Κλόντια Γκόλντιν: Η πρωτοπόρος του χάσματος φύλων απέσπασε το Νόμπελ Οικονομίας

Στην ιστορικό της οικονομίας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, Κλόντια Γκόλντιν, απονέμεται το Νόμπελ Οικονομίας 2023 για το έργο της που αποκαλύπτει ζητήματα του χάσματος των φύλων, συμπεριλαμβανομένης της βαθιάς ριζωμένης μισθολογικής ανισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών, ανακοίνωσε τη Δευτέρα, η Σουηδική Βασιλική Ακαδημία των Επιστημών.

Το διάσημο βραβείο, είναι το τελευταίο από τα φετινά βραβεία Νόμπελ και αξίζει 11 εκατομμύρια σουηδικές κορώνες ή σχεδόν 1 εκατομμύριο δολάρια.

«Η φετινή Βραβευμένη στις Οικονομικές Επιστήμες, Κλόντια Γκόλντιν, παρείχε την πρώτη ολοκληρωμένη περιγραφή των αποδοχών και της συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας ανά τους αιώνες», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο οργανισμός που απονέμει τα βραβεία.

«Η έρευνά της αποκαλύπτει τα αίτια της αλλαγής, καθώς και τις κύριες πηγές του εναπομείναντος χάσματος των φύλων».

Η Γκόλντιν, η οποία το 1990 έγινε η πρώτη γυναίκα που απέκτησε μόνιμη θέση στο τμήμα οικονομικών του Χάρβαρντ, είναι μόνο η τρίτη γυναίκα που κέρδισε το βραβείο Νόμπελ Οικονομικών και η πρώτη που το κέρδισε μόνη της αντί να το μοιραστεί.

Η ίδια χαιρέτισε την απόφαση ως «βραβείο για μεγάλες ιδέες και για μακροπρόθεσμη αλλαγή».

«Υπάρχουν ακόμη μεγάλες διαφορές μεταξύ γυναικών και ανδρών όσον αφορά το τι κάνουν, τον τρόπο αμοιβής τους και ούτω καθεξής», είπε η Γκόλντιν, στο Reuters, σημειώνοντας ότι, το ερώτημα είναι, γιατί συμβαίνει αυτό και ότι αυτό είναι το θέμα του έργου της.

«Οι ανακαλύψεις της Κλόντια Γκόλντιν έχουν τεράστιες κοινωνικές επιπτώσεις», δήλωσε η Ράντι Χιάλμαρσον, μέλος της επιτροπής Οικονομικών Βραβείων. «Μας έχει δείξει ότι η φύση αυτού του προβλήματος ή η πηγή αυτού του υποκείμενου χάσματος των φύλων αλλάζει κατά τη διάρκεια της ιστορίας και με την πορεία της ανάπτυξης».

Η Χιάλμαρσον παρέθεσε τα λόγια της ίδιας της Γκόλντιν ότι, κατανοώντας επιτέλους το πρόβλημα και αποκαλώντας το με το σωστό όνομα, «θα μπορέσουμε να ανοίξουμε έναν καλύτερο δρόμο προς τα εμπρός».

Δειτε Επισης

Ο Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ εξελέγη εξωτερικό μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης του Ιονίου Πανεπιστημίου
Assertus: Τιμητική διάκριση Γιώργου Θεοφίλου, διευθυντή τμήματος ελέγχου
Ακαδημαϊκός του ΤΕΠΑΚ ανάμεσα στους κορυφαίους ερευνητές παγκοσμίως
Δύο νέοι συνέταιροι στην ΕΥ Κύπρου
HUMED: Το success story δύο φοιτητών που αλλάζει τα δεδομένα στην οδοντιατρική
Η Έλενα Κ. Τσολάκη ανάμεσα στις 100 κορυφαίες γυναίκες στην αρχιτεκτονική παγκοσμίως
Ο Κώστας Γαλαταριώτης πρόεδρος του ΤΕΠΑΚ
Ο Θ. Καζάκος πρώτος Εγκεκριμένος Λομπίστας στο Μητρώο Λομπιστών της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς
Συνεχίζει ως «Πρεσβευτής Καλής Θελήσεως για τη Ναυτιλία» του ΔΝΟ ο Αλέξανδρος Ιωσηφίδης
Η Άννα Χαραλάμπους αναλαμβάνει General Manager στην Bold Marketing