Powered by

Αλ. Αποστολίδης: Η εκδοχή του οικονομολόγου για το πώς έγινε «μέρος» του Cyprus Confidential

Ο οικονομολόγος Δρ. Αλέξανδρος Αποστολίδης εξέφρασε την «απογοήτευσή του» που έγινε άθελά του, όπως αναφέρει, το πρόσωπο των δημοσιεύσεων της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητικών Δημοσιογράφων (ICIJ) με τίτλο Cyprus Confidential, με τις δηλώσεις του να έχουν αντικατασταθεί αργότερα.

«Ναι, αυτός είμαι εγώ, που είμαι το μόνο πρόσωπο κεκλεισμένων των θυρών κατά τη διάρκεια του βίντεο διάρκειας 2 λεπτών που ξεκίνησε την έρευνα για τα Κυπριακά έγγραφα από τον @ICIJorg», είπε στο X. «Πιθανότατα αναρωτιέστε πώς έφτασα εκεί-το ίδιο κι εγώ».

Και συνέχισε παραθέτοντας τα γεγονότα εξηγώντας τι είχε συμβεί. «Ποτέ δεν συμμετείχα στην έρευνα, ούτε ενημερώθηκα για οποιονδήποτε από τους ισχυρισμούς τους», είπε ο κ. Αποστολίδης.

Όσο για το τι πιστεύει για την ίδια την έκθεση του Cyprus Confidential, ο οικονομολόγος είπε ότι πρόκειται για «ανακατασκευασμένα τροπάρια» που είναι «ξεπερασμένα και κουρασμένα» και αγνοούν πλήρως όλες τις σημαντικές ενέργειες που έχει λάβει η Κύπρος από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον οικονομολόγο, Γερμανοί δημοσιογράφοι τον προσέγγισαν για συνέντευξη υπό το πρίσμα των κυρώσεων των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου και ρωτήθηκε για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κυπριακός τομέας επαγγελματικών υπηρεσιών. Είπε ότι δεν ενημερώθηκε για το Cyprus Confidential, ούτε είχε γνώση οποιασδήποτε από τις πληροφορίες που περιείχε.

Μετά την πρώτη του ανάρτηση, ο Αποστολίδης ανέτρεξε στο Χ(πρώην Twitter) για να επιβεβαιώσει ότι η ταινία είχε αλλάξει.

Το νέο βίντεο σποτ περιλάμβανε τον Αποστολίδη, καθώς και τη Θεανώ Καλαβάνα από το κυπριακό think tank OPEK, με λιγότερο σημαντικό ρόλο.

«Τον Σεπτέμβριο προσκλήθηκα σε μια συνέντευξη με τον όμιλο μέσων ενημέρωσης ZDF», είπε. Πριν από τη συνέντευξη, υπήρξε συνάντηση με δημοσιογράφους του γερμανικού Τύπου, του OCCRP και του ZDF.

«Η συζήτηση με τους δημοσιογράφους επικεντρώθηκε στο γενικότερο πλαίσιο του κλάδου των επιχειρηματικών υπηρεσιών της Κύπρου και τα προβλήματά του. Νόμιζα ότι οι δημοσιογράφοι που είχα απέναντί μου γνώριζαν τις αποχρώσεις της σχέσης Κύπρου και Ρωσίας».

Σε εκείνη τη συνάντηση και στη συνέντευξη που ακολούθησε είπε ότι επεσήμανε τα εξής:

«Η Κύπρος εντάχθηκε στην Ε.Ε. το 2004 με μια χερσαία χρηματοπιστωτική βιομηχανία που είχε πολλά χαρακτηριστικά μιας υπεράκτιας βιομηχανίας και δεν διέθετε το σωστό θεσμικό πλαίσιο. Η οικονομική κρίση του 2013 και η λύση της ΕΕ για τη διάσωση στις τράπεζες αύξησαν την εξάρτηση της Κύπρου από τη Ρωσία, καθιστώντας τις μεγαλύτερες τράπεζές της υπό την ευθύνη των νέων Ρώσων ιδιοκτητών».

