Powered by

Η ανάγνωση του υπ. Οικονομικών για τις φθινοπωρινές προβλέψεις της Κομισιόν

Tην ανθεκτικότητα της κυπριακής οικονομίας, αλλά και την ευελιξία και ικανότητα προσαρμογής της σε δύσκολα οικονομικά δεδομένα, καταδεικνύουν οι φθινοπωρινές προβλέψεις που δημοσιοποίησε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναφέρει το Υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του. 

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν, έπειτα από την ισχυρή ανάπτυξη του ΑΕΠ κατά 5,1% το 2022, η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να μετριαστεί στο 2,2% το 2023, εν μέσω της συνεχιζόμενης παγκόσμιας οικονομικής αβεβαιότητας και των αυξανόμενων επιτοκίων, αλλά σταδιακά θα ανακάμψει το 2024 και το 2025.

Μεταξύ άλλων, αναφέρεται, κινητήριος άξονας για φέτος θα είναι κυρίως η εγχώρια ζήτηση, με την ιδιωτική κατανάλωση να έχει διευρυνθεί έντονα ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης δυναμικής αύξησης της απασχόλησης και των μισθών, ενώ η αυτόματη μερική τιμαριθμική αναπροσαρμογή των μισθών έχει μετριάσει κάπως τον αρνητικό αντίκτυπο των αυξημένων τιμών στην κατανάλωση.

Το ΥΠΟΙΚ σημειώνει, επίσης, τις αναφορές ότι τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνησηγια τον περιορισμό τ ου πληθωρισμού μαζί με την αυξημένη αυτόματη μερική τιμαριθμική αναπροσαρμογή των μισθών αναμένεται να συνεχίσουν να υποστηρίζουν την αύξηση της κατανάλωσης, αν και με βραδύτερο ρυθμό.

Για τα έτη 2024-2025, ο ρυθμός ανάπτυξης προβλέπεται να ανέλθει σε 2,6% και 2,9%, αντίστοιχα.

Εκτιμώντας ότι η αύξηση των επιτοκίων αναμένεται να μειώσει τη ζήτηση για οικιστικά δάνεια, ενώ ο τουρισμός και άλλες εξαγωγικές υπηρεσίες αναμένεται να επιβραδυνθούν μετά τη δυναμική ανάπτυξη των προηγούμενων ετών, λόγω της εξασθένησης της αναπτυξιακής δυναμικής στους εμπορικούς εταίρους της Κύπρου, η Κομισιόν αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή της για τον ρυθμό ανάπτυξης του 2023-2024 μόνο κατά 0,1 ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με τις εαρινές προβλέψεις (σε 2,2% από 2,3% για το 2023 και σε 2,6% από 2,7% για το 2024), οι οποίες είναι σχετικά κοντά στις προβλέψεις του Υπουργείου Οικονομικών (2,4% για το 2023 και 2,9% για το 2024).

Το ΥΠΟΙΚ τονίζει, εξάλλου, πως η Κύπρος συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πέντε χώρες στην Ευρωζώνη με τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης τα τρία έτη 2023-2025.

«Επίσης, σε σχέση με την Ευρωζώνη και την ΕΕ ο ρυθμός ανάπτυξης της Κύπρου είναι υψηλότερος κατά περίπου 1,6 το 2023, 1,4/1,3 το 2024 και 1,3/1,2 το 2025 ποσοστιαίες μονάδες αντίστοιχα, «γεγονός που καταδεικνύει την ανθεκτικότητά της αλλά και την ευελιξία και ικανότητα προσαρμογής της σε δύσκολα οικονομικά δεδομένα», αναφέρει το ΥΠΟΙΚ.

Σημειώνει, επίσης, τις αναφορές ότι η απασχόληση στην Κύπρο θα παραμείνει ισχυρή λόγω του ότι οι τομείς έντασης εργασίας όπως του τουρισμού και της Τεχνολογίας Πληροφοριών και Επικοινωνίας (ICT) προβλέπεται να αναπτυχθούν, με το ποσοστό ανεργίας να αναμένεται να μειωθεί από 6,8% το 2022 σε 6,4% το 2023, και περαιτέρω σε 5,9% έως το 2025, το οποίο είναι το χαμηλότερο καταγεγραμμένο των τελευταίων 10 ετών.

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, αναφέρεται ότι η Κομισιόν αναμένει τη συνέχιση της επιβράδυνσής του στο 3% και στο 2,2% τα έτη 2024 και το 2025 αντίστοιχα, λόγω μείωσης των τιμών της ενέργειας και των μέτρων στήριξης που έλαβε η Κυβέρνηση.

Τέλος, σε σχέση με τα δημόσια οικονομικά, σημειώνονται οι προβλέψεις ότι το δημοσιονομικό ισοζύγιο θα παραμείνει πλεονασματικό γύρω στο 2,1% του ΑΕΠ το 2024 και στο 2,5% το 2025 και η εκτίμηση ότι ο δείκτης χρέους προς ΑΕΠ αναμένεται να σημειώσει σημαντική μείωση και να περιοριστεί στο 66,3% το 2025, από 85,6% το 2022, λόγω αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ και των σημαντικών πρωτογενών πλεονασμάτων, παρά τις πιέσεις από το υψηλότερο κόστος αναχρηματοδότησης.

Δειτε Επισης

Το μήνυμα Νίκου Χριστοδουλίδη για την αξιολόγηση Fitch-«Συνεχίζουμε με σοβαρότητα…»
Ικανοποίηση Υπουργείου Οικονομικών για αξιολόγηση Fitch-Αναγνώριση της σταθερής δημοσιονομικής πορείας
Γ. Δανός: Ο CSEO εργάζεται συστηματικά για πλήρη ένταξη της Κύπρου στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος
Επιβεβαίωσε την αξιολόγηση της Κύπρου σε Α- με σταθερή προοπτική ο Fitch… Οι κύριοι παράγοντες στους οποίους βασίστηκε
Ημερήσια πτώση την Παρασκευή αλλά εβδομαδιαία κέρδη στο ΧΑΚ
Νέα διαδρομή εξπρές από Ταμασσό προς Πανεπιστήμιο Κύπρου-Πότε ξεκινά
Αισιόδοξος για το μέλλον των ορεινών κοινοτήτων ο Ιωάννου-Ώθηση σε νεαρές οικογένειες να εγκατασταθούν
Συνταξιοδοτικό: Καμπανάκι από Συμβούλιο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας-Οι επτά συστάσεις και η ανάγκη άμεσων μέτρων
Οριακά κέρδη κατέγραψε το ΧΑΚ την Πέμπτη
Γιώργος Παπαναστασίου: Κάλεσε επενδυτές από το Κατάρ να διερευνήσουν ευκαιρίες στην Κύπρο