Powered by

Επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος στη Γερμανία

Το επιχειρηματικό κλίμα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Γερμανίας, που έχουν πληγεί από τις μαζικές αυξήσεις του κόστους, την αδύναμη ζήτηση και τα υψηλά επιτόκια, έχει επιστρέψει κοντά στα χαμηλά επίπεδα της πανδημίας, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Μελέτη της Creditreform έδειξε ότι το κλίμα μεταξύ των εταιρειών “Mittelstand” που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της γερμανικής οικονομίας έχει διολισθήσει ξανά σε αρνητικό έδαφος για πρώτη φορά από το 2020, σηματοδοτώντας συρρίκνωση της οικονομικής παραγωγής.

Ο δείκτης έπεσε στις -1,2 μονάδες το 2023, σύμφωνα με την Creditreform, η οποία πραγματοποίησε έρευνα σε περίπου 1.200 επιχειρήσεις. Η μόνη άλλη φορά που το κλίμα ήταν χαμηλότερο τα τελευταία 10 χρόνια ήταν το 2020, με -5,7 μονάδες.

Λόγω της απότομης αύξησης του κόστους χρηματοδότησης και της ζοφερής οικονομικής κατάστασης, η προθυμία των επιχειρήσεων αυτών να επενδύσουν έχει επίσης υποχωρήσει, σύμφωνα με την Creditreform.

Το ποσοστό των επιχειρήσεων που σχεδιάζουν επενδύσεις έχει μειωθεί στο 38,4% από 46,2% πέρυσι, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν 20 ετών, ανέφερε.

Δειτε Επισης

Σε υψηλό έντεκα μηνών η ανάπτυξη των επιχειρήσεων της Ευρωζώνης τον Ιούλιο
Τραμπ: Δασμοί 15%-50% για χώρες χωρίς εμπορικές συμφωνίες με τις ΗΠΑ… Τι λέει για την Ε.Ε.
Χρυσός: Πώς η Κίνα αυξάνει τα αποθέματά της και μειώνει την εξάρτηση από το δολάριο
Πιέζει ο χρόνος… Όλα στο τραπέζι για το εμπορικό deal ΗΠΑ-Ε.Ε.
Ανάσα για αγορές και επενδυτές οι πρόσφατες δασμολογικές συμφωνίες του Τραμπ
Κοντά σε εμπορική συμφωνία με δασμούς 15% στα εισαγόμενα ευρωπαϊκά προϊόντα ΗΠΑ και Ε.Ε.
Η εγκατάσταση σαρωτών ασφαλείας αξίας £1 δισ. φρενάρει τα κέρδη του Χίθροου
Τραμπ: Κλείσαμε τεράστια εμπορική συμφωνία με την Ιαπωνία με δασμούς 15%-Ιαπωνικές επενδύσεις $550 δισ.
Βρετανικές κυρώσεις σε 135 δεξαμενόπλοια του «σκιώδους στόλου» της Ρωσίας
Σύνοδος Kορυφής Ε.Ε.-Κίνας την Πέμπτη με επίκεντρο τις εμπορικές σχέσεις-Στο Πεκίνο Κόστα, Φον ντερ Λάιεν