Νέο Κυπριακό Μουσείο: Δείτε πώς προχωρούν οι κατασκευαστικές εργασίες (pics)

Προχωρούν με εντατικούς ρυθμούς οι κατασκευαστικές εργασίες για ανέγερση του νέου Κυπριακού Μουσείου, το οποίο θα βρίσκεται στην καρδιά της πρωτεύουσας, αποτελεί τη σημαντικότερη επένδυση του κράτους σε πολιτιστική υποδομή, με το κόστος να αγγίζει τα €144 εκατ.

Το Αρχιτεκτονικό Γραφείο του έργου, «Theoni Xanthi XZA Architects», δημοσίευσε στα κοινωνικά δίκτυα φωτογραφίες από την πρόοδο των εργασιών. Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκε η πρώτη μεγάλη σκυροδέτηση των θεμελίων στο εργοτάξιο.

1

2

3

Τι θα περιλαμβάνει

Το Νέο Κυπριακό Μουσείο θα έχει συνολικού εμβαδού 30.000 τ.μ. συμπεριλαμβανομένων των υπογείων. Ανεγείρεται σε οικόπεδο 40.000 τ.μ., στην περιοχή του παλαιού Γενικού Νοσοκομείου, απέναντι από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

4

5

Σε κοντινή απόσταση βρίσκονται το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου, η Πινακοθήκη Λεβέντη, η Αίθουσα Καστελλιώτισσα, το Δημαρχείο, η πλατεία Ελευθερίας και η Κυπριακή Βιβλιοθήκη.

Πότε θα ολοκληρωθεί

Τις εργασίες ανέλαβε η κοινοπραξία «Iacovou - Cyfield (M) Joint Venture», με τη σύμβαση να προβλέπει περίοδο συντήρησης δύο χρόνων και πρόνοια για διαπραγμάτευση για δεκαετή συντήρηση.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί στα μέσα του 2026, ενώ η σύμβαση προβλέπει περίοδο συντήρησης δύο ετών, καθώς και πρόσθετη πρόβλεψη για διαπραγμάτευση 10ετούς περιόδου τήρησης.

1 (1)

Με τη λειτουργεία του, πρόκειται να φιλοξενήσει μια τις μεγαλύτερες συλλογές της Κυπριακής Αρχαιολογίας, και ταυτόχρονο αναμένεται να συμβάλει στη διεθνή ανάδειξη της ιστορίας και του Κυπριακού πολιτισμού.

2 (1)

Θα περιλαμβάνει μόνιμους εκθεσιακούς χώρους 5.500 τ.μ. που θα φιλοξενούν γύρω στις 6.500 αρχαιότητες, χώρους περιοδικών εκθέσεων 1.000 τ.μ., χώρους εκπαιδευτικών προγραμμάτων, εργαστήρια συντήρησης 2.000 τ.μ., υπόγειους χώρους στάθμευσης, αποθήκες αρχαιοτήτων 5.000 τ.μ., εστιατόριο, καφετέρια, βιβλιοθήκη, αμφιθέατρο, γραφεία, πωλητήριο/ art shop και εκτενή τοπιοτέχνηση των εξωτερικών χώρων.

3 (1)

Στα έργα τοπιοτέχνησης θα περιλαμβάνεται και δημόσια πλατεία με σιντριβάνι, η οποία θα σηματοδοτήσει και θα αναβαθμίσει τη νέα, βελτιωμένη εικόνα του αστικού κέντρου.

4 (1)

Να σημειωθεί ότι οι επισκέπτες του μουσείου υπολογίζονται σε 300 την ημέρα, με 90% αυτών να είναι τουρίστες και το προσωπικό σε 150 άτομα.

6

8

10

Φωτογραφίες: XZA architects

Δειτε Επισης

AstroBank: Προς πώληση κατοικίες
Kition για μη παρουσία στη Βουλή: Λυπούμαστε για την παρεξήγηση, σεβόμαστε το Σώμα
Angelonia Gardens 2 και Serenity Court τα δύο νέα έργα της Aristo Developers στην Πάφο
Blame game και...γεφύρι της Άρτας η ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας-Το plan b της Kυβέρνησης
Στην Cyfield η ανάθεση του διαγωνισμού για βελτίωση της Τσερίου-Υπέβαλε την πιο συμφέρουσα προσφορά
Σνόμπαρε τη Βουλή και εξόργισε τους βουλευτές η Kition-Η διαβεβαίωση Βαφεάδη που περιμένει τη Νομική Υπηρεσία
Γ. Μισιρλής: To real estate μπορεί να προσφέρει περισσότερα
Σπάει τη σιωπή της και περνά στην αντεπίθεση η Kition-Εξαπολύει πυρά κατά Αλέξη Βαφεάδη
Κάθε λιμάνι και καημός...Θρίλερ για γερά νεύρα η ενιαία ανάπτυξη του 1,2 δις-Ενημερώνεται η Βουλή
Ask Wire: Αναγνωρίστηκε η γυναικεία ηγεσία και η δυναμική ανάπτυξης της εταιρείας