Χορηγία Κατηγορίας Οικονομία

ΑΤΑ, κατώτατο μισθό, απεργίες και ελλείψεις προσωπικού συζήτησαν ΚΕΒΕ-Παναγιώτου

Συνάντηση ΚΕΒΕ με τον Υπουργό Εργασίας και

Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιάννη Παναγιώτου»

Συνάντηση με τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Γιάννη Παναγιώτου πραγματοποίησε σήμερα 2 Νοεμβρίου 2023 το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΚΕΒΕ).

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν το θέμα της ΑΤΑ και ο Εθνικός Κατώτατος Μισθός.

Επιπρόσθετα, συζητήθηκαν εκτενώς οι σοβαρές ελλείψεις του εργατικού δυναμικού στην Κύπρο και η Στρατηγική απασχόλησης υπηκόων τρίτων χωρών, ιδιαίτερα της μεγάλης καθυστέρησης (3-6 μήνες) που παρατηρείται στην έγκριση των αιτήσεων που υποβάλουν οι εργοδότες με αποτέλεσμα οι εταιρείες να υπολειτουργούν Αναφέρθηκαν τα προβλήματα με τη δυσκολία στο άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών για τους Αιτητές Πολιτικού Ασύλου που χρειάζονται το IRC και σφραγισμένο συμβόλαιο.

Το ΚΕΒΕ έθεσε τη θέση για κατάργηση των περιορισμένων κλάδων και επαγγελμάτων στους οποίους μπορούν να εργοδοτηθούν φοιτητές. Σκοπός είναι οι φοιτητές να μπορούν να εργάζονται χωρίς περιορισμούς σε όλα τα επαγγέλματα όπως συμβαίνει και στις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

Το ΚΕΒΕ τόνισε τη διαχρονική του θέση ότι επιβάλλεται η νομοθετική ρύθμιση των απεργιών στις ουσιώδεις υπηρεσίες αφού μόνο με αυτό το μέτρο θα συμμορφώνονται όλοι και θα τηρούν τα εργασιακά θέσμια έτσι ώστε να σταματήσουν να υπονομεύουν την οικονομία και να επισωρεύουν προβλήματα στο σύνολο του λαού.

Τέλος, έγινε συζήτηση για την πρόταση του Υπουργού για κατάργηση του 12% στις βασικές συντάξεις σε όσους έχουν εισφορές για 40 χρόνια στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων διαβεβαίωσε την Εκτελεστική Επιτροπή ότι θα συνεχίσει η στενή συνεργασία με το ΚΕΒΕ και ενημέρωσε ότι ήδη αρκετά από τα θέματα που συζητήθηκαν τυγχάνουν χειρισμού.

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ, ο Γενικός Γραμματέας, ο Διευθυντής Εργασιακών Σχέσεων, Κοινωνικής Πολιτικής και Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού και μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής του Επιμελητηρίου.

Δειτε Επισης

Τη Δευτέρα η τελική θέση της Κυβέρνησης για τους χαμηλόμισθους στο δημόσιο
Υποχωρεί το κόστος δανεισμού κρατών Ευρωζώνης μετά την πτώση του πληθωρισμού
Eγκρίθηκε ο Προϋπολογισμός της Βουλής για το 2024
Πέρασε ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός του ΧΑΚ-Ανάγκη ολοκλήρωσης των εργασιών για ιδιωτικοποίηση
Άνοιξε τον δρόμο για προσέλκυση ταλέντων η Βουλή-Αλλάζει το πλαίσιο για τις πολιτογραφήσεις
Με ημερήσια κέρδη και μηνιαία άνοδο έκλεισε το ΧΑΚ
Άνοδος δείκτη κύκλου εργασιών στις υπηρεσίες το τρίτο τρίμηνο 2023
Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για τους χαμηλόμισθους του δημοσίου-Το μοναδικό θέμα διαφωνίας
Πλεόνασμα Γενικής Κυβέρνησης 3,1% του ΑΕΠ στο δεκάμηνο 2023
Αυξάνεται το επίδομα ενοικίου για εκτοπισθέντες και παθόντες