Με έντονα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά ο προϋπολογισμός του Υπ. Εσωτερικών για το 2024

Αυξημένος κατά 11,5%, στα €739 εκ., σε σύγκριση με το 2023, ανέρχεται ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Εσωτερικών για το 2024 όπως τον παρουσίασε σήμερα ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου, γεγονός που όπως σημείωσε, «καταδεικνύει τη δέσμευση της Πολιτείας να επενδύσει σε έργα ανάπτυξης, αναβάθμισης και βελτίωσης της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών και, κατ’ επέκταση, της καθημερινότητας των πολιτών».

Όπως εξήγησε παρουσιάζοντας τον προϋπολογισμό ο Υπουργός Εσωτερικών πρόκειται για έναν ισοσκελισμένο Προϋπολογισμό, με έντονα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά και ξεκάθαρο κοινωνικό προσανατολισμό, με τις βασικές μεταρρυθμίσεις και πολιτικές που περιλαμβάνει να ομαδοποιούνται σε 11 άξονες, με προτεραιότητα τη σύσταση και τη λειτουργία του Υφυπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, την εφαρμογή της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την υλοποίηση των προγραμμάτων της ολοκληρωμένης στεγαστικής πολιτικής, την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης ανάπτυξης γης, τον εξορθολογισμό των διαδικασιών διαχείρισης τουρκοκυπριακών περιουσιών και την ενίσχυση της πολιτικής προστασίας.

Μεταναστευτικό

Σε ό,τι αφορά το Μεταναστευτικό ο Υπουργός Εσωτερικών εξήγησε ότι ως αποτέλεσμα των δράσεων που εφαρμόζει το ΥΠΕΣ, επέστρεψαν εθελούσια στις χώρες καταγωγής τους περίπου 6.000 πρόσωπα σε σύγκριση με 4.900 την αντίστοιχη περσινή περίοδο αλλά και πως μέχρι τον Οκτώβριο 2023, ο συνολικός αριθμός αποχωρήσεων, περιλαμβανομένων και πέραν των 1.500 μετεγκαταστάσεων, ήταν 9.300, σε σύγκριση με 5.800 αποχωρήσεις την αντίστοιχη περίοδο του 2022 (αύξηση 60%).

Σημείωσε επίσης πως απόρροια των μέτρων στα οποία εστιάζει το ΥΠΕΣ ήταν η μείωση του αριθμού των νέων αιτήσεων ασύλου την περίοδο Μαρτίου-Οκτωβρίου κατά περίπου 50%. Σε απόλυτους αριθμούς, όπως εξήγησε, υποβλήθηκαν την εν λόγω περίοδο 7.700 νέες αιτήσεις ασύλου σε σύγκριση με 15.200 αιτήσεις την αντίστοιχη περίοδο του 2022.

«Για πρώτη φορά, το συνολικό ισοζύγιο αφίξεων-επιστροφών παρουσιάζει θετική εικόνα, με τη χώρα μας να κατατάσσεται στις πρώτες θέσεις ανάμεσα στα ευρωπαϊκά κράτη σε απόλυτους αριθμούς επιστροφών» είπε στους βουλευτές ο κ. Ιωάννου, ενώ σε σχέση με την εξωτερική διάσταση της μετανάστευσης, υπέδειξε πως δίνεται πλέον έμφαση στην εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης της Ανατολικής Μεσογείου, με στόχο την αποτελεσματική διαχείριση των ροών ενώ παράλληλα, προωθείται από την Κυπριακή Δημοκρατία πρωτοβουλία για την επαναξιολόγηση του καθεστώτος της Συρίας από την ΕΕ και του καθορισμού συγκεκριμένων περιοχών στη χώρα ως ασφαλείς, γεγονός που θα συμβάλει στη δυνατότητα για επιστροφή Σύρων, οι οποίοι δεν θα πληρούν τους όρους για εξασφάλιση καθεστώτος πρόσφυγα.

Σημείωσε επίσης πως στο πλαίσιο διεθνών και ευρωπαϊκών υποχρεώσεων, έχουν αρχίσει και αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός 24 μηνών, οι εργασίες κατασκευής του νέου Κέντρου Φιλοξενίας, χωρητικότητας περίπου 1.000 ατόμων, και του Προαναχωρησιακού Κέντρου στην περιοχή «Λίμνες» στη Μενόγεια, χωρητικότητας περίπου 800 ατόμων ενώ στις αρχές του 2024, ολοκληρώνεται η αναβάθμιση του Κέντρου Πρώτης Υποδοχής «Πουρνάρα», με συνολικό κόστος €25 εκ..

Εξάλλου σε δηλώσεις μετά από τη συνεδρία, ο ΥΠΕΣ είπε για τη σύσταση και λειτουργία του Υφυπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου ότι αποτελεί σημαντικό πυλώνα της μεταναστευτικής πολιτικής της Κυβέρνησης και πως αναμένεται ότι με τη συγκέντρωση όλων των αρμόδιων Υπηρεσιών και Τμημάτων κάτω από μια ομπρέλα, θα υπάρχει καλύτερος συντονισμός, εποπτεία και προώθηση ουσιαστικών συνεργειών.

Σε ό,τι αφορά στη διαχείριση του μεταναστευτικού, ο κ. Υπουργός υπογράμμισε ότι ένας μεγάλος άξονας των μεταρρυθμίσεων είναι η δημιουργία του Υφυπουργείου. Σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου, μέσω στοχευμένων και συγκεκριμένων ενεργειών που έχουν γίνει τους τελευταίους οκτώ μήνες, είτε αυτές αφορούν τον υπερδιπλασιασμό των εξεταστών αιτήσεων ασύλου, με αποτέλεσμα τη μείωση του χρόνου έκδοσης απόφασης από 21 και πλέον μήνες σε τρεις μήνες, είτε τη δημιουργία διατμηματικής ομάδας, είτε την αυστηροποίηση των ελέγχων σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας για την πάταξη της παράνομης εργασίας, είτε την ενημερωτική εκστρατεία σε χώρες της Αφρικής, έχουμε πλέον απτά αποτελέσματα.

Σε σχέση με την εξωτερική διάσταση του μεταναστευτικού, ο Υπουργός Εσωτερικών επεσήμανε ότι το Υπουργείο επικεντρώνεται σε δύο προσπάθειες, την πλήρη εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης για την Ανατολική Μεσόγειο, με τις θετικές επιπτώσεις που έχει με ουσιαστική μείωση των αφίξεων μέσω της Πράσινης Γραμμής και την  προσπάθεια επαναξιολόγησης του καθεστώτος της Συρίας.

Όπως είπε ο κ. Υπουργός, το θέμα επαναξιολόγησης της Συρίας έχει ζητηθεί επίσημα με τοποθετήσεις του ιδίου σε Συμβούλια Υπουργών της ΕΕ, ενώ τις επόμενες μέρες θα σταλεί επιστολή στους Ευρωπαίους ομολόγους του ως επίσημο διάβημα επαναξιολόγησης σε επίπεδο ΕΕ.

Ερωτηθείς εάν υπάρχει οποιαδήποτε εξέλιξη στο θέμα του φράχτη, που είχε εφαρμοστεί ως μέτρο αποτροπής μεταναστευτικών ροών, ο κ. Ιωάννου απάντησε κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει θέμα φράχτη, εξηγώντας ότι τα μέτρα που εφαρμόστηκαν τους τελευταίους μήνες έχουν δώσει συγκεκριμένα δεδομένα, με μείωση στο μισό των αφίξεων και αύξηση πέραν του 50% στις αποχωρήσεις.

«Άρα για εμάς, δεν υφίσταται πλέον θέμα συρματοπλέγματος. Είναι άλλες οι πολιτικές που ακολουθούμε. Σε συνεννόηση με τις Βρυξέλλες να γίνουν νουθεσίες και ενέργειες προς την τουρκική πλευρά, η ενημερωτική καμπάνια σε τρίτες χώρες έφερε μείωση από τις χώρες της Αφρικής. Αν δεν υπήρχαν οι αφίξεις Σύρων τους τελευταίους δύο μήνες από τον Λίβανο, που ήταν σε διπλάσιο αριθμό από προηγούμενες χρονιές λόγω του πολέμου στο Ισραήλ, τα αποτελέσματα θα ήταν ακόμα πολύ καλύτερα», τόνισε καταληκτικά ο Υπουργός Εσωτερικών.

Νέα Ενιαία Στεγαστική Πολιτική

Σε ό,τι αφορά την προσφάτως εξαγγελθείσα Νέα Ενιαία Στεγαστική Πολιτική ο Υπουργός Εσωτερικών επεσήμανε πως για την υλοποίηση των στεγαστικών μέτρων έχει προβλεφθεί στον προϋπολογισμό του 2024 δαπάνη ύψους €43 εκ. και επιπλέον €84 εκ. για την προσφυγική στεγαστική πολιτική.

