Χορηγία Κατηγορίας Οικονομία

Προς διατήρηση των επιτοκίων στο τρέχον επίπεδο η Fed

Η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) αναμένεται αύριο Πέμπτη να διατηρήσει τα βασικά της επιτόκια αμετάβλητα στο ιστορικό υψηλό των τελευταίων 22 ετών, στοχεύοντας στον περιορισμό του πληθωρισμού, χωρίς ωστόσο να επηρεάζουν αρνητικά την πορεία της αμερικανικής οικονομίας.

Σε μια προσπάθεια να περιορίσει τον πληθωρισμό στον μακροχρόνιο στόχο του 2%, η Fed προέβη σε διαδοχικές αυξήσεις του επιτοκίου πράξεων αναχρηματοδότησης στο εύρος μεταξύ 5,25% και 5,50%. Η αύξηση του επιτοκίου συνιστά αύξηση του κόστους χρηματοδότησης των πιστωτικών ιδρυμάτων, που σημαίνει περιορισμό της οικονομικής δραστηριότητας και αποδυνάμωσης της αγοράς εργασίας.

«Οι αξιωματούχοι της Fed έστειλαν μήνυμα ότι δεν θα αυξήσουν τα επιτόκια», δήλωσε σε σημείωμά του ο επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs Ντέιβιντ Μέρικλ, σημειώνοντας ότι τα τελευταία σχόλια από αξιωματούχους της Fed ερμηνεύονται ως πρόθεση διατήρησης των επιτοκίων στο υφιστάμενο επίπεδο, κάτι που συνάδει με τις προβλέψεις.

Ωστόσο ενώ και άλλοι αναλυτές όπως της Bank of America και της Deutsche Bank προβλέπουν την παύση στις αυξήσεις επιτοκίων στην αυριανή συνάντηση, θεωρούν δεν είναι τόσο βέβαιο ότι η Fed έχει ολοκληρώσει τον κύκλο των αυξήσεων.

Μετά την κορύφωσή του στο 7% τον περσινό Ιούνιο, ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει πέραν του 50%, αλλά διατηρείται πάνω από το 3%, με πολλούς αναλυτές, περιλαμβανομένων και αυτών που συνεργάζονται με τη Fed, να εκτιμούν ότι η αμερικανική οικονομία θα εισέλθει σε ύφεση φέτος λόγω της ταχείας ανόδου των επιτοκίων.

Ωστόσο, η οικονομική ανάπτυξη παραμένει εντυπωσιακά ανθεκτική, ενισχύοντας τις εκτιμήσεις για μια «ήπια προσγείωση» (soft landing), δηλαδή να περιοριστεί ο πληθωρισμός χωρίς να ωθήσει την οικονομία σε στασιμότητα.

Ταυτόχρονα η αγορά εργασίας, η οποία βρίσκεται στους όρους εντολής της Fed, έχει δείξει σημάδια αποδυνάμωσης φέτος, αν και η ανεργία βρίσκεται κοντά στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

«Πάντα έλεγα ότι είναι λάθος να στοιχηματίζεις εναντίον του αμερικανικού λαού», ανέφερε σε δήλωσή του ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Στο μεταξύ, η αυριανή απόφαση της Fed καθίσταται πιο εύκολη από την πρόσφατη εκτόξευση των αποδόσεων των αμερικανικών κρατικών ομολόγων.

Για ορισμένους αναλυτές η ταχεία αύξηση στις αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων των ΗΠΑ θα παίξει τον μεγαλύτερο ρόλο στην αυριανή απόφαση της Fed να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια.

Η αρμόδια επιτροπή της Fed «φαίνεται ότι έχει συμβιβαστεί στην άποψη ότι η πρόσφατη σύσφιξη των χρηματοδοτικών συνθηκών, οδηγούμενη από τα υψηλά μακροχρόνια δανειστικά επιτόκια έχει καταστήσει μια πρόσθετη αύξηση (των επιτοκίων) αχρείαστη», δήλωσαν οικονομολόγοι της Citi σε πρόσφατο εταιρικό σημείωμα.

Σημειώνεται ότι στην τελευταία συνάντησή, αξιωματούχοι της Fed υπέδειξαν ότι αναμένεται τουλάχιστον άλλη μία αύξηση επιτοκίων φέτος, αλλά έκτοτε έχουν ρίξει τους τόνους σε σχέση με την συνέχιση του κύκλου των αυξήσεων.

Δειτε Επισης

Ο Πρόεδρος της Κίνας συναντά Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και Σαρλ Μισέλ
Τρίτη ημέρα απωλειών στη Wall Street
ΗΠΑ: Οι εργαζόμενοι της Washington Post θα απεργήσουν για μία ημέρα
Σε συνεργασία Ρωσίας-Ιράν για να ξεπεραστούν οι δυτικές κυρώσεις καλεί η Μόσχα
Η απεργία της Tesla Σουηδίας εξαπλώνεται στη γειτονική Δανία
Τουρκία: Ο ετήσιος πληθωρισμός έτρεχε το Νοέμβριο με ρυθμό 62%
Πέραν των 5 χιλ. ατόμων με αναπηρία ξεκίνησαν δουλειά στη Βουλγαρία εντός 2023
Νέες κυρώσεις από ΗΠΑ για φορτία ρωσικού πετρελαίου-Στο στόχαστρο τρεις οντότητες και τρία πετρελαιοφόρα
Standard & Poor's: Διατηρεί την αξιολόγηση «ΑΑ» της Γαλλίας, με αρνητικές προοπτικές
ΟΠΕΚ: Επεκτείνουν μέχρι Μάρτιο μειωμένη παραγωγή Ριάντ και Μόσχα