Χορηγία Κατηγορίας Υπηρεσίες

Βαφεάδης: Η «Καλυψώ» βήμα για αναβάθμιση των λιμενικών υπηρεσιών

Παρακολουθούμε και προσαρμοζόμαστε στις συνεχώς μεταβαλλόμενες ανάγκες της λιμενικής βιομηχανίας, ανέφερε ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Αλέξης Βαφεάδης, χαρακτηρίζοντας την προσθήκη του υπερσύγχρονου ρυμουλκού της P&O Maritime Cyprus, με την ονομασία «P&O Kalypso» ως ένα βήμα «για να γίνουμε ακόμη καλύτεροι».

Υπουργός Μεταφορών και η Υφυπουργός Ναυτιλίας εγκαινίασαν την Παρασκευή το νέο ρυμουλκό, το οποίο αναμένεται να αυξήσει σημαντικά τις επιχειρησιακές δυνατότητες του λιμανιού, έχοντας τη δυνατότητα έλξης μεγαλύτερων πλοίων, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να λειτουργήσει ως πυροσβεστικό αλλά και ως σκάφος έρευνας και διάσωσης, με απεριόριστη ακτίνα δράσης.

Σε χαιρετισμό του, ο Αλέξης Βαφεάδης είπε πως η ένταξη του «Καλυψώ» στο κυπριακό νηολόγιο και στο στόλο της διαχειρίστριας εταιρείας θαλάσσιων υπηρεσιών, αποτελεί ορόσημο, καθώς αναβαθμίζονται τόσο οι υπηρεσίες του λιμανιού Λεμεσού αλλά και οι δυνατότητες της χώρας σε θέματα έρευνας και διάσωσης.

Ο Υπουργός ευχαρίστησε την P&O Maritime Cyprus «γιατί όχι μόνο εκπληρώνει τους όρους του συμβολαίου της, όχι μόνο βοηθά στο να αναβαθμίζουμε τις υπηρεσίες στο λιμάνι, αλλά μας βοηθά και σαν χώρα, να συνεισφέρουμε στην έρευνα και διάσωση αυτών που κινδυνεύουν στα χωρικά μας ύδατα και θα χαρείτε αν δείτε τα αποτελέσματα του ΚΣΕΔ, γιατί γίνεται μια εξαιρετική δουλειά και έτσι γινόμαστε καλύτεροι σε πολλαπλά επίπεδα».

Την ίδια ώρα υπογράμμισε πως, αναγνωρίζοντας τη σημασία της γεωγραφικής θέσης της Κύπρου σε έναν εμπορικό άξονα που περνά από την Κίνα, την Ινδία, την Μέση Ανατολή και φτάνει στη βόρεια Ευρώπη, «το λιμάνι της Λεμεσού αποκτά έναν πάρα πολύ σημαντικό ρόλο, τον οποίον πρέπει να αξιοποιήσουμε».

Πρέπει, συνέχισε, να εντοπίσουμε τις ανάγκες που έχει η βιομηχανία και ως χώρα να έρθουμε να βρούμε τρόπους να εξυπηρετήσουμε όλα αυτά τα οποία εξελίσσονται με την ημέρα, σημειώνοντας παράλληλα πως «αυτό είναι που κάνουμε, προγραμματίζουμε, παρακολουθούμε και θα προσαρμοζόμαστε στο να εξυπηρετούμε τις ανάγκες της βιομηχανίας, γιατί αυτό έχει όφελος όχι μόνο οικονομικό αλλά και εθνικό».

Το ρυμουλκό «Καλυψώ», πρόσθεσε ο κ.Βαφεάθης, «είναι ένα μέρος αυτού του πάζλ, γι αυτό θεωρούμε ότι είναι σημαντική η σημερινή μέρα, γιατί είναι ένα βήμα στην προσπάθεια μας να γίνουμε μέρα με τη μέρα καλύτεροι».

Από την πλευρά της, η Υφυπουργός Ναυτιλίας, Μαρίνα Χατζημανώλη ευχαρίστησε την P&O Maritime Cyprus για την απόφαση της να εντάξει ακόμα ένα πλοίο στο Κυπριακό Νηολόγιο, προσθέτοντας ότι, «η Κύπρος έχει επωφεληθεί από το αποκλειστικό φάσμα λιμενικών ναυτιλιακών υπηρεσιών που παρέχει η εταιρεία στο λιμάνι Λεμεσού».

