Η ΕΚΤ προειδοποιεί με πρόστιμα τις τράπεζες που υστερούν στην κλιματική αλλαγή

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) απείλησε την Τρίτη να επιβάλει χρηματικά πρόστιμα στις τράπεζες που καθυστερούν να ελαχιστοποιήσουν τους κινδύνους που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή και οι οποίοι απορρέουν από τις δραστηριότητές τους.

Η ΕΚΤ, η οποία εποπτεύει τις τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην Ευρωζώνη των 20 κρατών μελών, προειδοποίησε ότι θα επιβάλει "χρηματικές ποινές" σε περίπτωση που δεν καταφέρουν να αντιμετωπίσουν καλύτερα τη διαχείριση των κινδύνων που σχετίζονται με το κλίμα και το περιβάλλον, δήλωσε ο Αντιπρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου Φρανκ Έλντερσον σε ομιλία του στις Βρυξέλλες.

Σημειώνοντας ότι "αναμένουμε από τις τράπεζες να διαχειρίζονται τους κινδύνους σε σχέση με το κλίμα και το περιβάλλον, όπως και κάθε άλλο σημαντικό κίνδυνο στον οποίο εκτίθενται", ο κ. Έλντερσον είπε ότι η ΕΚΤ διαπίστωσε ότι τράπεζες υστερούν γενικά σε αυτό το θέμα "και είπαμε σε αυτές τις τράπεζες να διορθώσουν την κατάσταση μέχρι μια συγκεκριμένη ημερομηνία και, αν δεν συμμορφωθούν, θα πρέπει να πληρώσουν πρόστιμο για κάθε ημέρα" που περνά χωρίς να επιλύσουν το θέμα.

Η ΕΚΤ έθεσε ως προθεσμία το επόμενο έτος, αφού διαπίστωσε ότι υπήρχαν σημαντικά κενά στον τρόπο, με τον οποίο οι τράπεζες αξιολογούσαν τον αντίκτυπο στην κλιματική αλλαγή με αποτέλεσμα να βρίσκονται ενώπιον χρηματικής ποινής, το οποίο θεωρητικά θα μπορούσε να φτάσει το 5% του ημερήσιου τραπεζικού εισοδήματος.

Η κεντρική τράπεζα διαπίστωσε ότι πολλές τράπεζες δεν είχαν εκπληρώσει την ενδιάμεση προθεσμία που έληξε τον περασμένο Μάρτιο.

Η ΕΚΤ δημοσίευσε το 2020 ένα πλήθος συστάσεων σχετικά με τη διακυβέρνηση των τραπεζών όσον αφορά τον κλιματικό κίνδυνο, συμπεριλαμβανομένης της καταγραφής του ποσοστού των περιουσιακών στοιχείων που σχετίζονται με τον άνθρακα σε κάθε χαρτοφυλάκιο.

Για τον κ. Έλντερσον, "η αποτυχία επαρκούς διαχείρισης των συγκεκριμένων κινδύνων δεν είναι πλέον συμβατή με την ορθή διαχείριση κινδύνων».

«Μια τέτοια αποτυχία θέτει επίσης όλο και περισσότερο υπό αμφισβήτηση την καταλληλότητα και την ορθότητα των ατόμων που είναι υπεύθυνα για τη θέσπιση και την καθοδήγηση των πρακτικών των τραπεζών», ανέφερε και πρόσθεσε πως «για να διαχειριστούν τους δικούς τους κινδύνους, οι τράπεζες πρέπει να συνεργαστούν με τους πελάτες τους για να αποκτήσουν βαθιά κατανόηση του τρόπου με τον οποίο επηρεάζονται από τις κλιματικές και περιβαλλοντικές κρίσεις και του τρόπου με τον οποίο θα μετριάσουν τις συνέπειες και θα προσαρμοστούν σε αυτές».

"Αποτυγχάνοντας να ολοκληρώσουν μια σωστή αξιολόγηση, οι τράπεζες αυτές συνεχίζουν να κλείνουν τα μάτια σε πιθανούς κινδύνους στον ισολογισμό τους", υπογράμμισε.

Δειτε Επισης

H αξία των κυπριακών ομολόγων στον ισολογισμό του Ευρωσυστήματος
Tο ψηφιακό τοπίο των τραπεζών: Τα μυστικά των πρωταγωνιστών για επιτυχή μετασχηματισμό
Προχωρά με τον διορισμό Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου ο Πρόεδρος-«Δύο-τρία πρόσωπα στο μυαλό μου»
Μειώθηκε στο 17% από 30% ο συντελεστής έκτακτης εισφοράς για άμυνα επί τόκων
Ν. Χριστοδουλίδης: Σταθμός για τη δημοσιονομική σταθερότητα η έγκριση της δέσμης μέτρων για τα ΜΕΔ
Όσα ψήφισε η Βουλή για τις εκποιήσεις και οι τοποθετήσεις κομμάτων και βουλευτών
Πέρασε το κυβερνητικό πακέτο για τις εκποιήσεις-Σε νέα βάση το νομοθετικό πλαίσιο
Εκποιήσεις: Εκτός συζήτησης η πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ, κανονικά τα τέσσερα νομοθετήματα
Eλεύθεριος Βλαχογιάννης: Ανοδική πορεία στις συνέργειες τραπεζών
Δημήτριος Τσέας: Η τεχνολογία κρυπτογράφησης και blockchain ήρθε για να μείνει