Αποδεκτές πλέον από ΕΚΤ οι αξιολογήσεις του γερμανικού οίκου Scope Ratings

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αποδέχθηκε την Scope Ratings GmbH, ως νέο εξωτερικό ίδρυμα αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, καθιστώντας τις αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας του γερμανικού οίκου αποδεκτές, βάσει του πλαισίου αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας του Ευρωσυστήματος (ECAF).

Μέχρι σήμερα η ΕΚΤ αποδεχόταν τις αξιολογήσεις των αμερικανικών οίκων Fitch, Moody’s και Standard and Poor’s και του καναδικού οίκου DBRS.

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε στις 10 Νοεμβρίου, η ΕΚΤ αναφέρει ότι στις 2 Νοεμβρίου 2023, το Διοικητικό Συμβούλιο της αποφάσισε να αποδεχθεί τον οργανισμό αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Scope Ratings GmbH (Scope Ratings) «ως νέο εξωτερικό οργανισμό αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας (ECAI) για τους σκοπούς του πλαισίου αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας του Ευρωσυστήματος (ECAF)».

«Η απόφαση αυτή προέκυψε μετά από ενδελεχή αξιολόγηση από το Ευρωσύστημα της αίτησης που υπέβαλε η Scope Ratings», προσθέτει.

Κατά την αξιολόγησή του, σύμφωνα με την ΕΚΤ, το Ευρωσύστημα έλαβε υπόψη του όλα τα κριτήρια αποδοχής των ECAI, τα οποία περιλαμβάνουν ποσοτικά και ποιοτικά κριτήρια, καθώς και κάθε σχετική εποπτική ανατροφοδότηση από την Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ΕΑΚΑΑ).

Σημειώνει ότι η εγγραφή από την ESMA αποτελεί επίσης προϋπόθεση για την αποδοχή ενός οργανισμού στο πλαίσιο του ECAF.

Αναφέρει ότι στην αξιολόγηση αυτή εξετάστηκαν τα κριτήρια αποδοχής των ECAI, τα οποία περιλαμβάνουν ποσοτικά και ποιοτικά κριτήρια.

Προσθέτει, ωστόσο, ότι οι αξιολογήσεις σε σχέση με τίτλους που έχουν εξασφαλίσεις περιουσιακά στοιχεία (ABS) που εκδίδει η Scope Ratings «δεν είναι στην παρούσα συγκυρία συμβατές με τις απαιτήσεις αποδοχής του Ευρωσυστήματος», γεγονός που τις καθιστά «προς το παρόν μη αποδεκτές για τους σκοπούς της νομισματικής πολιτικής του Ευρωσυστήματος».

Επιπλέον, η ΕΚΤ αναφέρει ότι η διαδικασία ενσωμάτωσης των διαβαθμίσεων της Scope Ratings στην υποδομή του Ευρωσυστήματος θα ξεκινήσει άμεσα και ενδέχεται να διαρκέσει αρκετούς μήνες.

Προσθέτει ότι η ημερομηνία έναρξης χρήσης των αξιολογήσεων του γερμανικού οίκου Scope Ratings για σκοπούς νομισματικής πολιτικής θα ανακοινωθεί αργότερα.

Ο Florian Schoeller, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Scope ευχαρίστησε την ΕΚΤ «για την εμπιστοσύνη που επέδειξε αποδεχόμενη την Scope ως τον πρώτο ευρωπαϊκό οργανισμό αξιολόγησης στο πλαίσιο πιστοληπτικής αξιολόγησης του Ευρωσυστήματος» και πρόσθεσε ότι αυτή η εξέλιξη συνεπάγεται μεγάλη ευθύνη για τον οίκο.

Είμαι πεπεισμένος ότι η Ευρώπη χρειάζεται ισχυρή εγχώρια υποδομή αγορά κεφαλαίων για να στηρίξει την ανεξαρτησία και την κυριαρχία της, ανέφερε και πρόσθεσε πως «η αναγνώριση της Scope Ratings από την ΕΚΤ μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κεφαλαιαγορών».

Εξάλλου, ο Guillaume Jolivet, επικεφαλής του τμήματος αναλύσεων του ομίλου Scope είπε ότι «τα τελευταία πέντε χρόνια εργαστήκαμε σκληρά όχι μόνο για να αυξήσουμε την κάλυψη των αξιολογήσεών μας, αλλά και για να ενισχύσουμε την ευρωστία των συστημάτων και των διαδικασιών μας».

Δειτε Επισης

Χριστιάνα Ερωτοκρίτου: Έκλεισε μια ανοιχτή πληγή δέκα ετών για τις εκποιήσεις
H αξία των κυπριακών ομολόγων στον ισολογισμό του Ευρωσυστήματος
Tο ψηφιακό τοπίο των τραπεζών: Τα μυστικά των πρωταγωνιστών για επιτυχή μετασχηματισμό
Προχωρά με τον διορισμό Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου ο Πρόεδρος-«Δύο-τρία πρόσωπα στο μυαλό μου»
Μειώθηκε στο 17% από 30% ο συντελεστής έκτακτης εισφοράς για άμυνα επί τόκων
Ν. Χριστοδουλίδης: Σταθμός για τη δημοσιονομική σταθερότητα η έγκριση της δέσμης μέτρων για τα ΜΕΔ
Όσα ψήφισε η Βουλή για τις εκποιήσεις και οι τοποθετήσεις κομμάτων και βουλευτών
Πέρασε το κυβερνητικό πακέτο για τις εκποιήσεις-Σε νέα βάση το νομοθετικό πλαίσιο
Εκποιήσεις: Εκτός συζήτησης η πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ, κανονικά τα τέσσερα νομοθετήματα
Eλεύθεριος Βλαχογιάννης: Ανοδική πορεία στις συνέργειες τραπεζών