«Cyprus Confidential»: Αποκαλύψεις με φόντο μέτρα και προσπάθειες συμμόρφωσης με τις κυρώσεις

Εν αναμονή των προαναγγελθεισών αποκαλύψεων της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητικών Δημοσιογράφων (ICIJ-International Consortium of Investigative Journalists) σε σχέση με την Κύπρο βρίσκονται Κυβέρνηση και ο τομέας των επαγγελματικών υπηρεσιών της χώρας, με τα πρώτα δημοσιεύματα, όπως αυτά προέκυψαν από την έρευνα που πραγματοποίησε η ICIJ και στην οποία προσέδωσαν την ονομασία «Cyprus Confidential», να βγαίνουν σήμερα το απόγευμα στον... αέρα.

Οι όποιες επερχόμενες αποκαλύψεις της ICIJ πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί, έρχονται σε μια περίοδο κατά την οποία η Κύπρος τονίζει πως εφάρμοσε και εφαρμόζει από την πρώτη στιγμή και με πάσα αυστηρότητα τις κυρώσεις που αφορούν την Ρωσία, με την Κυβέρνηση να έχει ξεκαθαρίσει και καταστήσει σαφή την αποφασιστικότητά της για μηδενική ανοχή και «καθάρισμα» του ονόματος του νησιού ως ενός αξιόπιστου διεθνούς χρηματοοικονομικού και κέντρου παροχής υπηρεσιών.

Ενδεικτικές της προσπάθειας εφαρμογής των κυρώσεων, της αποφασιστικότητας που επιδεικνύει, αλλά και των βημάτων που στο πλαίσιο αυτό έχει κάνει η Κύπρος, ήταν οι μόλις προ μερικών εβδομάδων τοποθετήσεις του αναπληρωτή βοηθού υπουργού Ευρωπαϊκών και Ευρασιατικών Υποθέσεων των ΗΠΑ Τζόσουα Χακ, ο οποίος εξήρε τις ενέργειες της Κύπρου να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και εξέφρασε την ικανοποίηση των ΗΠΑ για την ισχυρή συνεργασία σε αυτόν τον τομέα.

Μάλιστα, ο Τζόσουα Χακ επαίνεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την πολιτική μηδενικής ανοχής απέναντι σε οποιονδήποτε επιδιώκει να βοηθήσει στην αποφυγή των οικονομικών κυρώσεων που επιβάλλονται στη Ρωσία, υποδεικνύοντας ότι οι ενέργειες αυτές υπογραμμίζουν την αποστολή της κυβέρνησης Χριστοδουλίδη να ανοικοδομήσει περαιτέρω τη φήμη της Κύπρου ως επιχειρηματικού και χρηματοοικονομικού κέντρου.

Υπενθυμίζεται ότι, μεταξύ άλλων, σε συνεδρία του στις 28 του περασμένου Ιούνη το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε σειρά μέτρων για τον συντονισμό σε θέματα κυρώσεων, με την πορεία υλοποίησή τους μάλιστα να τίθεται επί τάπητος και να ανασκοπείται στο πλαίσιο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε την περασμένη βδομάδα στο Προεδρικό.

Τα μέτρα που αποφασίστηκαν τον περασμένο Ιούνιο και τα οποία έχουν τεθεί σε τροχιά υλοποίησης, περιλαμβάνονται και στην απάντηση που το Προεδρικό επρόκειτο να αποστείλει χθες στην ICIJ, η οποία σύμφωνα με την Υφυπουργό Παρά τω Προέδρω Ειρήνη Πίκη, ζήτησε την περασμένη Παρασκευή- ενόψει της έναρξης των αποκαλύψεων της-, μια γενική δήλωση για το ποια μέτρα λαμβάνει η Κυβέρνηση.

