Χορηγία Κατηγορίας Οικονομία

Μεταρρυθμίσεις για να ενισχυθεί η ανάπτυξη-Ποιες οι αντιλήψεις των Κυπρίων

Σχεδόν έξι στους δέκα Κύπριους δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στο ευρώ, καθώς θεωρούν ότι έχει θετικό αντίκτυπο στις ζωές τους.

Ωστόσο, οι Κύπριοι θεωρούν ότι η κυβέρνηση πρέπει να προβεί σε μεταρρυθμίσεις σε διάφορους τομείς, όπως το σύστημα συνταξιοδότησης, κοινωνικών ασφαλίσεων, στην αγορά εργασίας, στη φορολογία και αλλού.

Τις απόψεις των Κυπρίων για το ευρώ, αποτυπώνει η έρευνα του Ευρωβαρόμετρου με τίτλο «The euro area» που δημοσιεύθηκε τον Νοέμβριο του 2023 και όπου συμμετείχαν 503 Κύπριοι.

Τα αποτελέσματα της έρευνας

Σύμφωνα με την έρευνα του Ευρωβαρώμετρου, το 58% των Κυπρίων πιστεύουν ότι το ευρώ είναι θετικό για την χώρα τους, το 31% ότι είναι αρνητικό, το 9% δεν μπορούν να αποφασίσουν και το 2% δεν γνωρίζουν. Επίσης, το 72% των Κυπρίων πιστεύουν ότι το ευρώ είναι θετικό για όλη την Ε.Ε., το 17% αρνητικό, το 8% δεν μπορούν να αποφασίσουν και το 4% δεν γνωρίζουν.

1

Σχετικά με τις πληρωμές, οι Κύπριοι χαρακτηρίζουν ότι είναι πολύ εύκολο όταν γίνονται με μετρητά, είτε με χαρτονομίσματα είτε με κέρματα.

2

Στην ερώτηση «Είστε υπέρ της κατάργησης των κερμάτων του 1 και 2 λεπτών του ευρώ στη ζώνη του ευρώ και της υποχρεωτικής στρογγυλοποίησης προς τα πάνω και προς τα κάτω του τελικού ποσού αγορών σε καταστήματα και υπεραγορές;», το 59% των Κυπρίων απάντησαν ναι (υπέρ της κατάργησης), το 39% όχι (εναντίον της κατάργησης) και το υπόλοιπο 2% δεν γνωρίζουν.

3

Ο αντίκτυπος του ευρώ

Όσον αφορά τον αντίκτυπο του ευρώ στις ζωές των Κυπρίων, το 60% πιστεύουν ότι τους διευκολύνει κατά τα ταξίδια, καθώς και ότι μειώνει το κόστος, με το 30% να διαφωνούν και το 10% να μην γνωρίζουν.

4

Στην ερώτηση «Έχει μειωμένες τραπεζικές χρεώσεις όταν ταξιδεύετε σε διάφορες χώρες της ΕΕ; (π.χ. κατά την ανάληψη χρημάτων από ATM)», το 50% απάντησαν ναι, το 31% όχι και το 18% δεν γνωρίζουν.

Αξιοσημείωτο ότι, το 79% δήλωσαν πως με το ευρώ είναι πιο εύκολες οι επιχειρηματικές δραστηριότητες στις χώρες της Ε.Ε., με το 5% να διαφωνεί και το 16% να μην γνωρίζει.

Παράλληλα, το 85% δηλώνει πως με το ευρώ είναι πιο εύκολη η σύγκριση τιμών και οι αγορές γενικότερα, σε χώρες της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένων και των online αγορών. Το 7% διαφωνεί με την συγκεκριμένη δήλωση και το 8% δεν γνωρίζει.

