Χορηγία Κατηγορίας Οικονομία

Το Ευρωκοινοβούλιο άναψε πράσινο για τον προϋπολογισμό της Ε.Ε.

Eγκρίθηκε την Τετάρτη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο προϋπολογισμός της Ε.Ε. του επόμενου έτους με κονδύλια για καλύτερη στήριξη για τους νέους και για την έρευνα, αλλά και για πολιτικές απέναντι στις παγκόσμιες προκλήσεις.

Μετά την έγκρισή του, από την Ολομέλεια του ΕΚ, ο προϋπολογισμός του 2024 υπογράφηκε από την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε τη συμφωνία για τον προϋπολογισμό στις 20 Νοεμβρίου.

Όπως αναφέρει δελτίο Τύπου του ΕΚ, σε συμφωνία με τα κράτη μέλη που επετεύχθη στις 11 Νοεμβρίου, το Κοινοβούλιο έλαβε επιπλέον 666,5 εκατ. ευρώ για τις προτεραιότητές του, πέραν αυτών που είχε αρχικά προτείνει η Επιτροπή στο σχέδιο προϋπολογισμού.

«Οι ευρωβουλευτές αύξησαν τη χρηματοδότηση για προγράμματα και πολιτικές που είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση των συνεπειών του πολέμου στην Ουκρανία και των παγκόσμιων προκλήσεων, καθώς και για τη στήριξη των νέων, συμπεριλαμβανομένων των νέων αγροτών», αναφέρεται. Αυξάνεται επίσης η χρηματοδότηση για προγράμματα που συμβάλλουν στην ανάκαμψη μετά την πανδημία, στην καταπολέμηση του αντισημιτισμού και στην ενίσχυση των προσπαθειών για την πράσινη μετάβαση, σύμφωνα με τις προτεραιότητες του Κοινοβουλίου, προστίθεται.

Περίπου το 94% του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού διατίθεται στους πολίτες, τις περιφέρειες, τις πόλεις, τους αγρότες και τις επιχειρήσεις, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου.

Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος της Επιτροπής Προϋπολογισμών, Johan Van Overtveldt, (Συντηρητικοί, Βέλγιο), δήλωσε ότι ο προϋπολογισμός του 2024 «αφορά δύσκολους και αβέβαιους καιρούς» και για να ανταποκριθούν στις προσδοκίες των πολιτών της ΕΕ και να απαντήσουν στις νέες προκλήσεις, όπως η αντιμετώπιση των συνεπειών των πολέμων που διεξάγονται στην περιοχή της ΕΕ, ο προϋπολογισμός της ΕΕ πρέπει να προσαρμοστεί αναλόγως.

Σημείωσε ακόμη ότι, αυτή η συμφωνία είναι μόνο το πρώτο βήμα και ότι το Κοινοβούλιο είναι έτοιμο να συζητήσει την προτεινόμενη αναθεώρηση του ισχύοντος δημοσιονομικού πλαισίου για να προετοιμάσει την ΕΕ για το μέλλον «και να αποδείξει στους πολίτες μας ότι η Ένωση μπορεί να δώσει αποτελεσματικές απαντήσεις».

Όπως αναφέρεται, με την επίτευξη συναίνεσης σχετικά με τον προϋπολογισμό του 2024, οι ευρωβουλευτές αναμένουν ότι θα υπάρξει συμφωνία για την ενδιάμεση αναθεώρηση του μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της ΕΕ (ΠΔΠ, Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο) στο Συμβούλιο έως το τέλος του έτους. Αυτό θα προετοιμάσει το έδαφος για σημαντικές πρόσθετες πιστώσεις στις αρχές του 2024 μέσω διορθωτικού προϋπολογισμού που θα προταθεί από την Επιτροπή. Προστίθεται ότι, η προγραμματισμένη συμπληρωματική ενίσχυση του ΠΔΠ αποσκοπεί στην παροχή μεσοπρόθεσμης στήριξης στην Ουκρανία, στην ενίσχυση της ευελιξίας και της ικανότητας αντιμετώπισης κρίσεων, στην ενίσχυση της στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ το 2024 και στην ενίσχυση των προσπαθειών της σε τομείς όπως η μετανάστευση και η εξωτερική πολιτική.

Δειτε Επισης

DBRS: Απαισιόδοξες προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη το 2024
Fitch: Το μεγαλύτερο χάσμα ανάπτυξης ΗΠΑ-Ευρωζώνης από την κρίση του 2013
Μεγάλη μείωση των παραγγελιών βιομηχανικών αγαθών στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο
Zoom: Άλμα της μετοχής μετά τα ισχυρά αποτελέσματα τριμήνου
Η γαλλική Saint-Gobain εξαγοράζει την αυστραλιανή CSR έναντι 3 δισ. δολ.
Οι αγρότες επιστρέφουν με τα τρακτέρ τους στις Βρυξέλλες
Βλέπει να υπάρχει μεγάλο μέλλον και αυξάνει περαιτέρω την παραγωγή φυσικού αερίου το Κατάρ
Ισχυρή υποστήριξη στην Βουλγαρία και μόνο θέμα χρόνου η ένταξή της στη ζώνη του ευρώ
Fitch: Αργά εντός 2024 και μέχρι το 2027 η ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας
Αμερικανικές κυρώσεις για Ρωσία: Νέοι εμπορικοί περιορισμοί σε 93 οντότητες