Θυγατρική SPV για πιθανή είσοδο της Κυπριακής Δημοκρατίας στον EuroAsia

Θυγατρική εταιρεία ειδικού σκοπού (Special Purpose Vehicle SPV), που θα διευκολύνει πιθανή είσοδο της Κυπριακής Δημοκρατίας και άλλων δυνητικών επενδυτών στο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ (EuroAsia Interconnector), προτίθεται να συστήσει ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας της Ελλάδας (ΑΔΜΗΕ), ο οποίος έχει αναλάβει διαχειριστής του εμβληματικού έργου.

Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση που μεταδίδει σήμερα το ΓΤΠ, σε σχέση με τη συνάντηση του Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιώργου Παπαναστασίου με την Έλληνα Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, με την οποία συζητήθηκε ο συντονισμός των Υπουργείων Ενέργειας της Κύπρου και της Ελλάδας και των υπολοίπων εμπλεκόμενων φορέων των δυο χωρών (Ρυθμιστικές Αρχές και Διαχειριστές Συστημάτων Μεταφοράς), καθώς και τα επόμενα βήματα που απαιτούνται προκειμένου να επιταχυνθεί η υλοποίηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ βρέθηκαν.

Στη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή στο πλαίσιο της Διακυβερνητικής Συνόδου Κύπρου – Ελλάδας, συμμετείχε επίσης ο Μάνος Μανουσάκης, Διευθύνων Σύμβουλος του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), που ανέλαβε πρόσφατα τον ρόλο του φορέα υλοποίησης της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας (Κρήτης)-Κύπρου-Ισραήλ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο κ. Παπαναστασίου και η κ. Σδούκου συζήτησαν, μεταξύ άλλων, τις ενέργειες που πρέπει να αναληφθούν για την ολοκλήρωση του ρυθμιστικού πλαισίου, ώστε να προχωρήσει απρόσκοπτα το έργο και κατέγραψαν τα βήματα, που απαιτούνται για τη μεταφορά των αδειών στον νέο project promoter.

Ενημερώθηκαν, επίσης, από τον ΑΔΜΗΕ για την πρόθεσή του να συστήσει θυγατρική εταιρεία ειδικού σκοπού (SPV), που θα αναλάβει τη διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, ώστε να διευκολυνθεί η πιθανή είσοδος της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και άλλων επενδυτών στο έργο. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Μανουσάκης ενημέρωσε τους δυο Υπουργούς για την εξέλιξη των σχετικών συζητήσεων και το ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί από άλλους φορείς.

Τέλος, επί τάπητος τέθηκαν και ζητήματα τεχνικής φύσεως, που άπτονται της επιχορήγησης της διασύνδεσης Κρήτης-Κύπρου από το Ευρωπαϊκό Ταμείο «Διασυνδέοντας την Ευρώπη» (Connecting Europe Facility- CEF), με το ποσό των 657 εκατ. ευρώ για την καλή πορεία των συζητήσεων με τον αρμόδιο φορέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης CINEA (Εκτελεστική Υπηρεσία για το Κλίμα, τις Υποδομές και το Περιβάλλον) για την επιτάχυνση εκταμίευσης των προκαταβολών, για το έργο εντός του τρέχοντος έτους

Δειτε Επισης

Γιώργος Παπαναστασίου: Θα πρέπει να οικοδομηθεί μια σχέση εμπιστοσύνης με την Chevron
Ο οδικός χάρτης της ΕΥΚ για ένα υπεράκτιο ενεργειακό οικοσύστημα στην Κύπρο
Πυρά ΣΑΗ κατά Κ.Δ.-«Ενεργεί κατά της ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρισμού και του ιδιωτικού τομέα»
ΡΑΕΚ: Περίπου 8% το μερίδιο των ανεξάρτητων παραγωγών και προμηθευτών στην αγορά ηλεκτρισμού
Αινιγματικός ο επικεφαλής της Chevron για την Κύπρο-Σφίγγα για το «Αφροδίτη», μίλησε για συνέργειες
Γιώργος Παπαναστασίου: Παράλληλες διαβουλεύσεις και θετικότητα με Chevron για το «Αφροδίτη»
Αναζητεί win-win λύση για το «Αφροδίτη» η Chevron-Παράταση μέχρι 1η Δεκεμβρίου
Γιώργος Παπαναστασίου: Στόχος η ενεργειακή αυτονομία της Κύπρου-Η στρατηγική της Κυβέρνησης
Αισιοδοξία για σχέδιο κοινής αποδοχής με Chevron για το «Αφροδίτη»-Προχωρά με τον «Κρόνο 2» η ENI
Νίκος Χριστοδουλίδης: Πιο κοντά στη δημιουργία του αγωγού EastMed με τις ανακαλύψεις της Eni