Powered by

Παίρνει σάρκα και οστά το Κυπριακό Ταμείο Χρηματοδότησης Κεφαλαίου-Έρχεται ο πρόεδρος της ΕΤΕπ

Επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο για τη σύσταση και λειτουργία του πρώτου Ταμείου Χρηματοδότησης Κεφαλαίου στο νησί (Cyprus Equity Fund), θα πραγματοποιήσει στις 6 Νοεμβρίου ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), Werner Hoyer, οποίος θα συναντηθεί και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, ενόψει της επικείμενης λήξης της θητείας του στην προεδρία της ΕΤΕπ, στο τέλος του 2023.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών, το Κυπριακό Ταμείο Χρηματοδότησης Κεφαλαίου θα επενδύει κυρίως σε νεοφυείς και καινοτόμες κυπριακές εταιρείες, με στόχο την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού που εντοπίζεται στην κυπριακή αγορά σε σχέση με χρηματοδοτικά προϊόντα μετοχικού χαρακτήρα.

Αναφέρεται ότι το τελικό ύψος του Ταμείου δύναται να ανέλθει στα €37,5 εκ. και προστίθεται πως η Συμφωνία Χρηματοδότησης προβλέπει κρατική συνεισφορά στο Ταμείο, ύψους €27 εκ., που θα  χρηματοδοτηθεί πρωτίστως από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Κύπρου, αλλά και από επιστροφές χρηματοδοτικών εργαλείων παλαιότερων προγραμματικών περιόδων (JEREMIE).

Το ΥΠΟΙΚ αναφέρει ότι τον Απρίλιο του 2022 υπέγραψε Συμφωνία Χρηματοδότησης για την ανάθεση της Διαχείρισης του Κυπριακού Ταμείου Χρηματοδότησης Κεφαλαίου στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤΕ) και προσθέτει πως η ανάθεση της διαχείρισης της διαδικασίας επιλογής Διαχειριστή Ταμείου και της παρακολούθησης της λειτουργίας του Ταμείου από το ΕΤΕ, διασφαλίζει, στον μέγιστο δυνατό βαθμό, την επιτυχή λειτουργία του Ταμείου προς την κατεύθυνση των στόχων που έχουν καθοριστεί.

Κατά την εδώ παραμονή του, σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, ο κ. Hoyer θα συνοδεύεται από άλλους αξιωματούχους της ΕΤΕπ, συμπεριλαμβανομένου και του νεοδιορισθέντα Κύπριου Αντιπροέδρου της ΕΤΕπ, Κυριάκου Κακουρή, καθώς και από αξιωματούχους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων.

Σε συνέντευξη Τύπου θα γίνει η παρουσίαση του πρώτου Ταμείου Χρηματοδότησης Κεφαλαίου στην Κύπρο (Cyprus Equity Fund) καθώς και ανασκόπηση των δραστηριοτήτων της ΕΤΕπ στην Κύπρο κατά την τελευταία δεκαετία ενόσω ο κ. Hoyer βρισκόταν στο πηδάλιο της ΕΤΕπ.

Δειτε Επισης

Νίκος Χριστοδουλίδης: Βελτιώνεται η φήμη και η αξιοπιστία της Κύπρου, προσελκύουμε ποιοτικές επενδύσεις
Αλ. Ιωσηφίδης: Ευεργετική για την κυπριακή ναυτιλία η ένταξη στη ζώνη Σένγκεν-Επιπρόσθετο κίνητρο στη φαρέτρα μας
Απώλειες κατέγραψε το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου την Πέμπτη
Νίκος Χριστοδουλίδης: Οι millenials ο καλύτερος εγγυητής του μέλλοντος (vid)
Οι δηλώσεις των χορηγών του 15ου Nicosia Economic Congress (vid)
Η συζήτηση Νίκου Χριστοδουλίδη με νεαρούς επιχειρηματικούς ηγέτες στο 15ο Nicosia Economic Congress (vid)
Γ. Παπαναστασίου: Στόχος της Κυβέρνησης η μετατροπή της Κύπρου σε κορυφαίο επιχειρηματικό προορισμό
Το επιχειρείν στον τομέα της βιομηχανίας και του εμπορίου με τη νέα γενιά στα ηνία-Η μετάβαση και οι προκλήσεις
Μικρή άνοδο κατέγραψε το ΧΑΚ
Μείωση του ετήσιου πληθωρισμού σε Κύπρο και Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά τον Μάρτιο