Ο κ. Ιωάννου έκανε λόγο για ενίσχυση των υφιστάμενων Στεγαστικών Σχεδίων που στοχεύουν στην αναζωογόνηση ορεινών, μειονεκτικών, απομακρυσμένων και ακριτικών περιοχών, περιοχών της υπαίθρου και της εντός των τειχών πόλης της Λευκωσίας από τα οποία επωφελήθηκαν από το 2019 μέχρι σήμερα συνολικά 1.261 δικαιούχοι και τα οποία αυτή την περίοδο επαναξιολογούνται για να επαναπροκηρυχθούν με πρόσθετα βελτιωμένα κίνητρα στις αρχές του 2024, με την προτεινόμενη δαπάνη για το 2024 να ανέρχεται στα €22 εκ. αυξημένη κατά €2 εκ. σε σύγκριση με το 2023.

Υπενθύμισε ακόμη ότι  το Υπουργείο Εσωτερικών προχώρησε άμεσα με κάθετη, ποσοστιαία αύξηση ύψους 15% στα ποσά επιδότησης ενοικίου στις υφιστάμενες κατηγορίες δικαιούχων ενώ σε ό,τι αφορά το Σχέδιο «κτίΖΩ» επανέλαβε πως  έχει χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης τα 10 έτη, με υλοποίηση σε τρεις φάσεις και συνολικό προϋπολογισμό €130 εκ..

Έκανε επίσης λόγο για άμβλυνση του σοβαρού προβλήματος στέγασης με την εισαγωγή συγκεκριμένων βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων δράσεων για την αύξηση της παραγωγής οικιστικού αποθέματος και της διάθεσής τους στην αγορά προσιτής κατοικίας, εξηγώντας ότι στα μέτρα περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, το Σχέδιο Χορηγιών «Ανακαινίζω-Ενοικιάζω» με προϋπολογιζόμενο ποσό για το 2024 ύψους €12.5 εκ., το Σχέδιο “Built to Rent” σε ιδιωτική γη, την αναθεώρηση των πολεοδομικών κινήτρων, το Σχέδιο Χορηγιών Νεαρών Ζευγαριών ή/και Νέων κάτω των 41 ετών με συνολική δαπάνη για το 2024 ύψους €5.6 εκ.και το Σχέδιο παραχώρησης οικοπέδων σε οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα με δαπάνη για το 2024 ύψους €1 εκ.

Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αφού υπενθύμισε ότι το 2024 σηματοδοτεί την ολοκλήρωση της προσπάθειας για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης,, τόνισε πως οι διεργασίες εντατικοποιούνται, με στόχο την ολοκλήρωση από πλευράς τοπικών αρχών όλων των αναγκαίων ενεργειών σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο. Όπως εξήγησε, ανάμεσα σε άλλα, προωθούνται η εφαρμογή του νέου πληροφοριακού συστήματος «ΕΥΑΓΟΡΑΣ» και η σύσταση των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης (ΕΟΑ), οι οποίοι θα αναλάβουν, μεταξύ άλλων, την αρμοδιότητα για την αδειοδότηση της ανάπτυξης.

Υπενθύμισε ακόμη πως για να καταστεί δυνατή η ομαλή μετάβαση στους ΕΟΑ της αδειοδότησης, έχει προχωρήσει η διαδικασία πρόσληψης 105 ατόμων, με κόστος περίπου €4,5 εκ, τα οποία θα αναλάβουν τη διεκπεραίωση των εκκρεμουσών αιτήσεων, ώστε οι νέοι οργανισμοί να αρχίσουν τη λειτουργία τους απαλλαγμένοι από εκκρεμότητες.

Ο κ. Ιωάννου επεσήμανε πως για την ενίσχυση της νέας αυτής προσπάθειας, η Πολιτεία θα συμβάλει με πρόσθετη οικονομική βοήθεια προς τους νέους Δήμους, συγκεκριμένα, για το 2024 θα παραχωρηθεί συνολική χορηγία €117 εκ. αυξημένη κατά περίπου €46 εκ. σε σχέση με το 2023, καθώς και €18 εκ. στις ελεύθερες κοινότητες και €4.7 εκ. στις εκτοπισμένες Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Θέματα Πολεοδομίας

Σε ό,τι αφορά τα θέματα Πολεοδομίας και Χωροταξίας ο Υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι προωθείται σύγχρονος πολεοδομικός και χωροταξικός σχεδιασμός ως όχημα ανάκαμψης της οικονομίας και βελτίωσης της ευημερίας.

Σχεδιασμός, ο οποίος περιλαμβάνει, όπως εξήγησε, αναθεώρηση και εφαρμογή σχεδίων παροχής πολεοδομικών κινήτρων, δημιουργώντας επιχειρηματικές ευκαιρίες και διασφαλίζοντας την απόκτηση στέγης σε προσιτές τιμές και ριζική μεταρρύθμιση της πολεοδομικής διαδικασίας μέσα από ένα σύνολο 22 μέτρων, τα οποία θα εφαρμοστούν σταδιακά με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης την έναρξη της εφαρμογής της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης την 1η Ιουλίου 2024. «Τα μέτρα αποσκοπούν στην απλοποίηση των διαδικασιών και τον περιορισμό των καθυστερήσεων που παρατηρούνταν για πολλά χρόνια στην έκδοση πολεοδομικών αδειών» τόνισε ο Υπουργός Εσωτερικών.

