Αισιοδοξία για σχέδιο κοινής αποδοχής με Chevron για το «Αφροδίτη»-Προχωρά με τον «Κρόνο 2» η ENI

Και τα δύο μέρη είναι πολύ αισιόδοξα ότι τελικά καταλήγουμε σε κάτι το οποίο θα είναι ένα σχέδιο κοινής αποδοχής, δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Γιώργος Παπαναστασίου για το θέμα της Chevron, διαχειρίστριας εταιρείας του κοιτάσματος 'Αφροδίτη' της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Σημείωσε πως" θα πρέπει να δούμε φυσικό αέριο από τον βυθό να βγαίνει στην επιφάνεια γύρω στο 2027 με 2028".

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο περιθώριο της Ημερίδας με θέμα: “Το κόστος Ενέργειας και πως μπορεί να επιτευχθεί η μείωση του” της Πολιτικής Ομάδας Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας του ΔΗΚΟ, ο Υπουργός Ενέργειας είπε ότι οι επιστολές που ανταλλάσσονται δεν είναι τελεσίγραφα, είναι υποχρεώσεις οι οποίες προκύπτουν μέσα από τη σύμβαση.

"Κάποια πράγματα πρέπει να μπουν γραπτώς, τα πολλά όμως λέγονται μέσα από διαβουλεύσεις υπάρχει σοβαρή πρόοδος, τα μέρη αντιλαμβάνονται από πού προέρχεται το άλλο μέρος και νομίζω ότι προχωρούμε προς κάτι θετικό", σημείωσε.

H πρόθεσή μας ως Κυπριακή Δημοκρατία, είπε ο Υπουργός, είναι να ακούσουμε περαιτέρω την κοινοπραξία, η οποία ουσιαστικά εκπροσωπείται από τη Chevron ως διαχειρίστρια εταιρεία του κοιτάσματος.

"Εμείς ως Κυπριακή Δημοκρατία έχουμε περάσει ήδη το τι θα θέλαμε να δούμε μέσα από την αξιοποίηση και ανάπτυξη του συγκεκριμένου κοιτάσματος οπόταν γνωρίζουν τα δύο μέρη αυτή τη στιγμή ώστε να μπορούν να προχωρήσουν με σωστό σχεδιασμό για την ανάπτυξη του κοιτάσματος", συνέχισε.

Ερωτηθείς ποιoς είναι ο χρονικός ορίζοντας εντός του οποίου θα υπάρχουν οι επιστολές αυτές μέχρι να υπάρξουν συγκλίσεις, ο Υπουργός είπε ότι η σύμβαση προβλέπει κάποια αλληλογραφία η οποία πρέπει να μπαίνει γραπτώς. Αυτό όμως, πρόσθεσε, δεν είναι  τελεσίγραφο το τί μπαίνει γραπτώς. "Οπως ξέρετε σε μία διαβούλευση κάθονται τεχνικές επιτροπές, οι τεχνικές επιτροπές ανταλλάζουν τις γνώμες τους βρίσκουν κοινό έδαφος και προχωρούν", ανέφερε. 

Σε ερώτηση εάν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την τελική κατάληξη, είπε ότι τα χρονοδιαγράμματα είναι εκείνα τα οποία υπήρχαν στο σχέδιο του 2019 και παραμένουν τα ίδια. 

Κληθείς να αναφέρει εάν υπάρχει αισιοδοξία ότι θα υπάρξει κατάληξη, είπε ότι είμαστε πολύ αισιόδοξοι, και τα δύο μέρη, ότι τελικά καταλήγουμε σε κάτι το οποίο θα είναι ένα σχέδιο κοινής αποδοχής. 

Σε ερώτηση πότε θα ήταν το ιδανικό να υπάρξει κατάληξη,  είπε ότι  δεν είναι θέμα το ιδανικό και πως το ιδανικό είναι "να υπήρχε αξιοποίηση του κοιτάσματος χθες. Όμως γνωρίζετε ότι δεν είναι μαγικό ραβδί η Ενέργεια, θα πρέπει να δούμε τον σχεδιασμό, να καταλήξουμε στην κατεύθυνση", ανέφερε.

Έπειτα από αυτό λαμβάνοντας υπόψη τα ορόσημα - και το επόμενο σημαντικό ορόσημο είναι το  final investment decision της κοινοπραξίας - αναλόγως με το πώς θα υλοποιηθεί αυτό το FID θα πρέπει να δούμε φυσικό αέριο από τον βυθό να βγαίνει στην επιφάνεια γύρω στο 2027 με 2028, σημείωσε.