Ο οικονομολόγος πρόσθεσε: «Η Κύπρος έχει κάνει πολλά για να μειώσει τη σχέση της με τη Ρωσία, ειδικά στον τραπεζικό τομέα. Από την κρίση, η Κύπρος έχει κάνει πολλά για να ξεπεράσει τις ελλείψεις στη συμμόρφωσή της όσον αφορά το οικονομικό έγκλημα και το ξέπλυμα χρήματος. Θα μπορούσαν να γίνουν ακόμη περισσότερα, όπως υποδεικνύεται από προηγούμενες ειδήσεις (καθυστέρηση στην αφαίρεση των κυπριακών διαβατηρίων του Jho Low, επιβολή κυρώσεων σε Κύπριους)».

Ο Αποστολίδης ανέφερε ότι είπε στους δημοσιογράφους πως το σύστημα της Κύπρου για την αντιμετώπιση του οικονομικού εγκλήματος, του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και των κυρώσεων είναι πολύ ευρύ για να είναι αποτελεσματικό και ότι απαιτούνται διαρθρωτικές αλλαγές. «Η νέα κυβέρνηση έκανε τις σωστές ανακοινώσεις και τώρα πρέπει να δούμε να εφαρμόζονται πολιτικές», συνέχισε.

Όπως επεσήμανε ο οικονομολόγος, όλες οι χώρες της Ε.Ε. έχουν έναν τομέα όπου θα ήθελαν σιγά σιγά να κλονιστεί η σχέση με τη Ρωσία. Για την Ιταλία, αυτό είναι τα είδη πολυτελείας, για τη Γερμανία είναι το φυσικό αέριο. Για την Κύπρο είναι ο κλάδος των Υπηρεσιών.

Ο Αποστολίδης είπε επίσης ότι η Κύπρος έχει στρατηγικό λόγο, «που καμία άλλη χώρα της ΕΕ δεν έχει», για να θέλει να κρατήσει τη Ρωσία εμπλεκόμενη: Η κυπριακή ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ, UNFYCIP, ανανεώνεται κάθε 12 μήνες και η Ρωσία πρέπει τουλάχιστον να μην ασκεί βέτο στην ανανέωση.

«Οι δημοσιογράφοι ρώτησαν αν (μπορούν) να μοιραστούν τη συνέντευξή μου με άλλα μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένου του @ICIJorg», είπε. Και γνωρίζοντας το έργο του ICIJ για την υπόθεση Daphne Caruana Galicia, έδωσε τη συγκατάθεσή του.

«Έμεινα έκπληκτος όταν είδα το πρόσωπό μου στην κάμερα στο σημείο που αφορά τις Κυπριακές εφημερίδες, που είναι αρχεία που δεν είχα δει ποτέ», είπε ο Αποστολίδης και πρόσθεσε: «Παρόλο που ήμουν απλώς σχολιαστής και όχι ερευνητής, έγινα δέκτης για όλο το ενδιαφέρον και την απογοήτευση που σχετίζεται με την έρευνα».

Εξηγώντας πώς τον έκανε να αισθάνεται, είπε: «Αυτό που με ενόχλησε ήταν ότι τα σχόλιά μου ήταν σε ένα γενικό πλαίσιο του Σεπτεμβρίου του 2023, όταν Κύπριοι ιδιώτες και εταιρείες τέθηκαν πρόσφατα υπό κυρώσεις από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Τα σχόλιά μου δεν ήταν σχολιασμός των καταγγελιών, γιατί δεν είχα αρμοδιότητα στους ισχυρισμούς».

Ήταν επίσης περίεργο να βάλουν έναν απλό σχολιαστή του βίντεο, αντί για τους 270+ δημοσιογράφους που προφανώς εργάστηκαν στα αρχεία, πρόσθεσε. «Αν μη τι άλλο, πρόκειται για αδικία της δουλειάς όσων εργάστηκαν στην έρευνα, όπως με τοποθέτησαν, που δεν είμαι κυβερνητικός αξιωματούχος».

