει μια δίκαιη και σταθερή λύση, ωστόσο, οι προοπτικές είναι εξαιρετικά σαφείς και ενδιαφέρουσες», υπογραμμίζει ο κ. Pascualucci.

Ποιος είναι ο ρόλος, ο σκοπός της ΙΤΑ και οι στόχοι της στην Κύπρο;

Το Italian Trade Agency είναι το Ινστιτούτο Εμπορίου & Επενδύσεων που δημιουργήθηκε από την κυβέρνηση μας πριν από σχεδόν 100 χρόνια για να στηρίξει και να προωθήσει τη διεθνοποίηση των ιταλικών επιχειρήσεων υπό την καθοδήγηση του Υπουργείου Εξωτερικών και της Διεθνούς Εταιρείας.

Στην Κύπρο, στόχος μας είναι να εδραιώσουμε και να ενισχύσουμε τις ήδη θετικές εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και να διερευνήσουμε διάφορες ευκαιρίες, όπως στον τομέα της ενέργειας και τις δυνατότητες συμμετοχής σε έργα υπό την αιγίδα των ευρωπαϊκών ταμείων ανάκαμψης.

Πώς δραστηριοποιείστε στην Κύπρο και πώς βοηθάτε και στηρίζετε τους επιχειρηματίες που θέλουν να αναπτύξουν εμπορικές σχέσεις με την Κύπρο και την Ιταλία;

Πιο συγκεκριμένα στην Κύπρο αναπτύσσουμε διάφορες δραστηριότητες, όπως για παράδειγμα την συνεργασία με την Alphamega για την προώθηση των ιταλικών αυθεντικών τροφίμων και ποτών. Μια τέτοια συνεργασία αποδείχθηκε θετική, καθώς από την εφαρμογή της είναι νέα ιταλικά, αυθεντικά προϊόντα διαθέσιμα για τους καταναλωτές.

Προσπαθούμε να προωθήσουμε την αυθεντικότητα των ιταλικών προϊόντων σε σχέση με το λεγόμενο «Italian sounding» και έχουμε σκοπό να εγγυηθούμε την ποιότητα και την πρωτοτυπία της ιταλικής βιομηχανίας τροφίμων.

Μαζί με την Ιταλική Πρεσβεία, συμμετέχουμε επίσης στις πολιτιστικές/εμπορικές εκδηλώσεις της ιταλικής ναυαρχίδας, όπως την ημέρα του Ιταλικού Design και την ιταλική εβδομάδα τροφίμων που διοργανώνονται ταυτόχρονα σε όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με την Κυπριακή Στατιστική Υπηρεσία το 2023, η Ιταλία κατέχει μερίδιο 4,02% των εισαγωγών στην Κυπριακή Δημοκρατία, με αξία €68.801.000 και έχουμε επίσης Ιταλικές εταιρείες που επενδύουν στην Κύπρο. Σε ποιους τομείς επικεντρώνονται κυρίως αυτές οι επιχειρηματικές δραστηριότητες;

Η ιταλική εξαγωγή στην Κύπρο επικεντρώνεται κυρίως στον τομέα των τροφίμων και του κρασιού, των ανταλλακτικών, του βιομηχανικού εξοπλισμού και η Ιταλία διαδραματίζει ολοένα και μεγαλύτερο ρόλο στον τομέα της ενέργειας.

Πού μπορεί ο Κύπριος επιχειρηματίας να απευθυνθεί πληροφορίες σχετικά με την αγορά, τα δεδομένα, τις εμπορικές ευκαιρίες και τις επιχειρηματικές προσκλήσεις στην Ιταλία;

Ένας από τους κύριους στόχους μας είναι να ενισχύσουμε το οικοσύστημα των ιταλικών εμπορικών εκθέσεων, σε συνεργασία με τις ιταλικές βιομηχανικές ενώσεις, τους διοργανωτές εμπορικών εκθέσεων και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς, ο ITA καλεί κάθε χρόνο έναν σημαντικό αριθμό αγοραστών και επενδυτών από όλο τον κόσμο.

Εταιρείες από την Κύπρο παρευρίσκονται συχνά στις εκδηλώσεις μας στην Ιταλία. Όλες οι πληροφορίες μπορούν να ανακτηθούν στην επίσημη ιστοσελίδα μας https://www.ice.it/it Είναι τα κοινωνικά μας δίκτυα ή επικοινωνούμε απευθείας με το περιφερειακό γραφείο μας στη Βηρυτό (beirut@ice.it )

Πρόσφατα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Χριστοδουλίδης, είχε συνάντηση με την Πρόεδρο της Ιταλίας, κ. Μελόνι, όπου εκφράστηκε η πρόθεση για περαιτέρω ανάπτυξη του διμερούς εμπορίου και της στρατηγικής προοπτικής της Ανατολικής Μεσογείου, με την ανακάλυψη νέων ενεργειακών κοιτασμάτων από την ΕΝΙ, σε 7 αδειοδοτημένα θαλάσσια οικόπεδα. Ποιες είναι οι προοπτικές επιχειρηματικής ανάπτυξης για τον ενεργειακό τομέα;

Ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας, οι ευκαιρίες στην περιοχή κινδυνεύουν, δυστυχώς, σε αυτήν την περίπλοκη περίοδο, από τις τοπικές εντάσεις και την αστάθεια. Η διπλωματία προσπαθεί να βρει μια δίκαιη και σταθερή λύση, ωστόσο οι προοπτικές είναι εξαιρετικά σαφείς και ενδιαφέρουσες.

Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι η Ιταλία και οι ιταλικές επιχειρήσεις, είτε ως κύριοι εργολάβοι, προμηθευτές ή ακόμη και ως σύμβουλοι, είναι έτοιμες να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην περιοχή.

Η ΙΤΑ συμμετέχει στην έκθεση ενέργειας Eastern Mediterranean Conference & Exhibition με το μεγαλύτερο περίπτερο και 8 ιταλικές εταιρείες στον ενεργειακό τομέα. Τι να περιμένουμε από τους αντιπροσώπους και σε ποιους τομείς οι εκθέτες αυτοί επιχειρούν;

Η Ιταλία είναι μια προηγμένη χώρα στον τομέα της ενέργειας, λόγω της έλλειψη σημαντικών φυσικών πόρων οι βιομηχανίες μας έχουν αναπτύξει καινοτόμες τεχνολογίες που επιτρέπουν έως και το 40% του κόστους της ενέργειας της χώρας να καλυφθεί από τη βιώσιμη παραγωγή.

Εδώ στο EMC23 η ιταλική συμμετοχή αναδεικνύει την προηγμένη τεχνολογία μας, τις καινοτόμες διαδικασίες και το μεγαλύτερο μέρος της δυνατότητας να προσφέρουμε εξατομικευμένη υποστήριξη και λύσεις χάρη στην ευελιξία και την εμπειρία για εργασία στο εξωτερικό των ιταλικών επιχειρήσεων είναι η δεύτερη συμμετοχή της ITA στην EMC και οι προσδοκίες είναι υψηλές όσον αφορά τη δικτύωση και τις επαφές, καθώς και την εκμάθηση από βασικούς παράγοντες των τάσεων και των ειδικών ευκαιριών σε αυτόν τον στρατηγικό τομέα.

Θα θέλατε να στείλετε ένα χαιρετισμό και μια πρόσκληση στον επιχειρηματικό κόσμο της Κύπρου εκ μέρους του ΙΤΑ;

Το Italian Trade Agency καλεί θερμά τις επιχειρήσεις της Κύπρου να συμμετάσχουν στο εμπόριο, να επισκεφτούν το περίπτερο μας, να συναντηθούν με τις συμμετέχουσες επιχειρήσεις για να μάθουν περισσότερα για τις τεχνολογίες, τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους.

Εγώ και το προσωπικό μας βρισκόμαστε στη διάθεση του επισκέπτη για να μάθουμε περισσότερα για την Ιταλία, μια χώρα, η οποία δεν είναι γνωστή μόνο για τη μόδα, τα τρόφιμα και το σχεδιασμό, αλλά και για τις προηγμένες τεχνολογίες, την καινοτόμο παραγωγή, τις βιώσιμες βιομηχανικές διαδικασίες, και την ικανότητα διαλόγου με οποιονδήποτε εταίρο.

Δειτε Επισης

Ετήσια αύξηση 1% στις πωλήσεις πετρελαιοειδών το εξάμηνο
Πώς μοιράζεται η πίτα των εξαγωγών-Η δυναμική και η αξία χαλλουμιού και φαρμάκων
Το Hyundai Tucson γιορτάζει δύο δεκαετίες καινοτομίας-Το ταξίδι προς την επιτυχία
Αυτοκινητοβιομηχανία: Ποιες εταιρείες άλλαξαν λογότυπο (pics)
Στις 12 Σεπτεμβρίου οι γενικές συνελεύσεις CTC, Ermes και Woolworth
Κίνα: Πώς χτίζει την παγκόσμια κυριαρχία της στην αυτοκινητοβιομηχανία
Βιώσιμη γαστρονομία: Η προστασία του περιβάλλοντος περνάει από το στομάχι
Σε περίοδο αλλαγών, ενισχύσεων και βελτιώσεων η Atterbury-Πυρετώδεις προετοιμασίες για Mall of Cyprus και Mall of Limassol
Το Hyundai TUCSON πρώτο σε πωλήσεις στο πρώτο εξάμηνο του 2024
Αυθεντικά αναλώσιμα HP: Η διαχρονική επιλογή για ποιότητα, ασφάλεια, οικονομία και βιωσιμότητα