Χορηγία Κατηγορίας Οικονομία

Ολοταχώς για νέα συρρίκνωση και στο δ΄ τρίμηνο η οικονομία της Ευρωζώνης

Περιορίστηκε η υποχώρηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη το Νοέμβριο, παραμένοντας, ωστόσο, σε επίπεδα συρρίκνωσης, γεγονός που υποδηλώνει ότι η οικονομία του μπλοκ θα συρρικνωθεί και πάλι αυτό το τρίμηνο, καθώς οι καταναλωτές συνεχίζουν να περιορίζουν τις δαπάνες τους, σύμφωνα με στοιχεία έρευνας, που δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη.

Το περασμένο τρίμηνο η οικονομία της Ευρωζώνης είχε συρρικνωθεί κατά 0,1%, όπως έδειξαν επίσημα στοιχεία, ενώ ο προκαταρκτικός σύνθετος δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) για τον Νοέμβριο, που ανακοινώθηκε την Πέμπτη, κατέδειξε ότι η νομισματική ένωση των 20 κρατών μελών βρίσκεται σε πορεία συρρίκνωσης, εκ νέου, στο τέταρτο τρίμηνο.

Ο δείκτης PMI της HCOB, ο οποίος καταρτίζεται από την S&P Global και θεωρείται καλός οδηγός της συνολικής υγείας της οικονομίας, αυξήθηκε στο 47,1, από το χαμηλό σχεδόν τριών ετών του Οκτωβρίου (46,5), αλλά παρέμεινε σταθερά κάτω από το όριο του 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση. Δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπε μια πιο μέτρια άνοδο στο 46,9.

"Η συνεχιζόμενη αδυναμία για τις επιχειρήσεις της Ευρωζώνης υποδηλώνει ότι η ύφεση είναι στον ορίζοντα. Ο μεταποιητικός τομέας παραμένει σε τέλμα, ενώ οι υπηρεσίες συνεχίζουν να συρρικνώνονται", δήλωσε ο Mike Bell της J.P. Morgan Asset Management.

Παρόλα αυτά, η ύφεση της Γερμανίας έδειξε σημάδια αποκλιμάκωσης, καθώς τόσο η μεταποιητική δραστηριότητα όσο και η δραστηριότητα στον τομέα των υπηρεσιών υποχώρησαν με πιο αργούς ρυθμούς από ό,τι τους προηγούμενους μήνες, αυξάνοντας τις ελπίδες ότι η ύφεση στην μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης θα μπορούσε να είναι πιο ρηχή από ό,τι αναμενόταν αρχικά.

Η Γαλλία σημείωσε επίσης κάποια βελτίωση, αλλά η επιχειρηματική δραστηριότητα συρρικνώθηκε και αυτόν τον μήνα - και μάλιστα περισσότερο από ό,τι προέβλεπε δημοσκόπηση του Reuters - καθώς επιδεινώθηκε η ζήτηση για αγαθά και υπηρεσίες στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης.

Ο συνολικός δείκτης PMI που καλύπτει την βασική βιομηχανία υπηρεσιών της Ευρωζώνης αυξήθηκε στο 48,2 αυτό το μήνα, από 47,8, παραμένοντας ελαφρώς πάνω από την εκτίμηση της δημοσκόπησης του Reuters για 48,1.

Η ζήτηση μειώθηκε για πέμπτο συνεχόμενο μήνα, αν και με βραδύτερο ρυθμό από ό,τι τον Οκτώβριο. Ο δείκτης νέων επιχειρήσεων αυξήθηκε στο 46,7, από 45,6.

Η μεταποιητική δραστηριότητα, η οποία συρρικνώνεται κάθε μήνα από τον Ιούλιο του 2022, παρέμεινε σε συρρίκνωση το Νοέμβριο. Ο δείκτης PMI της Μεταποίησης αυξήθηκε σε 43,8 από 43,1, ξεπερνώντας την προσδοκία της δημοσκόπησης για 43,4, αλλά παρέμεινε αρκετά κάτω από το όριο του 50. 

Ο δείκτης που μετρά την παραγωγή αυξήθηκε σε υψηλό έξι μηνών στο 44,3 από 43,1.

Δειτε Επισης

DBRS: Απαισιόδοξες προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη το 2024
Fitch: Το μεγαλύτερο χάσμα ανάπτυξης ΗΠΑ-Ευρωζώνης από την κρίση του 2013
Μεγάλη μείωση των παραγγελιών βιομηχανικών αγαθών στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο
Zoom: Άλμα της μετοχής μετά τα ισχυρά αποτελέσματα τριμήνου
Η γαλλική Saint-Gobain εξαγοράζει την αυστραλιανή CSR έναντι 3 δισ. δολ.
Οι αγρότες επιστρέφουν με τα τρακτέρ τους στις Βρυξέλλες
Βλέπει να υπάρχει μεγάλο μέλλον και αυξάνει περαιτέρω την παραγωγή φυσικού αερίου το Κατάρ
Ισχυρή υποστήριξη στην Βουλγαρία και μόνο θέμα χρόνου η ένταξή της στη ζώνη του ευρώ
Fitch: Αργά εντός 2024 και μέχρι το 2027 η ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας
Αμερικανικές κυρώσεις για Ρωσία: Νέοι εμπορικοί περιορισμοί σε 93 οντότητες