Ο πολεοδομικός σχεδιασμός περιλαμβάνει ακόμη, σύμφωνα με τα όσα παρουσίασε ο Υπουργός, σειρά στοχευμένων κινήτρων στα Τοπικά Σχέδια και Σχέδια Περιοχής που εκπονούνται ή θα αναθεωρηθούν το επόμενο διάστημα, τα οποία περιλαμβάνουν πρόνοιες και πολιτικές για την κοινωνική, οικονομική και περιβαλλοντική αναβάθμιση των αστικών κέντρων και συμπλεγμάτων.

Επίσης έγκριση του νομοσχεδίου για τη διευκόλυνση των έργων στρατηγικής ανάπτυξης, νομοθεσία που απλοποιεί τις διαδικασίες αδειοδότησης και μειώνει τη γραφειοκρατία, εφαρμόζοντας μια νέα πολιτική ταχείας αδειοδότησης στρατηγικών αναπτύξεων σε 12 μήνες.

Και τέλος εισαγωγή τομών και μεταρρυθμίσεων για απλοποίηση της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων για αναπτύξεις χαμηλού ρίσκου μέσω σχετικής νομοθετικής ρύθμισης.

Μεταρρυθμίσεις σε 11 άξονες

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας ο Υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι ο κοινωνικός χαρακτήρας του Προϋπολογισμού, θα εφαρμοστεί μέσω ριζικών, ανθρωποκεντρικών μεταρρυθμίσεων, οι οποίες ομαδοποιούνται σε 11 άξονες.

Σε ερώτηση αναφορικά πότε μπαίνει σε εφαρμογή το μέτρο για την κατάργηση της υποχρέωσης έκδοσης οικοδομικής και πολεοδομικής άδειας για μικρές αναπτύξεις (οικίες και μικρές πολυκατοικίες), ο Υπουργός Εσωτερικών σημείωσε ότι έχει ήδη ξεκινήσει η νέα διαδικασία, προσθέτοντας ότι ενόψει της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι Επαρχιακοί Οργανισμοί Αυτοδιοίκησης θα αναλάβουν ένα μεγάλο μέρος της αδειοδότησης, με στόχο τη μείωση των καθυστερήσεων, που εν μέρει προκαλούνται από την υποστελέχωση.

Επανέλαβε ακόμη πως για να επιλυθεί το ζήτημα της υποστελέχωσης, το Υπουργείο Εσωτερικών έχει ήδη σε προκηρύξει 105 θέσεις με €4,5 εκ. κόστος και πως την ίδια ώρα, γίνεται μια τεράστια προσπάθεια από το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, με 22 συγκεκριμένες ενέργειες, με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης τον Μάιο του 2024, μέσα από τις οποίες θα απλοποιηθούν οι διαδικασίες έκδοσης πολεοδομικών και οικοδομικών αδειών.

Δειτε Επισης

Στο 22% στο τέλος Ιουνίου η υλοποίηση αναπτυξιακών δαπανών
Δημήτρης Ζόππος: Έρχονται και άλλοι θεσμικοί και ιδιώτες επενδυτές στην 33East
Με αμελητέες ζημιές έκλεισε την Πέμπτη το ΧΑΚ
Γενικό Λογιστήριο: Δημοσιοποίηση στοιχείων για οικονομικές συναλλαγές του κράτους
Βιώσιμο και ισχυρό το ΤΚΑ-Σε εξέλιξη εξορθολογισμός των εισφορών από ποδοσφαιρικές ομάδες
Η Clearstream Banking S.A. άμεσος συμμετέχοντας στο Κεντρικό Αποθετήριο και Κεντρικό Μητρώο Αξιών του ΧΑΚ
Φθινόπωρο οι πρώτες επενδύσεις του Εquity Fund-Πρώτος θεσμικός επενδυτής η Τράπεζα Κύπρου
Γιάννης Παναγιώτου: Σημαντική επιτάχυνση στην καταβολή του 87% των παροχών του ΤΚΑ
Αγκάθι για τις επιχειρήσεις στην Κύπρο η διαφθορά-Πρόβλημα για την επιχειρηματική δραστηριότητα
ΠΕΟ: Αυξήσεις πέραν του 2,5% σε συλλογικές συμβάσεις που ανανεώθηκαν