Αλλά είπε, «το πιο εξωφρενικό ήταν ο τόνος του άρθρου του ICSJ, το οποίο αναμείγνυε τροπάρια που ήταν ξεπερασμένα και κουρασμένα, αγνοώντας τις γνήσιες ενέργειες που έγιναν από την εισβολή στη Ρωσία στην Ουκρανία, όπως το κλείσιμο της τράπεζας RCB».

Ο κ. Αποστολίδης υποστήριξε ότι ο τόνος που χρησιμοποιήθηκε στο άρθρο είναι πολύ παρόμοιος με αυτόν που χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2013-«οι άγνωστοι Ευρωπαίοι της Μεσογείου, που δεν πρέπει να εμπιστεύονται, που δεν ακολουθούν τους κανόνες της Ε.Ε. Αυτό είναι πολύ απογοητευτικό».

Και έτσι είπε ότι ένιωσε την ανάγκη να ζητήσει «συγγνώμη για τα σχόλιά μου που τοποθετήθηκαν σε αυτό το πλαίσιο, το οποίο αδικεί τους Κύπριους (ξέρετε ποιοι είστε) που εργάζονται σκληρά για να διασφαλίσουν ότι υπάρχει συμμόρφωση στον τομέα των υπηρεσιών Κυπριακών Επιχειρήσεων. Δεν θα ήθελα τα σχόλιά μου να αποθαρρύνουν τη δουλειά τους».

Πρόσθεσε, «Εμμένω σε όλα τα σχόλιά μου που έγιναν στο πλαίσιο που έγιναν, που δεν είναι το πλαίσιο του βίντεο. Συζητούσα την κατάσταση στην Κύπρο έναντι των κυρώσεων τον Σεπτέμβριο του 2023 και όχι τους ισχυρισμούς των κυπριακών εγγράφων».

Όσο για το τι πιστεύει ο οικονομολόγος τώρα ότι έχει δει τους ισχυρισμούς στην έκθεση, είπε: «Το πρώτο μου σχόλιο είναι ότι φαίνεται ότι δείχνει ένα σύστημα που σε μεγάλο βαθμό έχει λειτουργήσει. Υπήρχε τόση πολλή τεκμηρίωση και τόση πολλή δουλειά για την εύρεση ζητημάτων, και αυτό που βρέθηκε ήταν σοβαρό, αλλά περιορισμένο σε σύγκριση με το μέγεθος του τομέα».

Δειτε Επισης

Άνοδο κατέγραψε τη Δευτέρα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου
Αναστέλλουν τη στάση εργασίας που είχαν προκηρύξει για την Τρίτη στον Δήμο Λάρνακας οι συντεχνίες
Κ. Ιωάννου: Αυξημένη χορηγία προς τους δήμους στον προϋπολογισμό του ΥΠΕΣ για το 2025 και την περίοδο 2025 - 2027
ΚΕΒΕ: Πέραν των 60 διμερών επιχειρηματικών συναντήσεων στο Επιχειρηματικό Φόρουμ Κύπρου - Αυστρίας
Αναβάθμιση με ώθηση από ΑΞΕ και headquartering-Η συμβολή του Invest Cyprus και τι δηλώνει ο Ευγένιος Ευγενίου
Νίκος Χριστοδουλίδης: Η δημοσιονομική υπευθυνότητα από πλευράς της Κυβέρνησης φέρνει αποτελέσματα
Θετική και διευρυνόμενη η άνοδος του ΣΠΟΔ τον Οκτώβριο-Ετήσια αύξηση 1,8%
Η οικονομία, οι αναβαθμίσεις και ένας Πρόεδρος στη δίνη του μηδενισμού και του αφορισμού
Επί τάπητος οι προϋπολογισμοί Υπουργείου Εσωτερικών, Υφυπουργείου Ναυτιλίας και Υφυπουργείου Μετανάστευσης
«Πολύ φιλόδοξο αναπτυξιακό πλάνο για τον τομέα της υγείας-Ξεπερνούν τα 100 εκατ. τα έργα που προγραμματίζονται»