Χορηγία Κατηγορίας Οικονομία

Η Ρωσία αίρει την απαγόρευση των εξαγωγών ντίζελ μέσω λιμανιών

Η Κυβέρνηση της Ρωσίας ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ήρε την απαγόρευση των εξαγωγών ντίζελ από αγωγούς, μέσω λιμανιών, αίροντας το μεγαλύτερο μέρος των περιορισμών που επέβαλε στις 21 Σεπτεμβρίου.

Οι περιορισμοί για τις εξαγωγές βενζίνης εξακολουθούν να ισχύουν.

Το ντίζελ κατέχει το μεγαλύτερο ποσοστό στις εξαγωγές πετρελαϊκών προϊόντων της Ρωσίας, το οποίο το 2022 ανήλθε σε περίπου 35 εκατομμύρια τόνους, εκ των οποίων σχεδόν τα τρία τέταρτα μεταφέρθηκαν μέσω αγωγών. Η Ρωσία εξήγαγε επίσης 4,8 εκατομμύρια τόνους βενζίνης το 2022.

Οι τιμές του πετρελαίου στις παγκόσμιες αγορές αντέστρεψαν την αρχική τους αύξηση και υποχωρούν μετά την είδηση.

"Η κυβέρνηση ήρε τους περιορισμούς στις εξαγωγές καυσίμου ντίζελ που παραδίδεται σε θαλάσσια λιμάνια μέσω αγωγού, υπό την προϋπόθεση ότι ο παραγωγός προμηθεύει τουλάχιστον το 50% του παραγόμενου ντίζελ στην εγχώρια αγορά", αναφέρει η ρωσική Κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της.

Οι περιορισμοί στις εξαγωγές καυσίμων από τη Ρωσία, τον κορυφαίο εξαγωγέα καυσίμων στον κόσμο, μέσω θαλάσσης, λίγο πριν από τις ΗΠΑ, έχουν αυξήσει τις τιμές παγκοσμίως και ανάγκασαν ορισμένους αγοραστές να αναζητήσουν εναλλακτικές πηγές βενζίνης και ντίζελ.

Μετά που η Ευρωπαϊκή Ένωση απαγόρευσε τις εισαγωγές ρωσικών καυσίμων λόγω των ενεργειών της Μόσχας στην Ουκρανία, η Ρωσία έστρεψε τις εξαγωγές ντίζελ και άλλων καυσίμων από την Ευρώπη προς τη Βραζιλία, την Τουρκία, διάφορες χώρες της Βόρειας και Δυτικής Αφρικής και τα κράτη του Κόλπου στη Μέση Ανατολή.

Τα κράτη του Κόλπου, τα οποία διαθέτουν τα δικά τους μεγάλα διυλιστήρια, επανεξάγουν τα ρωσικά καύσιμα.

Η Ρωσία αντιμετωπίζει τους τελευταίους μήνες τόσο ελλείψεις όσο και υψηλές τιμές καυσίμων, γεγονός που πλήττει ιδιαίτερα τους αγρότες κατά τη διάρκεια της περιόδου συγκομιδής των προϊόντων.

Από την εισαγωγή της απαγόρευσης, οι χονδρικές τιμές του ντίζελ στο ρωσικό χρηματιστήριο έχουν μειωθεί κατά 21%, ενώ οι τιμές της βενζίνης μειώθηκαν κατά 10%.

Δειτε Επισης

Στα $113 αυξάνει τον κατώτατο μηνιαίο μισθό η Αίγυπτος
Θετικά πρόσημα στην Ασία, εν αναμονή... κεντρικών τραπεζών και πληθωρισμού
ΗΠΑ: Μειώθηκε στο 3,7% η ανεργία, η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή
Κρίση προϋπολογισμού στη Γερμανία- Αισιόδοξος για την έκβαση των συνομιλιών ο Όλαφ Σολτς
Πρώτες σε αγορές χρυσού τον Οκτώβριο οι Κεντρικές Τράπεζες Κίνας, Τουρκίας, Πολωνίας
Ο Πρόεδρος της Κίνας συναντά Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και Σαρλ Μισέλ
Τρίτη ημέρα απωλειών στη Wall Street
ΗΠΑ: Οι εργαζόμενοι της Washington Post θα απεργήσουν για μία ημέρα
Σε συνεργασία Ρωσίας-Ιράν για να ξεπεραστούν οι δυτικές κυρώσεις καλεί η Μόσχα
Η απεργία της Tesla Σουηδίας εξαπλώνεται στη γειτονική Δανία