Η μείωση περιβαλλοντικού αντικτύπου για λιανεμπόριο ενώπιον του Συμβ. Μεταφορών

Θέματα που άπτονται της μείωσης του περιβαλλοντικού αντικτύπου από τις μεταφορές που διενεργούνται για το λιανικό εμπόριο εξετάστηκαν, μεταξύ άλλων, την Τετάρτη, κατά τη διάρκεια της δεύτερης συνεδρίας του νεοσύστατου Συμβουλίου Μεταφορών, του οποίου προεδρεύει ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Αλέξης Βαφεάδης.

Το Συμβούλιο έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα και αποσκοπεί στην ανταλλαγή απόψεων και εισηγήσεων για τη διαχείριση των προκλήσεων στον τομέα των μεταφορών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου, την οποία μεταδίδει το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, στο Συμβούλιο συμμετέχουν το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΚΕΒΕ), η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ), το Επιστημονικό Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου (ΕΤΕΚ), το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) και ο Σύλλογος Συγκοινωνιολόγων.

Όπως αναφέρεται κατά τη συνεδρία, στην οποία μετείχαν στελέχη των πιο πάνω οργανισμών καθώς και αρμόδιοι λειτουργοί, εξετάστηκαν θέματα που άπτονται της μείωσης του περιβαλλοντικού αντικτύπου από τις μεταφορές που διενεργούνται για το λιανικό εμπόριο.

Προστίθεται ότι τονίστηκαν οι υποχρεώσεις που έχει η Κύπρος για την πράσινη μετάβαση και η αναγκαιότητα έγκαιρης λήψης αποφάσεων ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι μέχρι το 2030.

Αναφέρεται ότι μεταξύ άλλων, συζητήθηκε το θέμα της διενέργειας νυκτερινών διανομών λιανικού εμπορίου, όπου είναι πρακτικά εφικτό, ώστε να περιοριστεί η κυκλοφορία των οχημάτων που διενεργούν διανομές κατά τη διάρκεια της ημέρας, ιδίως κατά τις ώρες αιχμής.

Σημειώνεται ότι αποφασίστηκε όπως η εισήγηση αυτή μελετηθεί από το ΚΕΒΕ και την ΟΕΒ σε συνεργασία με τα μέλη τους, προσθέτοντας ότι το θέμα θα επανατεθεί για συζήτηση στην επόμενη συνεδρία του Συμβουλίου Μεταφορών, αφού ληφθούν οι απόψεις του ΚΕΒΕ και της ΟΕΒ.

Προστίθεται ότι η καλύτερη χρήση των οχημάτων που διενεργούν διανομές, η ανανέωση του στόλου οχημάτων, καθώς και η δημιουργία κέντρων διανομών για εξυπηρέτηση μικρών και μεγάλων εμπόρων, τέθηκαν για προβληματισμό.

Αναφέρεται ότι συμφωνήθηκε, επίσης, ότι για την επίτευξη των στόχων απαιτείται η διεξαγωγή διαλόγου με όλα τα μέρη που έχουν ρόλο στις μεταφορές λιανικού εμπορίου.

Δειτε Επισης

Γιώργος Μούντης: Επιβεβαίωση της σκληρής δουλειάς των συναδέλφων και συνεργατών μας το IN Business Award (vid)
Grant Johnson: Το μέλλον του τουρισμού στην Κύπρο προμηνύεται λαμπρό (vid)
Κατιάνα Μούσα: Η ECOMMBX βλέπει μπροστά, τα καλύτερα έρχονται (vid)
Με μεγάλη επιτυχία το «2ο Cyprus: The New Global Tech & Innovation Hub Summit» (pics)
ΚΟΕ Πανεπιστημίου Κύπρου: Οριακή βελτίωση του οικονομικού κλίματος τον Απρίλιο
Πιο ακριβό φέτος το πασχαλινό τραπέζι-Τσούζουν οι τιμές κρέατος και ελαιολάδου
Δημήτρης Κωνσταντινίδης: Είναι μεγάλη τιμή για εμάς το βραβείο που πήραμε στα IN Business Awards (vid)
Moody's: Πιστωτικά θετική για την Ελληνική η απόκτηση της CNP
Μάκης Κεραυνός: Σε υγιή πορεία παρά τις σημαντικές προκλήσεις και αβεβαιότητες η κυπριακή οικονομία
Ξάνθος Σαρρής: Η επέκταση της ΕΥΡΗΚΑ και η επόμενη γενιά