Powered by

Ε. Ευγενίου: Προσέλκυση σημαντικών επενδύσεων σ' ένα απαιτητικό περιβάλλον-Η στρατηγική του Invest Cyprus

Σε ένα ιδιαίτερα απαιτητικό διεθνές περιβάλλον η Κύπρος κατάφερε, τόσο το 2022 όσο και το 2023 μέσα από στοχευμένες δράσεις, να προσελκύσει σημαντικές επενδύσεις, τόνισε ο Ευγένιος Ευγενίου, πρόεδρος του Δ.Σ. του Invest Cyprus, κατά την Ετήσια Γενική Συνέλευση του Οργανισμού που διεξήχθη στη Λευκωσία.

Ο ίδιος υπογράμμισε πως οι επενδύσεις αφορούν τους τομείς προτεραιότητας.

INVEST 1

Ειδικότερα, επενδύσεις έγιναν:

  • Στον τομέα εταιρειών εξειδίκευσης και ταλέντου-Δεκάδες διεθνείς εταιρείες και χιλιάδες εργαζομένους που εγκαταστάθηκαν στην Κύπρο κυρίως στο χώρο της τεχνολογίας δημιουργώντας ένα αναπτυσσόμενο οικοσύστημα το οποίο ήδη συνεισφέρει άμεσα και έμμεσα πάνω από 10% στο ΑΕΠ της χώρας.
  • Σε βιώσιμες επενδύσεις-Ειδικά στους τομείς της υγείας, της εκπαίδευσης, της μεταποίησης και στο πεδίο της πράσινης μετάβασης.
  • Στον χρηματοοικονομικό τομέα-Ιδιαίτερα στις ρυθμιζόμενες υπηρεσίες όπου αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός και η αξία των επενδυτικών ταμείων, με πάνω από δέκα δισεκατομμύρια ευρώ να είναι υπό διαχείριση εκ των οποίων τα τρία δισεκατομμύρια έχουν επενδυθεί στην κυπριακή οικονομία.

Για το υπό αναφορά έτος 2022, σχολίασε το γεγονός ότι η Κύπρος σύμφωνα με το FDI Intelligence της Financial Times, κατέγραψε αύξηση 129% στις άμεσες ξένες επενδύσεις, την μεγαλύτερη αύξηση στην Ε.Ε.

Αφού αναφέρθηκε στις πρόσφατες αξιολογήσεις του Moody’s, προειδοποίησε πως πρέπει «να παραμείνουμε προσηλωμένοι στη δημοσιονομική πειθαρχία και στην πτωτική πορεία του δημοσίου χρέους, να αποφύγουμε αποφάσεις που διαταράσσουν τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα» και να «προχωρήσουμε με ακόμη πιο γρήγορο βηματισμό στον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους και της οικονομίας και να αξιοποιήσουμε πλήρως και εντός των χρονοδιαγραμμάτων τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας».

INVEST 4

INVEST 3

Η στρατηγική του Invest Cyprus είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με τις προτεραιότητες του σχεδίου δράσης Όραμα 2035 είπε, για να την αναλύσει, λέγοντας πως στόχοι της είναι οι εξής:

  • Προσέλκυση επενδύσεων σε βιώσιμα έργα, που συμβάλλουν στο νέο μοντέλο ανάπτυξης και στη βιωσιμότητα της οικονομίας της χώρας.
  • Ανάπτυξη της Κύπρου ως τεχνολογικό κέντρο και να δημιουργηθούν και άλλα οικοσυστήματα εταιρειών ψηλής εξειδίκευσης.
  • Εδραίωση της χώρας ως επιχειρηματικό κέντρο μέσα από την στρατηγική του Head Quartering.

«Επιδίωξη μας αποτελεί η ανθεκτικότητα της οικονομίας σε ένα περιβάλλον ισόρροπης ανάπτυξης και ευημερίας για όλους», είπε.

Στα σημαντικά σημεία του χαιρετισμού του κ. Ευγενίου και η οργάνωση συνάντησης ξένων επενδυτών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και Υπουργούς τον περασμένο Ιούνιο, όπου επενδυτές είχαν την ευκαιρία να εκθέσουν τις απόψεις τους για τα θέματα που τους απασχολούν.

Στις 25 Ιανουαρίου προγραμματίζεται νέα συνάντηση κατά την οποία η κυβέρνηση θα παρουσιάσει τις ενέργειες που έκανε και το τι περαιτέρω πρόκειται να κάνει προχωρώντας από την ανατροφοδότηση στη δράση, ενημέρωση ΜΜΕ και κοινό που παραβρέθηκαν στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του Οργανισμού.

