Ανέστειλε την παραγωγή στο κοίτασμα φυσικού αερίου Ταμάρ το Ισραήλ-Κανονικά το Λεβιάθαν
InBusinessNews 20:21 - 09 Οκτωβρίου 2023
Το Ισραήλ ανέστειλε την παραγωγή στο κοίτασμα αερίου Ταμάρ ανοικτά των νότιων ακτών του και θα αναζητήσει εναλλακτικές πηγές καυσίμων προκειμένου να ανταποκριθεί στις ανάγκες του, ανέφερε τη Δευτέρα το Υπουργείο Ενέργειας έπειτα από τρεις ημέρες βίας στην περιοχή.
Η Chevron, που εκμεταλλεύεται το κοίτασμα, επιβεβαίωσε ότι έλαβε εντολή από το Υπουργείο να σταματήσει τη λειτουργία του κοιτάσματος, το οποίο είναι κύρια πηγή αερίου για τα συστήματα και τη βιομηχανία ενέργειας.
Ένα μέρος του αερίου από το Ταμάρ εξάγεται επίσης στις γειτονικές χώρες Ιορδανία και Αίγυπτο.
Η κίνηση αυτή έρχεται αφού ένοπλοι της Χαμάς διέσχισαν τον φράχτη από τη Γάζα προχθές, Σάββατο, στην πιο φονική έφοδο στο ισραηλινό έδαφος μετά τις επιθέσεις της Αιγύπτου και της Συρίας στον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ πριν από 50 χρόνια.
"Στον απόηχο της κατάστασης, ο αμυντικός θεσμός του Ισραήλ διέταξε την προσωρινή αναστολή των προμηθειών φυσικού αερίου από το κοίτασμα Ταμάρ", ανέφερε σε ανακοίνωση το Υπουργείο Ενέργειας.
"Η προμήθεια της ενέργειας για τις ανάγκες της οικονομίας θα προέρχεται από εναλλακτικά καύσιμα. Η βιομηχανία ενέργειας ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει εναλλακτικά καύσιμα για να παράσχει ενέργεια στους σταθμούς της".
Σε ξεχωριστή ανακοίνωση, το Υπουργείο Ενέργειας ανέφερε πως η κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου εξουσιοδότησε τον Υπουργό Ενέργειας Γισραέλ Κατζ να κηρύξει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στον ενεργειακό τομέα του Ισραήλ για τις επόμενες δύο εβδομάδες, αν κριθεί αναγκαίο.
Μια τέτοια κίνηση θα επέτρεπε στην κυβέρνηση να διαθέσει φυσικό αέριο στους καταναλωτές σε περίπτωση ελλείψεων προσφοράς, ανέφερε.
Το Ταμάρ βρίσκεται περίπου 25 χιλιόμετρα ανοικτά της πόλης Άσντοντ κατά μήκος της νότιας μεσογειακής ακτής του Ισραήλ.
Η πλατφόρμα, που διακρίνεται από τη βόρεια Λωρίδα της Γάζας τις ημέρες με καθαρό ουρανό, βρίσκεται στην εμβέλεια πυρών ρουκετών που εκτοξεύονται από τη Λωρίδα της Γάζας.
Το μεγαλύτερο υπεράκτιο κοίτασμα αερίου του Ισραήλ, το Λεβιάθαν, λειτουργεί κανονικά, ανέφερε η Chevron.
Το Ισραήλ έγινε κύριος προμηθευτής αερίου στην περιοχή με την έναρξη της παραγωγής στο κοίτασμα Ταμάρ πριν από μία δεκαετία, την οποία ακολούθησαν αρκετές άλλες εξελίξεις στο πεδίο του αερίου.
Η παραγωγή του Ταμάρ αυξήθηκε κατά 18% το 2022 στα 10,25 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm), σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.
Η Chevron κατέχει μερίδιο 25% στο Ταμάρ, η Isramco 28,75%, η Mubadala Energy των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων 11%, η Union Energy 11%, η Tamar Petroleum 16,75%, η Dor Gas 4% και η Everest 3,5%.