Σημαντική μείωση ενεργητικού επενδυτικών οργανισμών το 3ο τρίμηνο 2023

Σημαντική μείωση παρουσίασε το τρίτο τρίμηνο του 2023 το ενεργητικό των επενδυτικών οργανισμών, παρά την αύξηση στον αριθμό τους.

Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύει η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου με μήνα αναφοράς τον Σεπτέμβριο, ο αριθμός των επενδυτικών οργανισμών, που υποβάλλουν στοιχεία, αυξήθηκε από 307 τον Ιούνιο 2023 σε 321 τον Σεπτέμβριο 2023, παρουσιάζοντας αύξηση 4,6%.

Αντίθετα, το συνολικό ενεργητικό τους σημείωσε μείωση της τάξης του 24,6% στα €6,55 δισ. τον Σεπτέμβριο 2023, σε σύγκριση με €8,68 δισ. τον Ιούνιο 2023.

«H μείωση οφείλεται κυρίως σε εξαγορά μετοχών από επενδυτικούς οργανισμούς, λόγω εταιρικής αναδιάρθρωσης εντός Κύπρου», εξηγεί η ΚΤΚ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η συνολική αξία των μετοχών και λοιπών συναφών τίτλων στο ενεργητικό των επενδυτικών οργανισμών μειώθηκε στα €4,64 δισ τον Σεπτέμβριο του 2023 από €6,71 δισ τον Ιούνιο του ιδίου έτους. Μείωση παρουσίασαν και οι καταθέσεις και δάνεια των επενδυτικών οργανισμών, τα οποία υποχώρησαν σε €758 εκατ. σε σύγκριση με €875 εκατ. τον Ιούνιο.

Αντίθετα, η αξία των χρεογράφων στο ενεργητικό των επενδυτικών οργανισμών αυξήθηκε σε €614 εκατ. τον Σεπτέμβριο του 2023 από €585 εκατ. τον Ιούνιο του ιδίου έτους. Αυξήσεις παρουσίασαν και τα μη χρηματοοικονομικά στοιχεία ενεργητικού, περιλαμβανομένων πάγιων στοιχείων (€355 εκατ. από €346 εκατ.), ενώ τα λοιπά στοιχεία ενεργητικού περιλαμβανομένων χρηματοοικονομικών παραγώγων αυξήθηκαν σε €180 εκατ. τον Σεπτέμβριο του 2023 από €172 εκατ. τον Ιούνιο του ιδίου έτους.

Δειτε Επισης

Οι μέτοχοι της Ελληνικής που πρέπει να πείσει για την δημόσια πρότασή της η Eurobank
Πήρε θέση για την δημόσια πρόταση της Eurobank το Δ.Σ. της Ελληνικής-Η γνώμη που εξέδωσε
H Ελληνική Τράπεζα προάγει τη βιωσιμότητα με πρωτοποριακά «πράσινα» προϊόντα
Goldman Sachs: Τα καυτά ζητήματα που θα καθορίσουν τις επιλογές της ΕΚΤ
Βλέπει θετικά τον τομέα των ηλεκτρονικών ιδρυμάτων πληρωμών η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου
Διπλή αναβάθμιση από Moody's για Τράπεζα Κύπρου-Ανέκτησε την αξιολόγηση Baa1 μετά από 13 χρόνια
DBRS: Παρακολουθεί τις εξελίξεις για την δημόσια πρόταση της Eurobank για την Ελληνική-Οι εκτιμήσεις του οίκου
Η πορεία εκκαθάρισης της Λαϊκής... Ρευστοποιούνται οι μετοχές που κατέχει στην Τρ. Κύπρου-Η αναμενόμενη είσπραξη
ΜακΚόλ (ΕΚΤ): Καμπανάκι για το σκιώδες τραπεζικό σύστημα
Άνοιξε τις πύλες του το νέο κατάστημα της AstroBank στο Δάλι-Tο 15ο στο παγκύπριο δίκτυο της τράπεζας