Χορηγία Κατηγορίας Υπηρεσίες

Το κοινωνικό στίγμα εμπόδιο στη θεραπεία για τις γυναίκες με εθισμό στον τζόγο

Μεγάλη απήχηση στον γυναικείο πληθυσμό αποκτούν σταδιακά τα τυχερά παιχνίδια. Οι έρευνες δείχνουν ότι για πολλές γυναίκες, η προσπάθεια να αντιμετωπίσουν το άγχος και την κατάθλιψη μπορεί να τις οδηγήσει στο στοίχημα ως μια απόδραση ή μορφή ψυχολογικής ανακούφισης.

Η κοινωνική πίεση διαδραματίζει τον δικό της καθοριστικό ρόλο. Ορισμένες γυναίκες μπορεί να αισθάνονται πίεση σε κοινωνικό επίπεδο για να συμμετέχουν σε δραστηριότητες που συνδέονται με το στοίχημα, ειδικά εάν η οικογένειά τους ή οι φίλοι το κάνουν.

Τα ακριβή κίνητρα που οδηγούν τη γυναίκα στα σε προβληματική ενασχόληση με τα τυχερά παιχνίδια και τι ακριβώς πρέπει να πράξουν οι εμπλεκόμενοι φορείς ώστε να την στηρίξουν και να προωθήσουν ένα υγιές περιβάλλον στοιχηματικής δραστηριότητας εξήγησαν ειδικοί σε πάνελ στο πλαίσιο του 6ου Συνεδρίου Ασφαλούς Παιχνιδιού, που διεξήχθη στις 9 Οκτωβρίου στο Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία.

Η Diana Thorogood από το Women’s Programme, Gamcare εξήγησε τον τρόπο που το πρόγραμμά της στηρίζει γυναίκες με εθισμό στα τυχερά παιχνίδια. «Έχουμε δει γυναίκες να έχουν δυσκολία πρόσβαση στη θεραπεία κυρίως λόγω του κοινωνικού στίγματος καθώς επίσης και επειδή δεν είναι εις γνώση τους οι μηχανισμοί στήριξης». Για επίλυση του προβλήματος, πραγματοποιούνται έρευνες.

Επίσης το Πρόγραμμα βοηθά στο να εντοπίζονται τα συμπτώματα από άτομα που περιβάλλουν τους ανθρώπους με εθισμό. Έδωσε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την περίπτωση γυναίκας που άλλαξε συμπεριφορά στην εργασία της και ακολούθως έγινε αντιληπτό το πρόβλημα εθισμού.

Η Εύα Συμεωνίδου από την Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου είπε πως υπάρχουν έξι αδειδοτούμενες υπηρεσίες στην Κύπρο για άτομα με εθισμό που παρέχουν στήριξη σε όλους. Στις γυναίκες παρέχεται, ατομικά. Από το 2018 έως το 2022 έχουν καταγραφεί 368 αιτήματα για θεραπεία. «Μόνο 16 γυναίκες ζήτησαν θεραπεία», είπε.

Η χαμηλή προσέλευση γυναικών στην θεραπεία συνδέεται κατά την κ.Συμεωνίδου, στην κλειστή κοινωνία και στους δύσκολους ρόλους που έχει να αντιμετωπίσει η γυναίκα και που την δυσχεραίνουν από το να ζητήσει βοήθεια. Ενημέρωσε το κοινό πως υπάρχουν chat room kai online θεραπείες που βοηθούν στο να γίνεται η θεραπεία με την απαραίτητη ιδιωτικότητα.

Συντονίστρια της συζήτησης ήταν η Χριστίνα Γκόλνα της Innowth Ltd.

Δειτε Επισης

Ανοικτός ο δρόμος για ιδιωτικές επενδύσεις σε γήπεδα-«Αν κάποιος έχει τη διάθεση, καλώς να ορίσει»
Τα νέα γραφεία της EY Κύπρου-Σημείο αναφοράς για το μέλλον της εργασίας (pics)
«Παγωμένη» με τον ΔΗΣΥ για την αποπαγοποίηση θέσεων η Κυβέρνηση
Μηνύματα στη Βουλή από το Προεδρικό για τις εκποιήσεις- «Ευελπιστούμε ότι…»
Λιγότερες, αλλά με μεγαλύτερη αξία οι άδειες οικοδομής το πρώτο ενιάμηνο
Ενδιαφέρον από επενδυτικά ταμεία κρατών της περιοχής για τον Euroasia
Πολλαπλά οφέλη για τη γεωργία από την εγκατάσταση αγροφωτοβολταϊκών
Εβδομάδα διαβουλεύσεων και διαλόγου με οργανωμένες ομάδες της Λάρνακας
Η Kyriakides Mushrooms στηρίζει το Ίδρυμα «Μοναδικά Χαμόγελα»
Οι εξωφρενικές τιμές σπρώχνουν ξένους αγοραστές στα κατεχόμενα, όχι ο πόλεμος στο Ισραήλ