Σημαντική μείωση ενεργητικού επενδυτικών οργανισμών το 3ο τρίμηνο 2023

Σημαντική μείωση παρουσίασε το τρίτο τρίμηνο του 2023 το ενεργητικό των επενδυτικών οργανισμών, παρά την αύξηση στον αριθμό τους.

Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύει η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου με μήνα αναφοράς τον Σεπτέμβριο, ο αριθμός των επενδυτικών οργανισμών, που υποβάλλουν στοιχεία, αυξήθηκε από 307 τον Ιούνιο 2023 σε 321 τον Σεπτέμβριο 2023, παρουσιάζοντας αύξηση 4,6%.

Αντίθετα, το συνολικό ενεργητικό τους σημείωσε μείωση της τάξης του 24,6% στα €6,55 δισ. τον Σεπτέμβριο 2023, σε σύγκριση με €8,68 δισ. τον Ιούνιο 2023.

«H μείωση οφείλεται κυρίως σε εξαγορά μετοχών από επενδυτικούς οργανισμούς, λόγω εταιρικής αναδιάρθρωσης εντός Κύπρου», εξηγεί η ΚΤΚ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η συνολική αξία των μετοχών και λοιπών συναφών τίτλων στο ενεργητικό των επενδυτικών οργανισμών μειώθηκε στα €4,64 δισ τον Σεπτέμβριο του 2023 από €6,71 δισ τον Ιούνιο του ιδίου έτους. Μείωση παρουσίασαν και οι καταθέσεις και δάνεια των επενδυτικών οργανισμών, τα οποία υποχώρησαν σε €758 εκατ. σε σύγκριση με €875 εκατ. τον Ιούνιο.

Αντίθετα, η αξία των χρεογράφων στο ενεργητικό των επενδυτικών οργανισμών αυξήθηκε σε €614 εκατ. τον Σεπτέμβριο του 2023 από €585 εκατ. τον Ιούνιο του ιδίου έτους. Αυξήσεις παρουσίασαν και τα μη χρηματοοικονομικά στοιχεία ενεργητικού, περιλαμβανομένων πάγιων στοιχείων (€355 εκατ. από €346 εκατ.), ενώ τα λοιπά στοιχεία ενεργητικού περιλαμβανομένων χρηματοοικονομικών παραγώγων αυξήθηκαν σε €180 εκατ. τον Σεπτέμβριο του 2023 από €172 εκατ. τον Ιούνιο του ιδίου έτους.

Δειτε Επισης

Χριστιάνα Ερωτοκρίτου: Έκλεισε μια ανοιχτή πληγή δέκα ετών για τις εκποιήσεις
H αξία των κυπριακών ομολόγων στον ισολογισμό του Ευρωσυστήματος
Tο ψηφιακό τοπίο των τραπεζών: Τα μυστικά των πρωταγωνιστών για επιτυχή μετασχηματισμό
Προχωρά με τον διορισμό Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου ο Πρόεδρος-«Δύο-τρία πρόσωπα στο μυαλό μου»
Μειώθηκε στο 17% από 30% ο συντελεστής έκτακτης εισφοράς για άμυνα επί τόκων
Ν. Χριστοδουλίδης: Σταθμός για τη δημοσιονομική σταθερότητα η έγκριση της δέσμης μέτρων για τα ΜΕΔ
Όσα ψήφισε η Βουλή για τις εκποιήσεις και οι τοποθετήσεις κομμάτων και βουλευτών
Πέρασε το κυβερνητικό πακέτο για τις εκποιήσεις-Σε νέα βάση το νομοθετικό πλαίσιο
Εκποιήσεις: Εκτός συζήτησης η πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ, κανονικά τα τέσσερα νομοθετήματα
Eλεύθεριος Βλαχογιάννης: Ανοδική πορεία στις συνέργειες τραπεζών