Φάνος Καραντώνης: Παθογένειες του παρελθόντος καθυστερούν την ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρισμού

Την ελπίδα ότι η πολιτεία θα ανοίξει την ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρισμού για να δώσει το δικαίωμα στους ιδιώτες παρόχους να προσελκύσουν περισσότερους καταναλωτές έτσι ώστε «να χαίρουν της επιλογής παρόχου και καλύτερων υπηρεσιών οι Κύπριοι πολίτες» και κατ΄ επέκταση μειωμένες τιμές ηλεκτρισμού, εξέφρασε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αγοράς Ηλεκτρισμού Φάνος Καραντώνης, αναφέροντας παράλληλα ότι οι ιδιώτες προμηθευτές δεν μπορούν να διευρύνουν το 8% των καταναλωτών που εξυπηρετούν σήμερα.

Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, ύστερα από συνάντηση στα γραφεία του ΔΗΚΟ με τον Πρόεδρο του κόμματος Νικόλα Παπαδόπουλο, που έγινε στο πλαίσιο των συναντήσεων που πραγματοποιεί ο Σύνδεσμος με τα κοινοβουλευτικά κόμματα σε σχέση με την αγορά ηλεκτρισμού, ο κ. Καραντώνης είπε ότι ο Σύνδεσμος καταθέτει τις εισηγήσεις του στα κοινοβουλευτικά κόμματα για να μπορέσουμε να φέρουμε επιτέλους σε αυτόν τον τόπο, όπως είπε, «την ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρισμού και το δικαίωμα επιλογής παρόχου από κάθε καταναλωτή στην Κύπρο».

Κληθείς να σχολιάσει την καθυστέρηση που παρατηρείται στο άνοιγμα της ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρισμού, ο κ. Καραντώνης είπε ότι αυτό οφείλεται στις «πολλές παθογένειες και ασθένειες του παρελθόντος που μας βαραίνουν μέχρι σήμερα».

«Δεν βλέπουμε στον ορίζοντα ότι αυτή η αγορά θα ανοίξει και αυτό μας κρατά πίσω», πρόσθεσε.  

Ανέφερε ότι σήμερα περίπου το 8% των καταναλωτών εξυπηρετείται από ιδιώτες προμηθευτές και πρόσθεσε πως με τη μεταβατική ρύθμιση με βάση την οποία «δραστηριοποιούμαστε όλοι σήμερα, το 8% περιορίζεται και δεν μπορούμε να το διευρύνουμε».

Σε παρατήρηση ότι αναμένονται νέες αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρισμού της ΑΗΚ, εντός Οκτωβρίου, ο κ. Καραντώνης είπε ότι «στην Κύπρο έχουμε σχετικά υψηλό κόστος ενέργειας», προσθέτοντας, ωστόσο, ότι «παρά τις αυξήσεις, όσοι έχουν την ευκαιρία να λαμβάνουν ενέργεια από ιδιώτες προμηθευτές την παίρνουν σε μειωμένες τιμές, με εκπτώσεις που κυμαίνονται, αναλόγως του προφίλ του καταναλωτή».

«Αυτό θέλουμε να πετύχουμε», είπε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αγοράς Ηλεκτρισμού, προσθέτοντας ότι «με την είσοδο νέων προμηθευτών θα δοθεί το δικαίωμα επιλογής παρόχου στους καταναλωτές και κατ΄ επέκταση και μειωμένες τιμές» ηλεκτρισμού».

Δειτε Επισης

Ξεκαθαρίζει ο Χριστοδουλίδης για την ηλεκτρική διασύνδεση-Θα ισχύσουν οι ειλημμένες αποφάσεις της Κυβέρνησης
ΑΔΜΗΕ: Ενώπιον των ρυθμιστικών αρχών Ισραήλ και Κύπρου η μελέτη κόστους-οφέλους του GSI
HELLENiQ ENERGY: Σταθερές βάσεις για τη νέα στρατηγική πορεία ανάπτυξης
Το πετρέλαιο συνεχίζει την πτωτική του πορεία εν αναμονή νέας αύξησης της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ
Έρχεται με αλλαγές νέο σχέδιο χορηγιών για αντικατάσταση ή εγκατάσταση ηλιακών συστημάτων θέρμανσης νερού
Η ημέρα με την μέχρι στιγμής υψηλότερη συνολική μέγιστη ζήτηση σε ηλεκτρικό ρεύμα το φετινό καλοκαίρι
Πετρέλαιο: Άνοδος 1% στις τιμές μετά τη βουτιά που προκάλεσε η εκεχειρία Ισραήλ-Ιράν
Έπεσαν οι υπογραφές για εγκατάσταση σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στην Πόλη Χρυσοχούς
Κομισιόν: Χαιρετίζει την προσωρινή πολιτική συμφωνία για παράταση του κανονισμού για αποθήκευση αερίου
ΑΔΜΗΕ: Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο Διοικητικό Συμβούλιο-Η σύνθεσή του