Χορηγία Κατηγορίας Υπηρεσίες

Μάριος Κληρίδης: Τα μεγάλα γεγονότα που επηρέασαν την παγκόσμια οικονομία

Το διεθνές πολιτικό σκηνικό και τα μεγάλα γεγονότα που επηρέασαν την παγκόσμια οικονομία ανέλυσε κατά το 3ο Credit Risk Management Forum, που παρουσίασε η Infocredit, ο οικονομολόγος, Μάριος Κληρίδης.

Ο Δρ. Κληρίδης τόνισε μέσω της παρουσίασής του ότι παγκοσμιοποίηση σημαίνει αποτελεσματικότητα, αλλά και αλληλεξάρτηση. Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, εξέφρασε την άποψη ότι οι δυσλειτουργικοί παγκόσμιοι θεσμοί δεν μπορούν να χειριστούν τα παγκόσμια γεγονότα.

Αναφέρθηκε στις παγκόσμιες κρίσεις οι ρίζες των οποίων είναι, εξήγησε, άλλωτε "χρηματοπιστωτικές" και άλλες φορές πολιτικές και μη χρηματοπιστωτικές γενικότερα.

Στις χρηματοοικονομικές κρίσεις συγκαταλέγει τη Μεγάλη Ύφεση του 1929 φτάνοντας στη δεκαετία του 2000 και την κρίση των στεγαστικών δανείων και την κατάρρευση της Lehman, την κατάρρευση της Silicon Valley Bank φέτος κ.α.

Οι κρίσεις που προέκυψαν μέσα από την πολιτική και άλλων μη χρηματοοικονομικών παραγόντων είναι οι πετρελαϊκές ενώ ο πληθωρισμός έδειξε τον ρόλο που διαδραματίζει η νομισματική πολιτική (με την αύξηση επιτοκίων) και τον αντίκτυπο στην παγκόσμια αγορά και οικονομία.

Όσο για τα μαθήματα της κρίσης, ο καθηγητής είπε πως ο χρόνος που χρησιμοποιεί κανείς για λήψη αποφάσεων και η πολυπλοκότητα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στο αποτέλεσμα τους.

«Έχουμε αρχίσει να ξεχωρίζουμε το ρίσκο και την αβεβαιότητα», είπε για να σχολιάσει ότι «καλούμαστε να αποφασίζουμε χωρίς να ξέρουμε το τι θα συμβεί».

Οι αποφάσεις λαμβάνονται πλέον έχοντας υπόψη τον κίνδυνο με βάση στοιχεία όπως η εκτίμηση γεωπολιτικών κρίσεων, είπε ακόμη σχολιαζοντας το σημερινό περιβάλλον.

«Δυσκολευόμαστε να καταλάβουμε ως άτομα τους νόμους των πιθανοτήτων», εξήγησε νωρίτερα, παρουσιάζοντας σημαντικές παραμέτρους που επηρεάζουν την απόφαση και στρατηγική των επαγγελματιών του Κλάδου με βάση τις ανθρώπινες συμπεριφορές και σημαντικούς εξωγενείς παράγοντες.

Δειτε Επισης

Ο όμιλος Υπεραγορών MAS φέρνει στους μικρούς αγωνιστές τη χαρά, με χρώματα αγάπης
Η Harman Kardon παρουσίασε στο κοινό των Αρχιτεκτονικών Βραβείων τα νέα της ηχεία
Πνευματικά Δικαιώματα: Τα κριτήρια που καθορίζουν τις αμοιβές
DHD Insurance: Ενημερωτική ημερίδα για την αξιολόγηση κινδύνων για τις σύγχρονες επιχειρήσεις
Αμοιβές καλλιτεχνών: Έτοιμα τα μαγαζιά να συνεργαστούν-Ποιες οι κόκκινες γραμμές
Όλα όσα έγιναν στα 2α Κυπριακά Βραβεία Αρχιτεκτονικής (photos)
Πνευματικά δικαιωμάτα: Oι συμφωνίες, οι διαφωνίες και ο κομβικός ρόλος μιας απούσας Βουλής
Ειρήνη Μυλωνά-Χρυσοστόμου: Η προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων βασικό κομμάτι της βιομηχανίας
Μ. Παναγίδης: Η Πνευματική Ιδιοκτησία είναι συνυφασμένη με το επιχειρείν
Το ARIS A Really Inspiring Space υποδέχεται την XM ως χορηγός