Χορηγία Κατηγορίας Οικονομία

Επαναπροσδιορίζονται εξωτερική πολιτική και διεθνείς σχέσεις-Τα νέα γεωπολιτικά δεδομένα

Τις σημαντικότερες παγκόσμιες γεωπολιτικές εξελίξεις και τα ζητήματα των διεθνών σχέσεων ανέδειξε συζήτηση ανάμεσα σε τρεις διπλωμάτες, επί σκηνής του 14ου Limassol Economic Forum.

Οι κύριες δυνάμεις και τάσεις που διαμορφώνουν την εξωτερική πολιτική και τις διεθνείς σχέσεις τα τελευταία χρόνια αναλύθηκαν σε πάνελ του συνεδρίου που φιλοξένησε τους εξής: Anke Schlimm, Πρέσβειρα της Γερμανίας, Irfan Siddiq, Ύπατο Αρμοστή Ηνωμένου Βασιλείου και Oren Anolik, Πρέσβη του Ισραήλ.

Η Πρέσβειρα της Γερμανίας είπε πως στις 22 του Φλεβάρη του 2023 η χώρα της ακολούθησε μια νέα εξωτερική πολιτική, ενώ μίλησε και για τον β’ παγκόσμιο πόλεμο και τις αποφάσεις που πάρθηκαν για ειρήνη. «Έζησα σε περίοδο ειρήνης και (η ειρήνη) δεν πρέπει να θεωρείται ως κάτι δεδομένο», είπε.

Στη συνέχεια ανέφερε: «Εξελίχθηκε η πολιτική μας σε έναν πιο ενεργό ρόλο και σήμερα επενδύουμε περισσότερα στην ασφάλεια και κάναμε βήματα για να ενδυναμώσουμε τις δυνάμεις μας παράλληλα με την στήριξή μας στον ουκρανικό λαό».

Ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής μίλησε για την δημοκρατία, την αυθαιρεσία και την νέα πολιτική επιρροή. Αναφορά έκανε και στην τεχνολογία και ειδικά στο ΑΙ και για τις ευκαιρίες που φέρνει. Προειδοποίησε ωστόσο για τους κινδύνους της και κάλεσε τις κυβερνήσεις να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα.

Εστίαση έδωσε και στη μετανάστευση και την ικανότητα που πρέπει να έχουν οι χώρες να προωθούν συνεργασίες. Η έλλειψη αυτοπεποίθησης ανάμεσα στους δημοκράτες είναι σημείο προσοχής με την άνοδο του λαϊκισμού, συμπλήρωσε.

Ακολούθησε η τοποθέτηση του Ισραηλινού Πρέσβη, ο οποίος μίλησε για την κρίση της Δημοκρατίας και τη δυσκολία στη λήψη αποφάσεων στο να αντιμετωπίσει σειρά διεθνών προκλήσεων. «Συμβαίνουν τόσο πολλά ταυτόχρονα», δήλωσε, ενώ αναφέρθηκε και στην κλιματική αλλαγή και τις επενδύσεις που πρέπει να γίνουν στην Ευρώπη προς την κατεύθυνση αυτή.

Σχολίασε επίσης το ζήτημα της μετανάστευσης και της ασφάλειας στην Ευρώπη. Στα σημεία που έθιξε συγκαταλέγεται και η νέα τάξη πραγμάτων με την Κίνα και το πώς θα πρέπει να χειριστεί η Ευρώπη το παιχνίδι δυνάμεων.

Τη συζήτηση ανάμεσα στους Πρέσβεις συντόνισε ο Managing Director της Gnora Communication, Ανδρέας Χατζηκυριάκος.

Δειτε Επισης

Βελτιώθηκε τον Νοέμβριο το οικονομικό κλίμα
Μαρίνα Χατζημανώλη: Η Κύπρος προάγει ισότητα στη ναυτιλία
Επιδοτήσεις 60 εκ. ευρώ σε γεωργούς τον Δεκέμβριο μέσω των εκταρικών επιδοτήσεων
Μέχρι 1η Δεκεμβρίου οι αιτήσεις στον Ανεξάρτητο Φορέα Κοινωνικής Στήριξης
Στις 7 Δεκεμβρίου ανακοίνωση Ελεγκτικής για ωφελήματα ΠτΔ την περίοδο 2014-2018
Μεταρρυθμίσεις για να ενισχυθεί η ανάπτυξη-Ποιες οι αντιλήψεις των Κυπρίων
Αυτό είναι το προτεινόμενο νέο πλαίσιο για υπηκοότητα σε επαγγελματίες υψηλής ειδίκευσης
Με έντονα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά ο προϋπολογισμός του Υπ. Εσωτερικών για το 2024
Καταβολή συντάξεων και επιδομάτων πριν από τα Χριστούγεννα
Στις Βρυξέλλες για το μέλλον της Πολιτικής Συνοχής της Ε.Ε. ο Μάκης Κεραυνός