Χορηγία Κατηγορίας Οικονομία

Εκτινάχθηκε η τιμή της ζάχαρης ανά το παγκόσμιο-Σε υψηλό 13 ετών

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν 13 ετών εκτινάχθηκαν τον Σεπτέμβριο οι τιμές της ζάχαρης, παγκοσμίως, καθώς το καιρικό φαινόμενο Ελ Νίνιο έπληξε την παραγωγή στην Ινδία και την Ταϊλάνδη, ανακοίνωσε την Παρασκευή ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO).

Ενώ οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων σταθεροποιήθηκαν συνολικά τον περασμένο μήνα, ο δείκτης τιμών ζάχαρης του FAO σημείωσε άλμα κατά 9,8%, σε σύγκριση με τον Αύγουστο, αγγίζοντας το υψηλότερο σημείο από τον Νοέμβριο του 2010, αναφέρει ο οργανισμός του ΟΗΕ.

Το Ελ Νίνιο, ένα κλιματικό πρότυπο που εμφανίζεται κατά μέσο όρο κάθε δύο μέχρι επτά χρόνια, συνδέεται συνήθως με την αύξηση της θερμοκρασίας της επιφάνειας του ωκεανού στον κεντρικό και ανατολικό τροπικό Ειρηνικό Ωκεανό.

Το φαινόμενο, το οποίο μπορεί να διαρκέσει από εννέα έως 12 μήνες, ξεκίνησε τον Ιούλιο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό του ΟΗΕ.

Ο Δείκτης Τιμών Ζάχαρης του FAO έχει πλέον αυξηθεί για δύο συνεχόμενους μήνες, λόγω των αυξανόμενων ανησυχιών σχετικά με τις προοπτικές για μικρότερη προσφορά ζάχαρης, παγκοσμίως, κατά την περίοδο 2023-2024.

«Αυτό αντανακλά κυρίως τις πρώτες προβλέψεις που δείχνουν μείωση της παραγωγής στους βασικούς παραγωγούς ζάχαρης, την Ταϊλάνδη και την Ινδία, λόγω των ξηρότερων από το κανονικό καιρικών συνθηκών που συνδέονται με το φαινόμενο Ελ Νίνιο», υπογραμμίζει ο FAO.

«Οι υψηλότερες διεθνείς τιμές του αργού πετρελαίου συνέβαλαν επίσης στην αύξηση των παγκόσμιων τιμών της ζάχαρης», προσθέτει.

Πάντως, σύμφωνα με άλλα στοιχεία, η τιμή της ζάχαρης αυξήθηκε από τις αρχές του 2023 κατά περίπου 32%.

Δειτε Επισης

Ο Πρόεδρος της Κίνας συναντά Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και Σαρλ Μισέλ
Τρίτη ημέρα απωλειών στη Wall Street
ΗΠΑ: Οι εργαζόμενοι της Washington Post θα απεργήσουν για μία ημέρα
Σε συνεργασία Ρωσίας-Ιράν για να ξεπεραστούν οι δυτικές κυρώσεις καλεί η Μόσχα
Η απεργία της Tesla Σουηδίας εξαπλώνεται στη γειτονική Δανία
Τουρκία: Ο ετήσιος πληθωρισμός έτρεχε το Νοέμβριο με ρυθμό 62%
Πέραν των 5 χιλ. ατόμων με αναπηρία ξεκίνησαν δουλειά στη Βουλγαρία εντός 2023
Νέες κυρώσεις από ΗΠΑ για φορτία ρωσικού πετρελαίου-Στο στόχαστρο τρεις οντότητες και τρία πετρελαιοφόρα
Standard & Poor's: Διατηρεί την αξιολόγηση «ΑΑ» της Γαλλίας, με αρνητικές προοπτικές
ΟΠΕΚ: Επεκτείνουν μέχρι Μάρτιο μειωμένη παραγωγή Ριάντ και Μόσχα