Νίκος Χριστοδουλίδης: Πιο κοντά στη δημιουργία του αγωγού EastMed με τις ανακαλύψεις της Eni

Οι ανακαλύψεις της Eni μάς φέρνουν πιο κοντά στη δημιουργία του αγωγού EastMed, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica, η οποία δημοσιεύθηκε την Παρασκευή.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις διμερείς σχέσεις Κύπρου-Ιταλίας, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης τόνισε ότι αυτές είναι άριστες στον τουρισμό, στα προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών και στο διμερές εμπόριο «που έχει αυξηθεί ακριβώς όπως αυξήθηκαν οι επενδύσεις των ιταλικών εταιρειών στην Κύπρο».

Ακόμη εξέφρασε την πρόθεσή του για ενδυνάμωση της εταιρικής σχέσης και της φυσική και ιστορικής εγγύτητας μεταξύ των δύο χωρών. 

Αναφερόμενος στον αγωγό φυσικού αερίου EastMed και απαντώντας στο ερώτημα αν αυτό το έργο κατέληξε σε αδιέξοδο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι στην Κύπρο το έργο αυτό «ήταν πάντα μία από τις επιλογές στρατηγικού χαρακτήρα για την υλοποίηση ενός ενεργειακού διαδρόμου που θα συνέδεε την Ανατολική Μεσόγειο με την Ευρώπη, διευκολύνοντας την εξαγωγή των ενεργειακών πόρων και μέσω Ιταλίας».

Αυτός ο ενεργειακός διάδρομος, πρόσθεσε, μπορεί να λάβει τη μορφή αγωγών φυσικού αερίου ή μιας πιο εκτεταμένης χρήσης τερματικών σταθμών υγροποίησης LNG που βρίσκονται ήδη σε λειτουργία στην περιοχή ή πρόκειται να κατασκευαστούν στο μέλλον. 

Όσον αφορά την πρώτη επιλογή, εξήγησε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, «η τελική εφαρμογή της εξαρτάται προφανώς από τις διαθέσιμες ποσότητες και το ενδιαφέρον των πιθανών επενδυτών».

Υπογράμμισε ότι οι νέες ανακαλύψεις που πραγματοποίησε η Eni, η οποία κατέχει τα δικαιώματα εξερεύνησης και εκμετάλλευσης σε 7 από τα 10 αδειοδοτημένα τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ, «μας φέρνουν ακόμα πιο κοντά στη δημιουργία αυτού του ενεργειακού διαδρόμου».

«Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν, λαμβάνοντας υπ’ όψιν όλους τους παράγοντες, οι οποίοι όμως δεν περιλαμβάνουν προφανώς ενστάσεις που οποιαδήποτε τρίτη χώρα θα μπορούσε να εγείρει στη βάση αθεμελίωτων διεκδικήσεων», υπέδειξε.

Δειτε Επισης

Φωτοβολταϊκά για Όλους: 1.220 αιτήσεις μέσα σε λίγες ώρες-Τι δηλώνει για το αυξημένο ενδιαφέρον ο Πρόεδρος
Χορηγία για ΑΠΕ σε κατοικίες: Ξεκίνησε η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων
Πέγεια: Ηλιακό πάρκο μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος Interreg Euro MED
Σε παραγωγή από την Energean και το κοίτασμα φυσικού αερίου Karish North στο Ισραήλ
Η Gazprom στέλνει άλλα 42,4 mcm φυσικού αερίου στην Ευρώπη
Eurostat: Μικρή μείωση, αλλά με διαχρονική αύξηση οι ΑΠΕ σε θέρμανση-ψύξη στην Κύπρο
Ουδέν σχόλιο, αλλά προανήγγειλε εξελίξεις για το τερματικό LNG ο Χριστοδουλίδης
Σε χαμηλό σχεδόν τριετίας η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη
Φορολόγηση υπερκερδών εταιρειών ενέργειας ζητά η Βουλή-Πράσινο στον προϋπολογισμό ΡΑΕΚ
Μια από τις κύριες επιλογές η μεταφορά φυσικού αερίου από την κυπριακή ΑΟΖ στην Αίγυπτο