Επαφές Προέδρου με ΕΝΙ

Ερωτηθείς για τις επαφές που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης με την εταιρεία ENI στην Ιταλία, ο Υπουργός είπε ότι θα ενημερωθεί για αυτές και πρόσθεσε ότι η εταιρεία, έπειτα από τις συναντήσεις που είχε ο ίδιος στην Ιταλία με τον επικεφαλής της εταιρείας Κλαούντιο Ντεσκάλτσι, προχώρα με τον "Κρόνο 2" που θα είναι μία επιβεβαιωτική γεώτρηση η οποία γίνεται στο νοτιοδυτικό σύμπλεγμα των ευρημάτων εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Πιστεύουμε, πρόσθεσε, ότι το τι έχει μαζευτεί στην περιοχή εκεί είναι αρκετό για να δικαιολογεί είτε αρχική κατεύθυνση προς Αίγυπτο για σκοπούς υγροποίησης , είτε δημιουργία υποδομών προς Κύπρο για σκοπούς υγροποίησης και χρήσης για την ηλεκτροπαραγωγή στην Κύπρο. 

"Οπότε θα αναμένουμε τα ευρήματα του 'Κρόνου 2', θα αναμένουμε τις ενέργειες τις οποίες θα μας εισηγηθούν οι εταιρείες οι οποίες βρίσκονται σε εκείνο το σύμπλεγμα των κοιτασμάτων και αναλόγως θα πράξουμε", ανέφερε ο Υπουργός.

Φωτοβολταϊκά

Ερωτηθείς εάν υπάρχει πλάνο για μείωση του κόστους Ενέργειας για τα νοικοκυριά, ο Υπουργός είπε ότι  με βάση το σχεδιασμό μας θέλουμε να υπάρχουν αυτόνομα νοικοκυριά και για αυτό προωθούμε την ιδέα των φωτοβολταϊκών σε κάθε οικία. 

Ουσιαστικά, πρόσθεσε, με το να υπάρχει αυτοπαραγωγή και ιδιοκατανάλωση αφαιρείται το υποστατικό από το δίκτυο και με αυτό τον τρόπο γίνεται  χρήση της παραγωγής, η οποία γίνεται από την οροφή του ίδιου του υποστατικού, και παράλληλα δεν επιβαρύνονται τα δίχτυα. 

"Θα τα επιβαρύνεις λίγο διότι μέχρι να έχουμε μπαταρίες στο υποστατικό θα επιβαρύνονται διότι η επιπρόσθετη  παραγωγή θα ρίχνεται στο δίκτυο και θα την παίρνουμε πίσω σε ώρες τις οποίες δεν παράγει το φωτοβολταϊκό, αυτό όμως θα το λύσουμε με τα νέα σχέδια τα οποία θα έχουμε για μπαταρίες", κατέληξε.

Δειτε Επισης

Στο τεύχος Μαρτίου του περιοδικού IN Business: Βήμα και λόγος στη νεότερη γενιά των επιχειρήσεων
Castle Residences: Τα τελευταία διαθέσιμα διαμερίσματα στο «κάστρο» της Μαρίνας Λεμεσού(pics)
Ελαιόλαδο από «χρυσάφι» με αυξήσεις που αγγίζουν το 100%-Η εναλλακτική λύση στη μισή τιμή
Φωτοβολταϊκά για Όλους: 1.220 αιτήσεις μέσα σε λίγες ώρες-Τι δηλώνει για το αυξημένο ενδιαφέρον ο Πρόεδρος
«Θετική εξέλιξη και κατάσταση win-win οι συνεργασίες μεταξύ ελληνικών και κυπριακών τραπεζών»
Cyta: Η σημαντική κερδοφορία, οι τεχνολογικές πρωτιές και οι προθέσεις για την αγορά ενέργειας
Νέα εποχή στη συνεργασία Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου και Τράπεζας της Ελλάδας
Τελειώνει η… βενζίνη των οριζόντιων μέτρων για καύσιμα-Σφύριξε την λήξη εποχής ο Κεραυνός
Πράσινη φορολογία: «Δεν θα υπάρξουν σοβαρές απειλές...»-Δείτε την μελέτη του Πανεπιστημίου Κύπρου
Μάκης Κεραυνός: Οι πέντε βασικοί πυλώνες του πλαισίου για τη φορολογική μεταρρύθμιση