Σε δημόσια διαβούλευση το προσχέδιο της Στρατηγικής Έρευνας και Καινοτομίας

Σε δημόσια διαβούλευση τίθεται το προσχέδιο της Στρατηγικής Έρευνας και Καινοτομίας της Κύπρου για την περίοδο 2024-2026, με όραμα να καταστεί η Κύπρος περιφερειακή δύναμη για την Έρευνα, την Καινοτομία, την Επιχειρηματικότητα και την Υψηλή Τεχνολογία.

Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Έρευνας και Καινοτομίας του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, το προσχέδιο της Στρατηγικής Έρευνας και Καινοτομίας βρίσκεται αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής.

Το προσχέδιο περιλαμβάνει πέντε πυλώνες στρατηγικής για μια ολιστική στρατηγική έρευνας και καινοτομίας με όλα τα στοιχεία που απαιτούνται για την ανάπτυξη ενός ισχυρού, ολοκληρωμένου και καλά συνδεδεμένου εθνικού οικοσυστήματος με αυξημένη συμβολή στην κυπριακή οικονομία και κοινωνία.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Πίνακα Καινοτομίας η Κύπρος κέρδισε σημαντικό έδαφος τα προηγούμενα χρόνια, προχωρώντας από την κατηγορία "Μέτριες", στην κατηγορία "Ισχυρές" το 2022, διατηρώντας την πρόοδο της το 2023, φθάνοντας στην 10η θέση με απόδοση 105,4% του μέσου όρου της ΕΕ και ένα πολύ υψηλότερο ποσοστό απόδοσης από αυτό της ΕΕ (8,5% μονάδες). Οι επιδόσεις στην καινοτομία σημείωσαν σταθερή αύξηση μεταξύ 2016 και 2020 και μεγάλη επιτάχυνση το 2021, με αύξηση της απόδοσης κατά 45% 2023.

Αναφέρεται ακόμη ότι η Κύπρος έχει επίσης βελτιώσει σταθερά τη θέση της στον Παγκόσμιο Δείκτη Καινοτομίας τα τελευταία χρόνια, φθάνοντας στην 28η θέση από 132 οικονομίες το 2023. Η χώρα κατατάσσεται δεύτερη στην περιοχή της Βόρειας Αφρικής και Δυτικής Ασίας. 

Η Κύπρος, προστίθεται, έχει επιτύχει την υψηλότερη κατά κεφαλήν απορρόφηση χρηματοδότησης από το Πρόγραμμα Ορίζοντας 2020 και κατέχει την πρώτη θέση μεταξύ των χωρών που εξασφαλίζουν χρηματοδότηση για τη δημιουργία Κέντρων Αριστείας στην Έρευνα, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Teaming for Excellence». 

Η Κύπρος επιθυμεί να καταστεί μια περιφερειακή δύναμη για την Έρευνα, την Καινοτομία, την Επιχειρηματικότητα, και την Υψηλή Τεχνολογία και για να εκπληρώσει αυτό το φιλόδοξο σχέδιο επιδιώκει να προσελκύσει επενδύσεις, επιχειρήσεις και ταλέντα. 

Στις βασικές προτεραιότητες της πολιτικής, όπως αναφέρονται στο προσχέδιο, περιλαμβάνεται η βελτιστοποίηση χρηματοοικονομικών μέσων με συνετή στρατηγική αξιοποίηση της άμεσης κρατικής χρηματοδότησης και έμμεσης στήριξης, η ανάπτυξη ενός περιβάλλοντος που προάγει την αριστεία στην έρευνα και την καινοτομία, η δημιουργία βέλτιστων συνθηκών για την προσέλκυση παγκόσμιων ερευνητικών ταλέντων, η δημιουργία ερευνητικών κέντρων παγκόσμιας κλάσης, η εφαρμογή ενός ισχυρού συστήματος αξιολόγησης, διασφαλίζοντας ότι η πολιτική παραμένει επίκαιρη, αποτελεσματική και ευθυγραμμισμένη με το πρωταρχικό όραμα.

Σχόλια και παρατηρήσεις μπορούν να υποβληθούν, το αργότερο μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου 2023, στην πλατφόρμα διαβούλευσης του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής.

Δειτε Επισης

Βασικοί παράγοντες που οδηγούν τον ψηφιακό μετασχηματισμό
Η εμπειρία στο 4th Summer School For Female Leadership In The Digital Age-Ένα πρόγραμμα της Huawei (pics)
Το European Researchers’ Night επιστρέφει στην Κρατική Έκθεση στις 27 Σεπτεμβρίου
Cablenet: Φέρνει το γαλλικό πρωτάθλημα Ligue 1 ξανά στην οθόνη σας με νέα πενταετή συμφωνία
Google: Πώς γεννήθηκε η μηχανή αναζήτησης που άλλαξε τον κόσμο
Η κυπριακή startup τεχνητής νοημοσύνης Placy συγκεντρώνει €1 εκατ. στον pre-seed γύρο χρηματοδότησης
Πώς να εξασφαλίσετε απρόσκοπτη ενσωμάτωση του ERP και η σημασία του συστήματος
Τεχνητή Νοημοσύνη: Το 92% των θέσεων εργασίας στον τομέα της πληροφορικής θα αλλάξει λόγω AI
Microsoft: Έρχονται αλλαγές μετά το παγκόσμιο IT μπλακ άουτ
Ο ΑΔΜΗΕ επενδύει στην Κύπρο μέσω θυγατρικής του στις τηλεπικοινωνίες