Στο διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον η αρνητική προβολή της εικόνας της Κύπρου αναμφίβολα επηρεάζει τις προσπάθειες προσέλκυσης επενδύσεων και επομένως χρειάζεται ο συντονισμός δράσεων, είπε νωρίτερα, και εισηγήθηκε όπως η Κύπρος κινηθεί σε δύο επίπεδα:

Πρώτο σε αυτό της περαιτέρω ενίσχυσης και αποτελεσματικής εφαρμογής του εποπτικού πλαισίου και δεύτερο στο επίπεδο της επικοινωνίας διεθνώς του νέου μοντέλου ανάπτυξης που βρίσκεται υπό διαμόρφωση, καθώς και των όσων έγιναν και γίνονται σε σχέση με τη βελτίωση του εποπτικού πλαισίου.

Συγκεκριμένα, για ενίσχυση του εποπτικού πλαισίου και της εφαρμογής, κατά τον πρόεδρο το Δ.Σ. του Invest, χρειάζεται να υλοποιηθούν το συντομότερο τα ακόλουθα:

  • Δημιουργία ενιαίας εποπτικής αρχής για όλους τους παρόχους υπηρεσιών.
  • Σύσταση της ενιαίας αρχής για εφαρμογή των κυρώσεων
  • Ψήφιση της νομοθεσίας που αφορά το investment screening
  • Μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης ώστε να μειωθεί δραστικά ο χρόνος εκδίκασης υποθέσεων και
  • Αυστηρή νομοθετική ρύθμιση ή ακόμη απαγόρευση της λειτουργίας εταιρειών τεχνολογιών παρακολούθησης.

Επιπλέον, ως ένδειξη της δέσμευσής της η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί, συνέστησε, να πάρει πρωτοβουλία στο πλαίσιο της Ε.Ε. για να προχωρήσει το συντομότερο η εφαρμογή της νέας δέσμης μέτρων για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος και τη δημιουργία της αρμόδιας ευρωπαϊκής αρχής.

INVEST 5

«Σε τοπικό επίπεδο οι εποπτικές αρχές θα πρέπει να έχουν τα μέσα και τις εξουσίες που απαιτούνται για να επιτελούν αποτελεσματικά το έργο τους», είπε.

Ο κ. Ευγενίου τόνισε εξάλλου την ανάγκη για πλήρη διερεύνηση όλων όσων πρόσφατα είδαν το φως της δημοσιότητας.

Στο πλαίσιο του χαιρετισμού του, εξήγησε, τέλος, πως αναγκαία είναι και μια συγκροτημένη και συντονισμένη προσπάθεια διεθνούς ενημέρωσης και rebranding, ώστε σταδιακά το όνομα της Κύπρου να αποκατασταθεί.

«Το Υπουργικό Συμβούλιο ήδη έχει λάβει σχετική απόφαση και ο Invest Cyprus σε συνεργασία με την Προεδρία της Δημοκρατίας και τα αρμόδια υπουργεία προχωρά στην υλοποίηση της, η οποία θα γίνει και με την αξιοποίηση διεθνών συμβούλων», ανέφερε.

MixCollage-20-Nov-2023-07-02-PM-9760

MixCollage-20-Nov-2023-07-11-PM-1611

MixCollage-20-Nov-2023-07-25-PM-5576

INVEST 6

Δειτε Επισης

Πτωτικά κινήθηκε την Πέμπτη το ΧΑΚ-Εκτίναξη τζίρου στα €2,9 εκατ.
Ικανοποίηση Νίκου Χριστοδουλίδη για την πορεία της οικονομίας-«Η σημαντική δουλειά φέρνει αποτέλεσματα»
Πλησιάζουν οι ανακοινώσεις για Visa Waiver Program των ΗΠΑ-«Είμαστε πάρα πολύ κοντά»
Ικανοποίηση ΗΠΑ για τη συνεργασία με Κύπρο για κυρώσεις κατά Ρωσίας...«Δημιουργούνται οικονομικές ευκαιρίες»
Αμελητέα κέρδη κατέγραψε την Τετάρτη το ΧΑΚ
Η τάση σχετικά με τον κίνδυνο φτώχειας που παρατηρείται στην Κύπρο και την Ε.Ε.
Μη διαθέσιμη προσωρινά η είσοδος στο TAXISnet για χρήστες εξωτερικού
Έτοιμη να δώσει ξανά…ρεύμα στην επιδότηση του ηλεκτρισμού η Κυβέρνηση-«Μέτρα στοχευμένα και διάρκειας»
Είδε ηγέτες επιχειρήσεων από την Ινδία ο Invest Cyprus-Ενισχύονται οι οικονομικοί και επιχειρηματικοί δεσμοί
Οι προτεραιότητες του Κώστα Καδή για αλιεία και ωκεανούς-Γραπτές απαντήσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο