Χορηγία Κατηγορίας Οικονομία

Στοχευμένα μέτρα, αλλά δεν αποκλείει και «άλλες δυνατότητες» ο Κεραυνός

Υπέρ των στοχευμένων μέτρων για ανακούφιση κυρίως των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού από το κύμα ακρίβειας και του πληθωρισμού, τάχθηκε εκ νέου ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός, χωρίς ωστόσο να αποκλείει και «άλλες δυνατότητες».

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ύστερα από συνάντηση με αντιπροσωπεία της ΠΕΟ, ο κ. Κεραυνός δεν απεκάλυψε ποια μέτρα και σενάρια εξετάζει η κυβέρνηση, λέγοντας πως θα ανακοινωθούν στην ώρα τους, με την ΓΓ της ΠΕΟ Σωτηρούλα Χαραλάμπους να ζητά μέτρα «εδώ και τώρα» λέγοντας ότι περιμένοντας το ιδεατό ίσως να είναι πολύ αργά.

Στις δηλώσεις του, ο κ. Κεραυνός επανέλαβε πως «είμαστε σε προχωρημένο στάδιο και μελετούμε όλα αυτά τα σχέδια και τρόπους αντιμετώπισης των προβλημάτων και της ακρίβειας».

Λέγοντας ότι η κυβέρνηση δεν είναι δογματική στην αντιμετώπιση των προβλημάτων, ο ΥΠΟΙΚ τάχθηκε υπέρ της στόχευσης των μέτρων «γιατί κατά την άποψη μας τα στοχευμένα μέτρα μπορούν να βοηθήσουν περισσότερο και να πάνε σε μεγαλύτερο βάθος εκεί που πρέπει χωρίς όμως να αποκλείουμε και άλλες δυνατότητες».

Υπενθύμισε επίσης ότι πρώτη προτεραιότητα είναι να παραμείνει η οικονομία σε μια αναπτυξιακή πορεία για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις της ΕΕ, ενόψει και του ότι στο τέλος του έτους τερματίζεται η ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής του Συμφώνου Σταθερότητας.

Ερωτηθείς για την κατεύθυνση των μέτρων που εξετάζονται, ο κ. Κεραυνός περιορίστηκε να αναφέρει ότι «θα σας ανακοινώσουμε και τις κατευθύνσεις και τα μέτρα την ώρα που θα τα ανακοινώσουμε».

ΠΕΟ: Μέτρα εδώ και τώρα

Από την πλευρά της, η επικεφαλής της ΠΕΟ ανέφερε πως είναι κοινή διαπίστωση ότι ο πληθωρισμός, η ακρίβεια και η αύξηση των επιτοκίων ουσιαστικά δημιουργούν «ένα πολύ επικίνδυνο κοκτέιλ για την κοινωνία και νομίζω ότι είναι επίσης κοινή διαπίστωση ότι εκείνοι που περισσότερο επιβαρύνονται από αυτή την κατάσταση είναι τα χαμηλομεσαία εισοδήματα και οι ευάλωτες ομάδες των εργαζομένων».

«Το μήνυμα που δώσαμε στο Υπουργό και θέλω να το επαναλάβω είναι ότι χρειάζεται άμεσα εδώ και τώρα να υπάρξουν ουσιαστικά μέτρα κατά της ακρίβειας και στήριξης των νοικοκυριών», είπε και πρόσθεσε: «Περιμένοντας το ιδεατό γιατί ακούμε πάρα πολύ τη συζήτηση για τα στοχευμένα (μέτρα) ίσως να είναι πολύ αργά».

Μεταξύ άλλων, η Σωτηρούλα Χαραλάμπους ζήτησε την επαναφορά της επιδότησης των καυσίμων και του ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς και την ένταξη των χαμηλοσυνταξιούχων στην ειδική επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος καθώς και τη φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών και τη χρησιμοποίηση των πόρων για την εφαρμογή σχεδίου επιδότησης επιτοκίου στεγαστικών δανείων για μεσαία και χαμηλά εισοδηματικά στρώματα.

Εξάλλου, σε υπόμνημα που επιδόθηκε στον ΥΠΟΙΚ, το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα, η ΠΕΟ ζητά επίσης κατάργηση της διπλής φορολογίας στα καύσιμα, την παραχώρηση εφάπαξ χορηγίας στους χαμηλοσυνταξιούχους ως αντισταθμιστικό μέτρο για τις αυξήσεις στις τιμές, αύξηση του ΕΕΕ για κάλυψη της αύξησης του πληθωρισμού από το 2014 και μετά, αλλά και την έναρξη κοινωνικού διαλόγου για τη φορολογική μεταρρύθμιση, παράλληλα με την εργασία που διεξάγει το Πανεπιστήμιο Κύπρου για το θέμα.

Δειτε Επισης

Οι συντεχνίες αξιολογούν τα δεδομένα για θέμα χαμηλόμισθων-Καθορίζουν συνάντηση
Έπιασαν δουλειά οι Αμερικανοί εμπειρογνώμονες-Βλέπουν αρμόδιες αρχές και αρμόδιους φορείς
Προκήρυξη για πρόγραμμα στήριξης αμπελοοινικού τομέα
«Παγωμένη» με τον ΔΗΣΥ για την αποπαγοποίηση θέσεων η Κυβέρνηση
Τύμπανα πολέμου από τις συντεχνίες στην ΑΗΚ-Δεν αποκλείουν απεργιακά μέτρα
Ο Γιάννης Παναγιώτου στο InBusinessNews: Τι φέρνει το 2024 για τα εργασιακά (vid)
Ο πακτωλός των ρωσικών δισεκατομμυρίων στη Δύση και μια σταγόνα στον ωκεανό
Τέσσερις εταιρείες με έδρα την Κύπρο στη νέα λίστα κυρώσεων των ΗΠΑ
Υπ. Οικονομικών: Δεν θα απαιτηθούν πρόσθετες πιστώσεις για την αποπαγοποίηση θέσεων στο δημόσιο
Σ. Κυριακίδου: Ανθεκτικότητα, καρκίνος, ψηφιακή υγεία στα κονδύλια Ε.Ε. για 2024