Χορηγία Κατηγορίας Οικονομία

Εταιρείες ανέστειλαν ή μείωσαν τις πτήσεις τους για «Μπεν Γκουριόν»-Δυσκολίες στην εξεύρεση θέσεων

Σε εγρήγορση, όπως είναι και φυσιολογικό, βρίσκεται από το Σάββατο, όταν εκδηλώθηκε η επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ, η Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Τελ Αβίβ, όπως δήλωσε ο Πρέσβης της Κύπρου στο Ισραήλ Κορνήλιος Κορνηλίου.

«Ήταν μια πολύ δύσκολη μέρα η οποία ξεκίνησε πολύ νωρίς με το πρώτο κύμα των πυραυλικών επιθέσεων από τη Λωρίδα της Γάζας προς το Ισραήλ. Η κατάσταση αυτή συνεχίστηκε μέχρι αργά», είπε σε επικοινωνία του με το ΚΥΠΕ από το Τελ Αβίβ ο Πρέσβης Κορνηλίου.

Σε ό,τι  αφορά τους Κύπριους που βρίσκονται στο Ισραήλ ο κ. Κορνηλίου εξήγησε ότι στη χώρα έτυχε να βρίσκονται μερικές δεκάδες Κύπριοι είτε για ιατρικούς, είτε για τουριστικούς είτε για άλλους λόγους, όπως κάποιοι που πήγαν στο Ισραήλ για τη συναυλία του Μπρούνο Μαρς - η οποία λόγω της κατάστασης τελικά ακυρώθηκε - ενώ υπήρξαν και ακόμη 300 περίπου Κύπριοι, οι οποίοι βρέθηκαν στο Ισραήλ για προσκύνημα στα Ιεροσόλυμα.

«Ήταν μια δύσκολη άσκηση, ευτυχώς ωστόσο δεν υπήρξαν Κύπριοι μεταξύ των θυμάτων ή των τραυματιών» τόνισε ο Πρέσβης της Κύπρου στο Ισραήλ, εξηγώντας πως κάποιοι από τους Κύπριους έχουν ήδη επιστρέψει στην Κύπρο. Όπως υπέδειξε, είναι πολύ σημαντικό ότι το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν  στο Τελ Αβίβ συνεχίζει να λειτουργεί, παρόλο που κάποιες εταιρείες έχουν είτε αναστείλει είτε έχουν μειώσει τις πτήσεις τους, γεγονός που, όπως ανέφερε, δημιουργεί όπως είναι φυσιολογικό δυσκολίες στην εξεύρεση θέσεων.

Σημείωσε επίσης πως με την Πρεσβεία επικοινώνησαν αρκετοί Κύπριοι που ήθελαν να μάθουν κατά πόσο συνεχίζει τη λειτουργία του το αεροδρόμιο και αν υπάρχουν πτήσεις για Κύπρο, πως να μεταβούν στο αεροδρόμιο κλπ. «Υπήρχε μια κατάσταση χτες που ήταν δύσκολη για όλους μας, ως εκ τούτου επικοινωνούσαν μαζί μας για να πάρουν πληροφορίες για το πως πρέπει να κινηθούν για να μην κινδυνεύσουν» είπε.

Σε ερώτηση αν υπήρχαν ή υπάρχουν Κύπριοι κοντά στην παραμεθόριο με τη Λωρίδα της Γάζας όπου διεξήχθησαν οι πιο μεγάλες συγκρούσεις ο κ. Κορνηλίου απάντησε αρνητικά, λέγοντας πως είχε και επικοινωνία για το θέμα και με τον Αντιπρόσωπο της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Παλαιστινιακή Αρχή και πως και απ’ εκείνη την πλευρά δεν προκύπτει ανησυχητική πληροφόρηση.

Για το προσωπικό της Πρεσβείας ο Πρέσβης Κορνηλίου είπε ότι όπως είναι φυσιολογικό βρίσκονται όλοι σε εγρήγορση για να ανταποκριθούν σε τυχόν αιτήματα. Σημείωσε επίσης ότι κατά τη χτεσινή μέρα επικοινώνησε μαζί του επανειλημμένα ο Υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος καθώς ήθελε να μάθει ότι τόσο οι Κύπριοι που είναι στο Ισραήλ όσο και το προσωπικό της Πρεσβείας είναι καλά.

«Είναι όλοι καλά, αναμένουμε κι εμείς τώρα τις κατευθυντήριες γραμμές από την Κυβέρνηση του Ισραήλ για να δούμε αν θα επιστρέψουμε και σε ποιο βαθμό θα λειτουργήσουν αύριο οι Πρεσβείες και οι κρατικές υπηρεσίες» τόνισε.

«Ήταν ένα μεγάλο σοκ, ήταν πολύ αιφνιδιαστικό και απρόσμενο αυτό το οποίο συνέβη χτες. Θύμισε κάπως τον πόλεμο του 1973. Φαίνεται όμως ότι αυτή τη φορά είναι πολύ σοβαρά τα πράγματα, ότι θα έχει κάποια διάρκεια αυτός ο πόλεμος» πρόσθεσε.

Σημείωσε τέλος πως η κατάσταση αυτή τη στιγμή στο Τελ Αβίβ παραμένει σχετικά ομαλή παρόλο που κατά τη χτεσινή μέρα, όπως είπε, ιδιαίτερα στο νότιο τμήμα του Τελ Αβίβ, μπορούσε κάποιος να αισθανθεί ιδιαίτερα αυτό που συνέβαινε. «Έχουμε προσωπικό της Πρεσβείας που ζει στο νότιο Τελ Αβίβ. Έβλεπαν τους πυραύλους, το σύστημα αεράμυνας του Ισραήλ να αναχαιτίζει ρουκέτες» κατέληξε.

Δειτε Επισης

Τροποποιήσεις στον προϋπολογισμό - Ανακοινώθηκε η δημιουργία Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου
Γιώργος Γεωργίου: Ο AMCHAM, οι αμερικανικές επενδύσεις, η βίζα και οι απευθείας πτήσεις με ΗΠΑ
Τζούλι Φίσερ: Ελκυστική αγορά για αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας η Κύπρος-Τι διαβεβαίωσε τον Χριστοδουλίδη
Μηδενική ανοχή σε πρακτικές που εκθέτουν την Κύπρο και δράσεις αποκατάστασης της φήμης της χώρας
Προϋπολογισμός 2024: Πρόσθετες πιστώσεις, μειώσεις και μεταφορές προτεινόμενων πιστώσεων
Συστάσεις και εισηγήσεις Δημοσιονομικού Συμβουλίου στην Κυβέρνηση-Οι κίνδυνοι και η ανησυχία
Βελτιώθηκε τον Νοέμβριο το οικονομικό κλίμα
Μαρίνα Χατζημανώλη: Η Κύπρος προάγει ισότητα στη ναυτιλία
Επιδοτήσεις 60 εκ. ευρώ σε γεωργούς τον Δεκέμβριο μέσω των εκταρικών επιδοτήσεων
Μέχρι 1η Δεκεμβρίου οι αιτήσεις στον Ανεξάρτητο Φορέα Κοινωνικής Στήριξης