ΚΟΕ Πανεπιστημίου Κύπρου: Αναθεώρησε προς τα κάτω την ανάπτυξη για το 2023

Σε αναθεώρηση προς τα κάτω του ρυθμού μεγέθυνσης του πραγματικού ΑΕΠ για το 2023 κατά 0,6 ποσοστιαίες μονάδες, στο 2,4%, από 5,1% το 2022, προχώρησε το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών (ΚΟΕ) του Πανεπιστημίου Κύπρου, αναθεωρώντας επίσης προς τα κάτω, κατά 0,1 ποσοστιαία μονάδα, στο 2,8% την ανάπτυξη το 2024.

Ταυτόχρονα, το ΚΟΕ αναθεώρησε προς τα πάνω τον πληθωρισμό, στο 3,9% το 2023 και σε 2,6% το 2024.

Όπως αναφέρει το ΚΟΕ στο τεύχος Οκτωβρίου για τις «Οικονομικές προοπτικές», «οι προοπτικές για τον ρυθμό μεγέθυνσης και τον πληθωρισμό συνοδεύονται από κινδύνους», ενώ «η γεωπολιτική αβεβαιότητα έχει αυξηθεί σημαντικά σε σύγκριση με το τεύχος Ιουλίου, με πιθανές συνέπειες στην οικονομική δραστηριότητα και στις τιμές στην Κύπρο κατά τα επόμενα τρίμηνα».

Συγκεκριμένα, το ΚΟΕ αναφέρει ότι «κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2023 ο ρυθμός μεγέθυνσης του ΑΕΠ στην Κύπρο επιβραδύνθηκε περαιτέρω, με αποτέλεσμα χαμηλότερο ρυθμό από τον αναμενόμενο».

Ως εκ τούτου, προσθέτει, οι προβλέψεις για το 2023 και το 2024 έχουν αναθεωρηθεί προς τα κάτω κατά 0,6 και 0,1 ποσοστιαίες μονάδες αντίστοιχα, σε σύγκριση με το τεύχος Ιουλίου.

Σύμφωνα με το ΚΟΕ, «οι αυστηρότερες πιστωτικές συνθήκες, οι αυξημένες τιμές και η επιβράδυνση στις οικονομίες των εμπορικών εταίρων της Κύπρου, ιδίως της ευρωζώνης, επιβαρύνουν σημαντικά τις εγχώριες προοπτικές μεγέθυνσης».

Επιπλέον, αναφέρει ότι στοιχεία για το τρίτο τρίμηνο του έτους, τα οποία σχετίζονται κυρίως με την εξωτερική ζήτηση, «δείχνουν περαιτέρω μείωση στη δυναμική της μεγέθυνσης».

Ωστόσο, το ΚΟΕ αναφέρει πως «υπάρχουν παράγοντες που στηρίζουν τις προοπτικές, ανάμεσα στους οποίους περιλαμβάνονται οι ακόλουθοι: ευνοϊκές συνθήκες στην αγορά εργασίας, ανθεκτική επιχειρηματική εμπιστοσύνη στην Κύπρο, άνοδος σε νέα επιχειρηματικά δάνεια, περαιτέρω βελτιώσεις σε χρηματιστηριακούς δείκτες και ισχυρές δημοσιονομικές επιδόσεις».

Σε σχέση με τον πληθωρισμό με βάση τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, το ΚΟΕ αναφέρει στο τεύχος Οκτωβρίου ότι αυτός προβλέπεται να μειωθεί από 8,4% το 2022 σε 3,9% το 2023 και σε 2,6% το 2024, κυρίως εξαιτίας αυστηρότερων πιστωτικών συνθηκών και ως αποτέλεσμα προηγούμενων μειώσεων στις διεθνείς τιμές εμπορευμάτων, ειδικότερα του πετρελαίου και στον εγχώριο πληθωρισμό.

«Η μείωση του πληθωρισμού στην Κύπρο μεταξύ του δεύτερου και του τρίτου τριμήνου ήταν οριακή και η πρόσφατη πορεία των τιμών κατέγραψε ανοδικές τάσεις (ιδιαίτερα τον Σεπτέμβριο)», σημειώνει.

Επομένως, όπως αναφέρει, «οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό για το 2023 και το 2024 έχουν αναθεωρηθεί προς τα πάνω κατά 0,9 και 0,6 ποσοστιαίες μονάδες αντίστοιχα, σε σχέση με εκείνες στο τεύχος Ιουλίου».

Δειτε Επισης

Ask Wire's BRIX: Μάθε τις επιδόσεις των άλλων developers και κέρδισέ τους στα σημεία
Πέντε ξεχωριστά εστιατόρια σε πύργους (photos)
Το InBusinessNews στο Re:Invent της AWS-Συμμαχίες τιτάνων με επίκεντρο το Al
Κρις Θεοφιλίδης: Η αναπτυξιακή πορεία της Celestyal και οι προοπτικές του τομέα της κρουαζιέρας
Γιώργος Γεωργίου: Ο AMCHAM, οι αμερικανικές επενδύσεις, η βίζα και οι απευθείας πτήσεις με ΗΠΑ
Τζούλι Φίσερ: Ελκυστική αγορά για αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας η Κύπρος-Τι διαβεβαίωσε τον Χριστοδουλίδη
Μηδενική ανοχή σε πρακτικές που εκθέτουν την Κύπρο και δράσεις αποκατάστασης της φήμης της χώρας
Προϋπολογισμός 2024: Πρόσθετες πιστώσεις, μειώσεις και μεταφορές προτεινόμενων πιστώσεων
Συστάσεις και εισηγήσεις Δημοσιονομικού Συμβουλίου στην Κυβέρνηση-Οι κίνδυνοι και η ανησυχία
Ο οδικός χάρτης της ΕΥΚ για ένα υπεράκτιο ενεργειακό οικοσύστημα στην Κύπρο