Χορηγία Κατηγορίας Ανάπτυξη Γης - Κατασκευές

Επένδυση €220 εκατ. τα τελευταία 12 χρόνια για αναζωογόνηση της εντός των τειχών Λευκωσίας

Η επένδυση τα τελευταία 12 χρόνια για την αναζωογόνηση της εντός των τειχών πόλης είναι συνολικής αξίας €220 εκατομμυρίων, δήλωσε την Παρασκευή ο Δήμαρχος Λευκωσίας, Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης ο οποίος ανέφερε πως την συγκεκριμένη περίοδο έχουν ολοκληρωθεί στο ιστορικό κέντρο έργα, της τάξης των €100 εκατομμυρίων και βρίσκονται σε εξέλιξη έργα αξίας €50 εκατομμυρίων.

Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, κατά την οποία παρουσιάστηκαν τα έργα του Δήμου Λευκωσίας και τα σχέδια παροχής κινήτρων του Υπουργείου Εσωτερικών, για την ανάπλαση και την αναζωογόνηση της εντός των τειχών πόλης, ο Δήμαρχος Λευκωσίας  αναφέρθηκε σε αριθμητικά δεδομένα ως ενδεικτικά του μεγέθους της επένδυσης και της προσπάθειας που καταβάλλεται για αναζωογόνηση της περιοχής.

Όπως σημείωσε ο κ. Γιωρκάτζης τα έργα που προγραμματίζονται είναι της τάξης των €20 εκατομμυρίων, ενώ ο προϋπολογισμός του κράτους για τα σχέδια κίνητρων ανέρχεται στα €50 εκατομμύρια.

Εξάλλου, ανέφερε πως όλα τα σχέδια κινήτρων έρχονται να εφαρμοστούν σε περιοχές που υλοποιήθηκαν ή υλοποιούνται αυτή την περίοδο πολλά έργα από τον Δήμο Λευκωσίας και αυτό, όπως συμπλήρωσε, γιατί διαπιστώνεται ότι αυτός ο πολυεπίπεδος σχεδιασμός, δηλαδή δημιουργία υποδομών σε συνδυασμό με παροχή κινήτρων, έχει θετικό αντίκτυπο και λειτουργεί καταλυτικά στο να «γεμίσουν» τα κτήρια με ζωή.

Καταληκτικά, ο Δήμαρχος Λευκωσίας ανέφερε ότι «η εισβολή και η για δεκαετίες διαίρεση της πόλης, αφήσαν πολλές πληγές, που δεν μπορούν να διαγραφούν με το πάτημα ενός κουμπιού».

Επαναβεβαίωσε το όραμα, τη βούληση και την αποφασιστικότητα του Δήμου Λευκωσίας για τη συνέχιση της προσπάθειας αναζωογόνησης του ιστορικού κέντρου της Λευκωσίας.

Από την πλευρά της η Ανώτερη Αρχιτέκτονας, Λειτουργός Πολεοδομίας και Προϊστάμενη του Γραφείου του Ενιαίου Ρυθμιστικού Σχεδίου Λευκωσίας, Αθηνά Παπαδοπούλου, παρουσίασε τα έργα του Δήμου Λευκωσίας που ολοκληρώθηκαν και αυτά που βρίσκονται σε εξέλιξη όπως η ανάπλαση του εξωτερικού τόξου της τάφρου (λεωφόρος Στασίνου), η οδός Τρικούπη, η ανάπλαση του κτηρίου της Παλιάς Δημοτικής Αγοράς, όπου θα στεγαστεί το κέντρο αριστείας CYENS και τις δύο φοιτητικές εστίες επί των οδών Βουλγαροκτόνου – Αρσινόης – Κομνηνού και Αριστείδου. 

Επιπρόσθετα, παρουσίασε τα έργα που προγραμματίζονται για την εντός των τειχών πόλη με προμετωπίδα τα έργα ανάπλασης των πεζοδρόμων και του εσωτερικού τόξου της τάφρου (οδός Κωνσταντίνου Παλαιολόγου).