Η κατασκευή του ρυμουλκού «Καλυψώ», συνέχισε, ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2023 και από τότε αυτό υψώνει περήφανα την κυπριακή σημαία, υπογραμμίζοντας πως η παρουσία του ρυμουλκού «αποτελεί αδιαμφισβήτητη απόδειξη του υψηλού επιπέδου υπηρεσιών που θα συνεχίσει να παρέχει η P&O Maritime Cyprus και της εξαιρετικής προόδου που σημειώθηκε από τη σύναψη των συμφωνιών παραχώρησης».

Η Υφυπουργός ανέφερε ακόμη ότι η ναυτιλία είναι ένας τομέας για τον οποίον είναι όλοι περήφανοι, αφού η Κύπρος διαθέτει ένα από τους μεγαλύτερους στόλους παγκοσμίως και τον 3ο μεγαλύτερο στην ΕΕ, τονίζοντας πως «ύψιστη προτεραιότητά μας στο Υφυπουργείο Ναυτιλίας είναι η παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών στη ναυτιλιακή βιομηχανία και η αύξηση της ελκυστικότητας του Κυπριακού Νηολογίου».

Υπενθυμίζοντας την πρόσφατη άνοδο της Κύπρου, από τη 13η θέση το 2022 στην 8η θέση της Λευκής Λίστας του Μνημονίου Συνεννόησης των Παρισίων, η Μαρίνα Χατζημανώλη είπε πως αυτό «αποδεικνύει ότι το Κυπριακό Νηολόγιο τηρεί υψηλές προδιαγραφές ποιότητας και ασφάλειας για τα πλοία που φέρουν την κυπριακή σημαία».

«Η άνοδος αυτή αντανακλά τις προσπάθειες που έχει καταβάλει η Κύπρος για τη βελτίωση των πρακτικών ελέγχου και εποπτείας, γεγονός που ενισχύει το κύρος και την αξιοπιστία του Κυπριακού Νηολογίου και αναγνωρίζει τις προσπάθειες που καταβάλλονται για τη διασφάλιση της ασφάλειας και της ποιότητας των πλοίων», συμπλήρωσε.

Διαβεβαίωσε, τέλος, ότι το Υφυπουργείο Ναυτιλίας θα συνεχίσει τις προσπάθειές του για περαιτέρω ενίσχυση της ναυτιλιακής βιομηχανίας και βελτίωση και προώθηση των προσφερόμενων υπηρεσιών, με στόχο να επεκτείνει ακόμη περισσότερο το ναυτιλιακό σύμπλεγμα στην Κύπρο».

Ο Αλέξης Βαφεάδης και η Μαρίνα Χατζημανώλη εγκαινίασαν στη συνέχεια το νέο ρυμουλκό και ξεναγήθηκαν εν πλω σε αυτό.

Δειτε Επισης

Μαρίνα Χατζημανώλη: Μεγάλη επιτυχία η επανεκλογή της Κύπρου στο Συμβούλιο του ΔΝΟ
Τεράστια επιτυχία για την Κύπρο-Επανεξελέγη στο Συμβούλιο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού
Στην 1η θέση του Συμβουλίου του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού η Ελλάδα
Η πράσινη μετάβαση και οι στόχοι της Ε.Ε. σε ημερίδα του Ινστιτούτου Κύπρου
Το Κέντρο Καινοτομίας IDEA δέχεται νέες αιτήσεις για startups
Ο Γιάννης Παναγιώτου στο 2ο Cyprus Job Fair-Το μήνυμά του σε όσους αναζητούν εργασία(pics)
Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου και Πανεπιστήμιο Κύπρου ενώνουν δυνάμεις
ΙδΕΚ: Αυξημένο ενδιαφέρον για το Disrupt-Νέα καταληκτική ημερομηνία και επιπρόσθετος προϋπολογισμός
Εθελοντική αιμοδοσία από την Imperio
Σήμερα η δεύτερη και τελευταία μέρα του Cyprus Job Fair: 50 εργοδότες με 1000 θέσεις εργασίας σε περιμένουν