Χορηγία Κατηγορίας Οικονομία

Τα βρήκαν Υπ. Οικονομικών και συντεχνίες για τους χαμηλόμισθους του δημοσίου-Άκυρη η απεργία

Σε συμφωνία με το Υπουργείο Οικονομικών για το θέμα των χαμηλόμισθων υπαλλήλων στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα κατέληξαν οι Συνδικαλιστικές Οργανώσεις ΠΑΣΥΔΥ, ΟΗΟ - ΣΕΚ και ΣΗΔΗΚΕΚ – ΠΕΟ.

Σε κοινή τους ανακοίνωση αναφέρουν ότι η συμφωνία καλύπτει όλους τους υπηρετούντες, μόνιμους και αορίστου χρόνου, καθώς και τους νεοεισερχόμενους.

Συγκεκριμένα η συμφωνία προνοεί την εφαρμογή επιταχυνόμενης ανέλιξης εντός των συνδυασμένων κλιμάκων Α2-Α5-Α7(ii) που σημαίνει ότι όταν κάποιος υπάλληλος φτάσει μισθοδοτικά στο σημείο της Κλ.Α2 που αντιστοιχεί στο αρχικό της Κλ.Α5 θα τοποθετείται στην Κλ.Α5 και όταν φτάσει στο σημείο της Κλ.Α5 που αντιστοιχεί στο αρχικό της Κλ.Α7 θα τοποθετείται στην Κλ.Α7.

Πρόσθετα για τους υπηρετούντες υπαλλήλους προβλέπεται η μισθολογική ανέλιξή τους στην Κλ.Α7 μετά από συνολική συσσωρευμένη υπηρεσία 18 ετών, που συμπεριλαμβάνει και τυχόν υπηρεσία στην Κλ.Α1.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η συμφωνία θα υλοποιηθεί μέσω των προϋπολογισμών του 2024.

"Ενόψει της προαναφερόμενης θετικής κατάληξης οι τρείς Συντεχνίες θεωρούμε αχρείαστες τις οποιεσδήποτε κινητοποιήσεις", αναφέρουν οι τρεις συνδικαλιστικές οργανώσεις, σημειώνοντας τη διαπίστωσή τους ότι "μέσα από τον εντατικό διάλογο στα θεσμοθετημένα πλαίσια επιτυγχάνονται αμοιβαία αποδεκτές ρυθμίσεις σε σοβαρά εργασιακά ζητήματα για το κοινό όφελος".

Ικανοποίηση

Την ικανοποίησή τους εξέφρασαν στο ΚΥΠΕ οι συντεχνίες ΠΑΣΥΔΥ, ΣΕΚ και ΠΕΟ για την επίτευξη συμφωνίας με το Υπουργείο Οικονομικών για τους χαμηλόμισθους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα.

Ο ΓΓ της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ, Νίκος Γρηγορίου ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι μετά από αλλεπάλληλες συναντήσεις και πολύωρες διαπραγματεύσεις οι τρεις συντεχνίες κατέληξαν απόψε σε καταρχήν συμφωνία με το ΥΠΟΙΚ την οποία χαρακτήρισε «ικανοποιητική ρύθμιση υπό τις περιστάσεις» καθώς επιλύει το ζήτημα των χαμηλόμισθων υπαλλήλων στις κλίμακες Α2-Α5-Α7 που περιλαμβάνει και τους πρώην Α1 – Α2- Α5 που πλέον θα κινούνται με επιταχυνόμενη εξέλιξη στην κλίμακά τους κι αυτό σημαίνει – όπως εξήγησε – ότι μόλις φτάσουν την μισθολογική θέση της επόμενης κλίμακας θα μεταπηδούν σε αυτή.

Σε κάθε περίπτωση, είπε, συμφωνήθηκε ότι σε 18 συνεχόμενα χρόνια στις κλίμακες Α2 και Α5, ο εν λόγω υπάλληλος θα αναβαθμίζεται στην κλίμακα Α7.

Ο κ. Γρηγορίου είπε ότι η συμφωνία θα εφαρμοστεί από την 1/1/24 και χαρακτήρισε επίσης ικανοποιητική εξέλιξη το ότι για ζητήματα που προκύπτουν από την κατάληξη σε συμφωνία ο διάλογος θα παραμείνει ανοικτός.