Σύμφωνα με την κ. Παπαδοπούλου τα ολοκληρωμένα έργα στην εντός των τειχών Λευκωσία κατά τα 10 περίπου τελευταία χρόνια αφορούν στον κόμβο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας (στην Πλατεία Λέλλου Δημητριάδη) αξίας €4 εκ., στη Συνοικία Δημιουργικών Επιχειρήσεων, με την ανάπλαση της Φάσης Α' να υπολογίζεται σε €1,5 εκ., στο νέο Δημαρχείο Λευκωσίας αξίας €19 εκ., στην αναζωογόνηση και τον εξωραϊσμό της Λαϊκής Γειτονιάς, με το κόστος της Φάσης Α' στα €0.8 εκ., στα αντιπλημμυρικά έργα αξίας €1,5 εκ., στο αρχαιολογικό Πάρκο δίπλα από το Δημαρχείο Λευκωσίας αξίας €0,9 εκ. και στη βελτίωση των οδών Ρηγαίνης και μέρους της Βουλγαροκτόνου αξίας €1 εκ.

Επίσης, είπε ότι άλλα ολοκληρωμένα έργα είναι η ανάπλαση Τμήματος της Περιοχής Ταχτ-Ελ-Καλε αξίας €5,5 εκ., η ανάπλαση της Περιοχής Παλιού Δημαρχείου αξίας €4,6 εκ., η ανάπλαση Οδών Δυτικά Λήδρας, περιοχή Πύλης Πάφου αξίας €3 εκ., ο σταθμός μετεπιβίβασης στην Πλατεία Σολωμού αξίας €6 εκ., και η ενοποίηση της τάφρου με τη δημιουργία τριών περασμάτων στα πλαίσια 3 έργων – της Πλατείας Σολωμού, της Πλατεία Ελευθερίας, καθώς και της ανάπλασης του Εξωτερικού Περιμετρικού Τόξου Τάφρου.

Αναφερόμενη στα έργα, που είναι σε εξέλιξη και που προγραμματίζονται στην εντός των τειχών Λευκωσία, συνολικής αξίας €70 εκ., η κ. Παπαδοπούλου είπε πως περιλαμβάνουν την ανάπλαση της Περιοχής Συνοικίας Δημιουργικών Επιχειρήσεων, με τη συντήρηση/αποκατάσταση όψεων και ανάπλαση δρόμων, και την υπογειοποίηση δικτύων κοινής ωφελείας (Φάση Α1) στην Τρικούπη, αξίας €4,6 εκ. Επίσης, περιλαμβάνεται η ανάπλαση του Εξωτερικού Περιμετρικού Τόξου Τάφρου (Φάσεις Α2.2 και Α2.3) αξίας €5,5 εκ., το Κέντρο Επιχειρηματικής Καινοτομίας, η Συνοικία Δημιουργικών Επιχειρήσεων και η αποκατάσταση και επέκταση της Παλιάς Δημοτικής Αγοράς (που αποτελεί την έδρα του Cyens) αξίας €6 εκ. για κτήριο και €30εκ. για Cyens, τα φοιτητικά Δωμάτια στις οδούς Βουλγαροκτόνου, Αρσινόης, Κομνηνού αξίας €4 εκ., τα φοιτητικά Δωμάτια στην Οδό Αριστείδου αξίας €2 εκ., η ανάπλαση Εσωτερικού Περιμετρικού τόξου Τάφρου, με την Φάση Α' στην οδό Παλαιολόγου αξίας €6,5 εκ. και η ανάπλαση πεζόδρομων και αποκατάσταση όψεων στις οδούς Λήδρας, Ονασαγόρου και παρόδους αξίας €10 εκ.

Δειτε Επισης

Neocleous Tower: Το «πράσινο» κτήριο γραφείων έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα της αγοράς
Altamira Real Estate: Η μεγαλύτερη εκστρατεία της χρονιάς είναι γεγονός
Ask Wire's BRIX: Μάθε τις επιδόσεις των άλλων developers και κέρδισέ τους στα σημεία
Η λήξη του μειωμένου ΦΠΑ 5% για την πρώτη κατοικία εκτόξευσε τις πολεοδομικές αιτήσεις
Ask Wire: Πωλήσεις κατοικιών €119 εκατ. και γης €46 εκατ. στη Λευκωσία
Εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για αστικό αναδασμό-Δημιουργείται γη έτοιμη για ανάπτυξη
RIA COURT 67: Στα σκαριά το νέο έργο του ομίλου Πανίκκος Λειβαδιώτης
Δέκα κατοικίες στη Λευκωσία στους πλειστηριασμούς Δεκεμβρίου
Built to Rent: Concept που μπορεί να αποτελέσει και για την Κύπρο εργαλείο προσέλκυσης επενδύσεων
Κ. Κωνσταντή: Το στεγαστικό δεν λύνεται εν μία νυκτί-Σωστά τα μέτρα, θα κριθούν στην πράξη