Χορηγία Κατηγορίας Οικονομία

Γ. Παπαναστασίου: Πώς η Κυβέρνηση επισπεύδει τον μετασχηματισμό του ενεργειακού τομέα

Το μήνυμα ότι «η ενίσχυση της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού της Κύπρου είναι ζωτικής σημασίας για άρση της ενεργειακής της απομόνωσης», έστειλε ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Παπαναστασίου.

Σε ομιλία του στο 14ο Limassol Economic Forum, ο Υπουργός τόνισε πως το νησί μας παραμένει ακόμα απομονωμένο από τα ευρωπαϊκά και περιφερειακά δίκτυα ενέργειας, ενώ εξακολουθεί να εξαρτάται, σε μεγάλο βαθμό, από τα εισαγόμενα προϊόντα πετρελαίου.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η κυπριακή οικονομία να είναι πολύ πιο ευάλωτη από αυτές άλλων χωρών, στις διακυμάνσεις της τιμής του πετρελαίου διεθνώς.

O Υπουργός υποστήριξε, αρχικά, τι από την πρώτη στιγμή διαπιστώθηκε η ανάγκη για επίσπευση του μετασχηματισμού του ενεργειακού τομέα, δεδομένων τόσο της ενεργειακής κρίσης που ταλανίζει την Ευρώπη όσο και των στόχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2050.

Στη βάση των πακέτων μεταρρυθμίσεων της ΕΕ «REPowerEU» και «Fit for 55», η κυβέρνηση προχώρησε σε εντατικοποίηση των προσπαθειών για αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα. Διευκρίνισε ότι το αναθεωρημένο Σχέδιο, αποσκοπεί, σε λεπτομερή χαρτογράφηση της μετάβασής σε ένα ανταγωνιστικό ενεργειακό σύστημα χαμηλών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Ήδη έχουν τεθεί στέρεες βάσεις κατά τον Υπουργό. Το 41% των προϋπολογισθέντων πόρων του εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Κύπρος _ το Αύριο» προορίζονται για την πράσινη μετάβαση, ενώ ως Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας έχουν εξασφαλιστεί περίπου 590 εκατομμύρια ευρώ για την Προγραμματική Περίοδο μέχρι το 2027.

Τα κονδύλια αυτά θα αξιοποιηθούν, κυρίως, για παραχώρηση οικονομικών κινήτρων σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και δημόσιους φορείς, για επενδύσεις σε ενεργειακή απόδοση και ΑΠΕ.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση σύμφωνα με τον αρμόδιο Υπουργό, προβαίνει στον αναγκαίο εκσυγχρονισμό του νομοθετικού και ρυθμιστικού πλαισίου του τομέα της ενέργειας, μεταξύ άλλων ψηφιοποιώντας τις διαδικασίες της νεοσύστατης Ενιαίας Υπηρεσίας Εξυπηρέτησης για αδειοδότηση των έργων ΑΠΕ, η οποία λειτουργεί υπό τη Μονάδα Διευκόλυνσης Επιχειρήσεων του Υπουργείου.

Ειδική αναφορά έκανε στο νέο Σχέδιο Χορηγιών που ετοιμάζει στο Υπουργείο Ενέργειας, με την ονομασία «Φωτοβολταϊκά για Όλους».

Σημαντικό σημείο της παρουσίασής του, αποτέλεσε, η εξής δήλωση: “Εν έτει 2023 το νησί μας παραμένει ακόμα απομονωμένο από τα ευρωπαϊκά και περιφερειακά δίκτυα ενέργειας, ενώ εξακολουθεί να εξαρτάται, σε μεγάλο βαθμό, από τα εισαγόμενα προϊόντα πετρελαίου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η κυπριακή οικονομία να είναι πολύ πιο ευάλωτη από αυτές άλλων χωρών, στις διακυμάνσεις της τιμής του πετρελαίου διεθνώς”.

Συνεπώς, κατά τον Υπουργό είναι ζωτικής σημασίας για τη χώρα μας να ενισχύσουμε την ασφάλεια του ενεργειακού της εφοδιασμού, να άρουμε την ενεργειακή της απομόνωση και να προχωρήσουμε με τη λειτουργία τόσο της ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρισμού όσο και της εσωτερικής αγοράς φυσικού αερίου.

Μίλησε για το Σχέδιο «Κύπρος _ το Αύριο» ενώ αναφορά έγινε και σε σχέση με την εσωτερική αγορά φυσικού αερίου, για το οποίο τοΥπουργείο Ενέργειας όπως είπε στο Συνέδριο ο επικεφαλής του, έχει εντατικοποιήσει τις προσπάθειες τόσο για ολοκλήρωση του τερματικού εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου στο Βασιλικό όσο και για την προμήθεια αερίου για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής και εξαγωγών, μέσω αγωγού, από κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου.

Αφού ενημέρωσε το κοινό για τα χρονοδιαγράμματα σε σχέση με την κυπριακή ΑΟΖ, ο Υπουργός, μετέφερε τις σκέψεις του για τις σημερινές γεωπολιτικές συνθήκες. «Ο κόσμος στον οποίο ζούμε σήμερα είναι πολύ διαφορετικός σε σχέση με πριν την πανδημία και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ιδιαίτερα ο τομέας της ενέργειας, σε παγκόσμιο επίπεδο, διαφοροποιείται συνεχώς και αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις που αφορούν όχι μόνο στις τιμές, τις πηγές και τις διαδρομές ενεργειακών προϊόντων, αλλά και στα σημαντικά μέτρα που απαιτούνται για άμβλυνση της κλιματικής αλλαγής. Σκεφτείτε μόνο πόσο μεγεθύνεται το πρόβλημα σε σχέση με τη μικρή και απομονωμένη αγορά ενέργειας της Κύπρου».

Καταληκτικά, έστειλε το μήνυμα πως για τη βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας μας, αλλά και για ενίσχυση της θέσης της χώρας μας στο νέο ενεργειακό περιβάλλον της Ευρώπης και της ευρύτερης περιοχής, η Κυβέρνηση εργάζεται, σε συνεργασία και συνεννόηση πάντα με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, για τη χάραξη και υλοποίηση μιας μακροχρόνιας, ολοκληρωμένης και αειφόρου ενεργειακής στρατηγικής.

Δειτε Επισης

Απεργία ταχυδρομικών διανομέων μελών «Ισότητας» μέχρι την Παρασκευή
Κύπρος και Γαλλία υπογράφουν σύμβαση εξάλειψης διπλής φορολογίας
«Στις πρωταρχικές μας έγνοιες η ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας και της υπαίθρου»
Ν. Χριστοδουλίδης: Μέτρα και δράσεις για ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής του Ακάμα
ΠτΔ: Επιβεβαιώνεται η πορεία προόδου-Οι οίκοι αξιολόγησης αναγνωρίζουν τον κυβερνητικό σχεδιασμό
Ο Κεραυνός για την αναβάθμιση-«Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει την οικονομία με υπεύθυνο τρόπο»
Θετικά μαντάτα από Fitch με αναβάθμιση της προοπτικής της κυπριακής οικονομίας σε θετική
Πιάνουμε τα προαπαιτούμενα για τις δόσεις μας από το Ταμείο Ανάκαμψης-«Το προσεγγίζω ως ένα μνημόνιο»
Πράσινο Βουλής σε συμπληρωματικές πιστώσεις άνω των €390 εκατ. στον προϋπολογισμό
Κέρδη για τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα στο ΧΑΚ