Ερωτηθείς για την εξαγγελθείσα απεργία στα ΚΕΠ, ο ΓΓ της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ είπε ότι δεν διοργανώνεται από τις συντεχνίες αλλά από την Ομάδα Πρωτοβουλίας Χαμηλόμισθων Δημοσίων Υπαλλήλων της Κλίμακας Α2-Α5-Α7 και πρόσθεσε ότι μετά την αποψινή εξέλιξη «οποιαδήποτε απεργία είναι αχρείαστη».

Ικανοποίηση εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας της ΠΑΣΥΔΥ, Στρατής Ματθαίου. «Η ΠΑΣΥΔΥ ήταν ο πρωταγωνιστής της συμφωνίας, καθώς η μεγάλη πλειοψηφία των επηρεαζομένων είναι μέλη της ΠΑΣΥΔΥ», ανέφερε στο ΚΥΠΕ.

Η συμφωνία, την οποία χαρακτήρισε ικανοποιητική, ήταν στη βάση της πρότασης της ΠΑΣΥΔΥ, είπε, η οποία είχε προτείνει συνολικά με 16 χρόνια υπηρεσία σε αυτές τις κλίμακες να γίνεται η μετάβαση στην Α7. «Αντί 16 καταλήξαμε σε 18», είπε.

«Νιώθω ότι είναι καλή η συμφωνία που έγινε», ανέφερε, σημειώνοντας ότι δεν θα γίνει η αυριανή κινητοποίηση.

Από την πλευρά του, ο Ανδρέας Ηλία, Γενικός Γραμματέας της ΟΗΟ-ΣΕΚ, είπε ότι από τη στιγμή που υπάρχει κατάληξη μέσα από τις διεργασίες του θεσμοθετημένου διαλόγου, «δεν μπορεί παρά να το χαιρετίσουμε».

«Προσεγγίσαμε τους πλέον χαμηλόμισθους υπαλλήλους του δημοσίου κατά τρόπο αξιοπρεπή. Δημιουργείται μια συνθήκη και μια προοπτική για αυτούς τους εργαζόμενους, οι οποίοι δικαιολογημένα είχαν τις δικές τους απαιτήσεις, οι οποίες προέκυπταν από την εξέλιξη των κλιμάκων και τους μισθοδοτικούς τους όρους, οι οποίοι δοκιμάστηκαν και από τη δομή των κλιμάκων και από την οικονομική κρίση και από τα θέματα της ακρίβειας και του πληθωρισμού», ανέφερε.

Σημείωσε ότι θεωρούν αχρείαστη την κινητοποίηση από τη στιγμή που υπάρχει κατάληξη «που δίδει απαντήσεις στα δικαιολογημένα θέλω αυτής της ομάδας εργαζομένων».

Δειτε Επισης

ΠτΔ: Επιβεβαιώνεται η πορεία προόδου-Οι οίκοι αξιολόγησης αναγνωρίζουν τον κυβερνητικό σχεδιασμό
Ο Κεραυνός για την αναβάθμιση-«Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει την οικονομία με υπεύθυνο τρόπο»
Θετικά μαντάτα από Fitch με αναβάθμιση της προοπτικής της κυπριακής οικονομίας σε θετική
Πιάνουμε τα προαπαιτούμενα για τις δόσεις μας από το Ταμείο Ανάκαμψης-«Το προσεγγίζω ως ένα μνημόνιο»
Πράσινο Βουλής σε συμπληρωματικές πιστώσεις άνω των €390 εκατ. στον προϋπολογισμό
Κέρδη για τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα στο ΧΑΚ
Στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2011 η ανεργία στην Κύπρο-Υποχώρησε στο 5,8%
Νόμιμος ο διορισμός της Λουκίας Χριστοδούλου ως προέδρου της ΕΠΑ για 2η θητεία
Οι τρεις πιο σοβαροί κίνδυνοι για την οικονομία... Έρευνα του Συμβουλίου Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας
Εξουσιοδότηση μελών στις συντεχνίες για πιθανές κινητοποιήσεις στην ΑΗΚ