powered by

Λουίς ντε Γκίντος: Κίνδυνος για νέα κρίση του χρέους στην ευρωζώνη

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προειδοποίησε σήμερα για τον κίνδυνο να υπάρξει νέα κρίση του χρέους στην ευρωζώνη, σ' ένα πλαίσιο υψηλών επιτοκίων και αύξησης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων.

«Περισσότερο αυξημένα κόστη χρηματοδότησης και λιγότερο συνετές δημοσιονομικές πολιτικές θα μπορούσαν να αυξήσουν τις ανησυχίες σχετικά με τη βιωσιμότητα του κρατικού χρέους, ιδιαίτερα στις χώρες στις οποίες τα επίπεδα του χρέους είναι ήδη υψηλά», προειδοποίησε ο Λουίς ντε Γκίντος, αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, σε ομιλία που εκφώνησε στη Φρανκφούρτη.

Σήμερα η χώρα που προκαλεί τις περισσότερες ανησυχίες για το υψηλό δημόσιο χρέος της είναι η Ιταλία.

Ωστόσο κατά την τρέχουσα περίοδο τα «σπρεντ» στις αγορές κρατικών ομολόγων -η διαφορά της απόδοσης ανάμεσα στο γερμανικό ομόλογο αναφοράς και αυτά των άλλων κρατών της ευρωζώνης- «παραμένουν περιορισμένα», καθησύχασε πάντως ο κεντρικός τραπεζίτης.

Πράγματι πολλές κυβέρνησεις έχουν επιτύχει «φθηνές χρηματοδοτήσεις για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα στη διάρκεια της περιόδου των χαμηλών επιτοκίων».

Όμως τα επιτόκια της ΕΚΤ βρίσκονται σήμερα στο υψηλότερο επίπεδο, με το κύριο μεταξύ αυτών να βρίσκεται στο 4%, ώστε να χαλιναγωγηθεί ο υπερβολικά υψηλός πληθωρισμός που καταγράφεται μετά την άνοδο των τιμών της ενέργειας.

Ο ντε Γκίντος υποστήριξε σήμερα πως η ΕΚΤ θα διατηρήσει υψηλά τα επιτόκιά της «για αρκετό καιρό» ώστε «να συνεισφέρει σημαντικά» στην επίτευξη του στόχου για πληθωρισμό 2%.

Την ίδια στιγμή, η δημοσιονομική πολιτική στην ευρωζώνη θα πρέπει να έχει στόχο να καταστήσει την οικονομία «πιο παραγωγική και να μειώσει σταδιακά το υψηλό δημόσιο χρέος», υπογράμμισε.

Δειτε Επισης

Joey Extras: Νέο σχέδιο επιβράβευσης για παιδιά και γονείς από την Τράπεζα Κύπρου
Νέο σχέδιο για πρόωρη εξόφληση ενήμερων δανείων από ΚΕΔΙΠΕΣ-Τέλος στην επιδότηση τόκων
Η UniCredit επιμένει για εξαγορά της Commerzbank-Σταθερά αντίθετο το Βερολίνο
CEO της Aegean Baltic Bank S.A. ο Αριστείδης Βουράκης-Αναλαμβάνει καθήκοντα τον Οκτώβριο
Μειώθηκε κατά €4,5 δισ. η ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος το 2024- Τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου
Σεντένο (ΕΚΤ): Η ΕΚΤ δεν βιάζεται να μειώσει περαιτέρω τα επιτόκια
Διπλή διάκριση για το πράσινο ομόλογο €300 εκατ. της Τράπεζας Κύπρου στα EMEA Finance Achievement Awards 2024
Ενώπιον της ΕΠΑ η εξαγορά της AstroBank από την Alpha Bank
Τι περιμένουν οι ελληνικές τράπεζες από τα stress tests-Για ποιους κινδύνους προετοιμάζεται η εποπτεία
Το...κοστούμι που ράβει για τον διάδοχο του Μιχάλη Καμμά ο Σύνδεσμος Τραπεζών-Τα προσόντα, οι ικανότητες και οι ευθύνες