Τέλος στη διαμάχη ελληνικής εταιρείας - Κύπριων παραγωγών για το «HALLOUMAKI»

Τέλος έλαβε δικαστική διαμάχη μεταξύ της ελληνικής εταιρείας ΚΟΛΙΟΣ ΑΕ και ομάδας Κύπριων παραγωγών και μεταποιητών πρόβειου και αιγινού γάλακτος, μετά την απόφαση της εταιρείας, σε συμφωνία με τους παραγωγούς, να αποσύρει το αίτημα καταχώρησης του λογότυπου «HALLOUMAKI», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γενικού Δικαστηρίου της ΕΕ που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη.

Η διάταξη του ΓΔΕΕ αφορά την υπόθεση «Group of processors and producers of sheepmilk and goatmilk κατά Γραφείου Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO) – KΟΛΙΟΣ ΑΕ Ελληνική Βιομηχανία Γάλακτος (HALLOUMAKI)» (Τ-481/22).

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, στις 19 Σεπτεμβρίου 2019, η Κολιός ΑΕ Ελληνική Βιομηχανία Γάλακτος κατέθεσε στο Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO) αίτηση καταχώρισης σήματος της ΕΕ για το λογότυπο “HALLOUMAKI”, για προϊόντα που εμπίπτουν στη κλάση προϊόντων 43 και αντιστοιχούν στην περιγραφή «Υπηρεσίες αντιπροσώπων επιχειρήσεων».

Στις 15 Σεπτεμβρίου 2020, ομάδα παραγωγών και μεταποιητών πρόβειου και αιγινού γάλακτος (αναφέρεται στην υπόθεση ως «Group of processors and producers of sheepmilk and goatmilk») με έδρα τη Λευκωσία, άσκησε ανακοπή κατά της αίτησης καταχώρισης, με βάση την προηγούμενη Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) «Χαλλούμι/Halloumi/Hellim» που καταχωρήθηκε το 2021 για τυριά που παράγονται στην Κύπρο σύμφωνα με την παραδοσιακή συνταγή.

Το EUIPO απέρριψε την ανακοπή του Group με το σκεπτικό ότι δεν υπήρχε κίνδυνος το σήμα να σχετίζεται ή να παραπέμπει στην ΠΟΠ.

Η ομάδα παραγωγών και μεταποιητών άσκησε προσφυγή ενώπιον του ΓΔΕΕ στις 2 Αυγούστου 2022, ζητώντας να ακυρωθεί η απόφαση του EUIPO.

Στις 26 Οκτωβρίου 2023, το ΓΔΕΕ έκρινε ότι δεν χρειάζεται πλέον να εκδικαστεί η παρούσα προσφυγή, καθώς κατέστη άνευ αντικειμένου, διότι η Κολιός ΑΕ απέσυρε την αίτησή της για καταχώριση του επίμαχου σήματος.

To EUIPO δήλωσε ότι δεν υπήρχε πλέον ανάγκη προς εκδίκαση. Το Group συμφώνησε και ενημέρωσε το Δικαστήριο περί συμφωνίας του με την Κολιός ΑΕ, κατά την οποία η τελευταία είχε αποσύρει την αίτησή της για καταχώριση του επίδικου σήματος.

Δειτε Επισης

Fiat: 125 χρόνια ιταλικής φινέτσας, καινοτομίας και… «Dolce Vita»
Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή: Σε ποια προϊόντα αυξήθηκαν οι τιμές και σε ποια μειώθηκαν
UBS: Οι δασμοί Τραμπ θα μπορούσαν να μειώσουν την κινεζική ανάπτυξη κατά 50% (γράφημα)
Συντονιστική Επιτροπή Αγελαδοτρόφων: Το χαλλούμι ΠΟΠ φρέναρε τον ρυθμό ανάπτυξης των εξαγωγών
CP Herbalist: Προχωρά με νέο εργοστάσιο στη Λεμεσό-Επένδυση που φέρνει επέκταση (photos)
Φόβοι αναζωπύρωσης πληθωρισμού από το υψηλό κόστος στην παγκόσμια ναυτιλία
Επιβραδύνονται οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ευρώπη
Χαλλούμι: €210.000 για αναβάθμιση συστημάτων αποστολής στοιχείων διακίνησης νωπού γάλακτος
Στο μικροσκόπιο της ΕΠΑ η εξαγορά των Υπεραγορών Παπαντωνίου από την Σκλαβενίτης
Υπεραγορές Αλφαμέγα: «Σκόραραν» στον τελικό του Euro2024 με ένα λαμπρό πάρτι