Στην ερώτηση «Πιστεύετε ότι ο βαθμός στον οποίο η οικονομική πολιτική, συμπεριλαμβανομένων των δημοσιονομικών πολιτικών, συντονίζεται στη ζώνη του ευρώ είναι κατάλληλος; Πρέπει να υπάρχει περισσότερο ή λιγότερο συντονισμός μεταξύ των κυβερνήσεων της ευρωζώνης;», δόθηκαν οι εξής απαντήσεις:

 • Κατάλληλος: 11%.
 • Θα πρέπει να υπάρχει περισσότερος συντονισμός: 5%.
 • Θα πρέπει να υπάρχει λιγότερος συντονισμός: 64%.
 • Δεν γνωρίζω/Δεν απαντώ: 20%.

Οικονομική στήριξη από Ε.Ε.

Στην ερώτηση «Ποιες είναι οι σκέψεις σας για την πιο πρόσφατη οικονομική στήριξη της Ε.Ε. προς τα κράτη μέλη της Ε.Ε. για να ξεπεράσουν την κρίση του COVID-19; Πιστεύετε ότι ήταν καλό ή όχι να παρέχεται ένα σχέδιο ανάκαμψης ύψους 723 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη στήριξη όλων των κρατών μελών, μέσω επιχορηγήσεων και δανείων, υπό τους όρους ότι θα κάνουν πράσινες, ψηφιακές και κοινωνικές επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις;», οι απαντήσεις ήταν οι εξής:

 • Καλό: 66%.
 • Όχι και τόσο καλό: 19%.
 • Δεν μπορώ να αποφασίσω: 5%.
 • Δεν γνωρίζω / Δεν απαντώ: 10%.

Οικονομικές μεταρρυθμίσεις

Οι Κύπριοι θεωρούν ότι οι κυβέρνηση πρέπει να εισάγει μερικές μεταρρυθμίσεις σε διάφορους τομείς για να ενισχυθεί η ανάπτυξη και η αύξηση της απασχόλησης.

Ειδικότερα, η πλειοψηφία των Κυπρίων θεωρούν «πολύ σημαντικό» ή «σημαντικό» να γίνει μεταρρύθμιση στους εξής τομείς:

 • Αγορά εργασίας,
 • Σύστημα υγείας,
 • Συνταξιοδοτικό σύστημα,
 • Κοινωνικές ασφαλίσεις,
 • Μεταρρυθμίσεις της αγοράς, όπως στις τηλεπικοινωνίες, το φυσικό αέριο/ηλεκτρισμό, Φορολογία, Εκπαιδευτικό σύστημα.

5

Δειτε Επισης

«Γνωμάτευση» καταπέλτης από ΠΣΔ για ενιαία εποπτική αρχή-«Ενέργεια υπονόμευσης του κράτους δικαίου»
Άμεσο τερματισμό συντάξεων σε νυν αξιωματούχους συστήνει στο Γενικό Λογιστήριο η Ελεγκτική Υπηρεσία
Αποδυνάμωση καταναλωτικής εμπιστοσύνης και χειροτέρευση του επιχειρηματικού κλίματος
Παίρνει σάρκα και οστά η ενιαία εποπτική αρχή-Η σύνθεση, πώς θα λειτουργεί και ο ρόλος της Κεφαλαιαγοράς
Μ. Ταννούσης: Το επενδυτικό τοπίο της Κύπρου και η σημασία των συναντήσεων με τους ξένους επενδυτές
Με αμελητέες απώλειες ξεκίνησε η εβδομάδα στο ΧΑΚ
ΟΗΟ–ΣΕΚ: Ανάγκη διαχείρισης του μεγάλου ποσού για νέο συνταξιοδοτικό
Απαλλαγή φορολόγησης εφάπαξ και για κατηγορίες συμβασιούχων που εκκρεμούν
Επ. Οικονομικών: Καθολικά αποδεκτός για μέλος του Δημοσιονομικού Συμβουλίου ο Μάριος Ζαχαριάδης
Αναγνωρίζουν πρόβλημα και ψάχνουν την κατάλληλη φόρμουλα για τις αποσπάσεις στο δημόσιο