Αδειάζει η κλεψύδρα του χρόνου για το «Αφροδίτη»-Στην Κύπρο ο πρόεδρος της Chevron

Στην Κύπρο θα βρεθεί την Παρασκευή ο Κλέι Νεφ, Πρόεδρος Έρευνας και Παραγωγής της Chevron για τις περιοχές της Μέσης Ανατολής, Αφρικής και Νοτίου Αμερικής, λίγα μόνο 24ωρα προτού λήξει η περίοδος διαπραγμάτευσης για επίλυση της διαφοράς για το επικαιροποιημένο πλάνο ανάπτυξης του κοιτάσματος Αφροδίτη, με εκτιμώμενα αποθέματα 4,4 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου.

Όπως δήλωσαν στο ΚΥΠΕ καλά ενημερωμένες πηγές, ο κ. Νεφ θα έχει την ίδια ημέρα συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Υπουργό Ενέργειας Γιώργο Παπαναστασίου.

Υπενθυμίζεται ότι η παράταση στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και της εταιρείας λήγει την Κυριακή, 5 Νοεμβρίου. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες από παράγοντες της αγοράς θέλουν τον υψηλόβαθμο αξιωματούχο του αμερικανικού κολοσσού να ζητά νέα παράταση στις συζητήσεις προκειμένου να βρεθεί λύση στη διαφορά.

Υπενθυμίζεται ότι η κοινοπραξία Chevron μαζί με την Shell Plc και την ισραηλινή Newmed Energy LP έχουν καταθέσει για έγκριση επικαιροποιημένο πλάνο ανάπτυξης της «Αφροδίτη» στην Κυβέρνηση, το οποίο προνοεί τη σύνδεση του κοιτάσματος με υποδομές υγροποίησης στην Αίγυπτο μέσω υποθαλάσσιου αγωγού. Τo επικαιροποιημένο σχέδιο απορρίφθηκε από την κυπριακή κυβέρνηση στα τέλη Αυγούστου, με τη σύμβαση να προνοεί 30 ημέρες διαπραγμάτευσης για επίλυση της διαφοράς. Η περίοδος διαπραγμάτευσης είχε παραταθεί για άλλες 30 ημέρες με καταληκτικό χρονοδιάγραμμα την 5η Νοεμβρίου.

Αγκάθι η πλωτή μονάδα παραγωγής

Σύμφωνα με πληροφορίες, το βασικότερο αγκάθι στη διαφορά είναι η ακύρωση του σχεδίου που περιλαμβανόταν στο αρχικό πλάνο ανάπτυξης του 2019, για κατασκευή πλωτής μονάδας παραγωγής (FPU) για την επεξεργασία του αερίου (αφαίρεση νερού και παραγώγων πετρελαίου), προτού αυτό εισέλθει σε ένα αγωγό 480 χιλιομέτρων που να συνδέει το κοίτασμα με το τερματικό στο Ιντκού της Αιγύπτου.

Παράλληλα, το επικαιροποιημένο πλάνο περιορίζει τις γεωτρήσεις παραγωγής από πέντε σε τρεις, με αποτέλεσμα να μειωθεί η παραγωγή. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για σημαντικές εξοικονομήσεις από την κοινοπραξία, σε σύγκριση με τις εκτιμώμενες δαπάνες ύψους $3,6 δισ που προνοούσε το σχέδιο του 2019.

Η Λευκωσία θεωρεί ότι η παρουσία της πλωτής μονάδας θα επέκτεινε τον κύκλο ζωής του κοιτάσματος, βελτιστοποιώντας την παραγωγή, ενώ η απουσία του θα σημαίνει χαμηλότερη ανάκτηση ποσοτήτων και κατά συνέπεια λιγότερα έσοδα. Παράλληλα θεωρείται ότι η απουσία του FPU δεν δίνει την απαραίτητη ευελιξία στην αξιοποίηση του φυσικού αερίου.

Συναφώς, ο Γιώργος Παπαναστασίου είχε διαμηνύσει από το βήμα του 11ου Ενεργειακού Συμποσίου της FMW προχθές στη Λευκωσία, ότι η Κύπρος επιμένει στα έργα υποδομής.

Δειτε Επισης

Υποχώρησε το πετρέλαιο με το βλέμμα σε δασμούς και OPEC+
Άλμα 3% για το πετρέλαιο με φόντο την απόφαση του Ιράν να αναστείλει τη συνεργασία του με τον ΙΑΕΑ
Κέρδη για το πετρέλαιο εν αναμονή των αποφάσεων του OPEC+
Ξεκαθαρίζει ο Χριστοδουλίδης για την ηλεκτρική διασύνδεση-Θα ισχύσουν οι ειλημμένες αποφάσεις της Κυβέρνησης
ΑΔΜΗΕ: Ενώπιον των ρυθμιστικών αρχών Ισραήλ και Κύπρου η μελέτη κόστους-οφέλους του GSI
HELLENiQ ENERGY: Σταθερές βάσεις για τη νέα στρατηγική πορεία ανάπτυξης
Το πετρέλαιο συνεχίζει την πτωτική του πορεία εν αναμονή νέας αύξησης της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ
Έρχεται με αλλαγές νέο σχέδιο χορηγιών για αντικατάσταση ή εγκατάσταση ηλιακών συστημάτων θέρμανσης νερού
Η ημέρα με την μέχρι στιγμής υψηλότερη συνολική μέγιστη ζήτηση σε ηλεκτρικό ρεύμα το φετινό καλοκαίρι
Πετρέλαιο: Άνοδος 1% στις τιμές μετά τη βουτιά που προκάλεσε η εκεχειρία Ισραήλ-Ιράν