«Έχει ετοιμαστεί μια ολοκληρωμένη απάντηση, όπου ουσιαστικά λέμε τι έχουμε κάνει από την ημέρα που αναλάβαμε από την 1η Μαρτίου, την απόφαση που λήφθηκε τον Ιούνιο για τα θέματα των κυρώσεων και πώς υλοποιείται, για την οποία, όπως γνωρίζετε, πραγματοποιήθηκε μια συνάντηση την περασμένη βδομάδα υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όπου ανασκοπήσαμε πώς υλοποιείται η κάθε μία από τις δράσεις που περιλαμβάνονται», ανέφερε η κ. Πική.

Επαναλαμβάνοντας πως στόχος είναι η μηδενική ανοχή και τονίζοντας τη βούληση της Κυβέρνησης και για προληπτική δράση, η Υφυπουργός Παρά τω Προέδρω εστίασε και υπέδειξε πως ένα από τα μέτρα που αποφασίστηκαν είναι η σύσταση Ενιαίας Μονάδας Εφαρμογής Κυρώσεων, για την οποία λαμβάνεται βοήθεια από Βρετανούς εμπειρογνώμονες μέσω της βρετανικής κυβέρνησης.

«Η όλη λογική της σύστασης Ενιαίας Μονάδας Εφαρμογής Κυρώσεων και άλλων δράσεων που αποφασίστηκαν τον Ιούνιο», υπογράμμισε, «είναι να υπάρχει ένα σημείο επαφής στο υπουργείο Οικονομικών, με το οποίο να μπορούν να επικοινωνήσουν, τόσο εσωτερικές Αρχές όσο και Αρχές του εξωτερικού, για να δίνουν πληροφόρηση. Το γεγονός επίσης ότι θα συναφθεί μια συμφωνία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου για τον εντοπισμό ακριβώς αυτών των πληροφοριών (σ.σ. υποστήριξη των ενεργειών για την εφαρμογή των κυρώσεων και περιοριστικών μέτρων στη Δημοκρατία), είναι κινήσεις που γίνονται για να δρούμε προληπτικά».

Ερωτηθείσα σε σχέση με το περιεχόμενο και τι αναμένει η Κυβέρνηση από τις αποκαλύψεις της ICIJ, η Ειρήνη Πική συνέστησε ψυχραιμία.

«Να δούμε τι είναι αυτό που θα δημοσιευθεί με ψυχραιμία, θα το αξιολογήσουμε, θα το μελετήσουμε και οποιαδήποτε μέτρα πρέπει να ληφθούν, η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να τα λάβει», υπογράμμισε η Υφυπουργός Παρά των Προέδρω, ενώ σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκαν χθες και σχετικές δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Κωνσταντίνου Λετυμπιώτη.

Δειτε Επισης

Eurostat: Παραμένει κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης η ανεργία στην Κύπρο
Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Ψήφος εμπιστοσύνης στο θεσμικό πλαίσιο της Κύπρου η έκθεση της MONEYVAL
Κωνσταντίνος Πετρίδης: Εθνικό όπλο που δεν πρέπει να παραχωρηθεί η χαμηλή φορολογία
Ετήσια αύξηση πέραν του 5% σε αξία και όγκο εργασιών λιανικού εμπορίου
Στα €523 εκ. το πλεόνασμα γενικής κυβέρνησης το πρώτο τρίμηνο-Τα έσοδα και οι δαπάνες
Κινήθηκε ανοδικά και ανήλθε στο 2,4% ο πληθωρισμός τον Απρίλιο
Σε αυτούς τους τομείς και επαγγέλματα θα μπορούν να εργαστούν φοιτητές από τρίτες χώρες-Δείτε το διάταγμα
Ικανοποίηση Λευκωσίας για την έκθεση προόδου της Moneyval-Η αταλάντευτη προσήλωση της Κυβέρνησης
Βελτιώνεται η Κύπρος διαπιστώνει η Moneyval-Η έκθεση προόδου για τη συμμόρφωση της χώρας μας
«Απαραίτητη η ενίσχυση του κοινωνικού διαλόγου και της τριμερούς συνεργασίας»