Φάνος Καραντώνης: Παθογένειες του παρελθόντος καθυστερούν την ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρισμού

Την ελπίδα ότι η πολιτεία θα ανοίξει την ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρισμού για να δώσει το δικαίωμα στους ιδιώτες παρόχους να προσελκύσουν περισσότερους καταναλωτές έτσι ώστε «να χαίρουν της επιλογής παρόχου και καλύτερων υπηρεσιών οι Κύπριοι πολίτες» και κατ΄ επέκταση μειωμένες τιμές ηλεκτρισμού, εξέφρασε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αγοράς Ηλεκτρισμού Φάνος Καραντώνης, αναφέροντας παράλληλα ότι οι ιδιώτες προμηθευτές δεν μπορούν να διευρύνουν το 8% των καταναλωτών που εξυπηρετούν σήμερα.

Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, ύστερα από συνάντηση στα γραφεία του ΔΗΚΟ με τον Πρόεδρο του κόμματος Νικόλα Παπαδόπουλο, που έγινε στο πλαίσιο των συναντήσεων που πραγματοποιεί ο Σύνδεσμος με τα κοινοβουλευτικά κόμματα σε σχέση με την αγορά ηλεκτρισμού, ο κ. Καραντώνης είπε ότι ο Σύνδεσμος καταθέτει τις εισηγήσεις του στα κοινοβουλευτικά κόμματα για να μπορέσουμε να φέρουμε επιτέλους σε αυτόν τον τόπο, όπως είπε, «την ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρισμού και το δικαίωμα επιλογής παρόχου από κάθε καταναλωτή στην Κύπρο».

Κληθείς να σχολιάσει την καθυστέρηση που παρατηρείται στο άνοιγμα της ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρισμού, ο κ. Καραντώνης είπε ότι αυτό οφείλεται στις «πολλές παθογένειες και ασθένειες του παρελθόντος που μας βαραίνουν μέχρι σήμερα».

«Δεν βλέπουμε στον ορίζοντα ότι αυτή η αγορά θα ανοίξει και αυτό μας κρατά πίσω», πρόσθεσε.  

Ανέφερε ότι σήμερα περίπου το 8% των καταναλωτών εξυπηρετείται από ιδιώτες προμηθευτές και πρόσθεσε πως με τη μεταβατική ρύθμιση με βάση την οποία «δραστηριοποιούμαστε όλοι σήμερα, το 8% περιορίζεται και δεν μπορούμε να το διευρύνουμε».

Σε παρατήρηση ότι αναμένονται νέες αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρισμού της ΑΗΚ, εντός Οκτωβρίου, ο κ. Καραντώνης είπε ότι «στην Κύπρο έχουμε σχετικά υψηλό κόστος ενέργειας», προσθέτοντας, ωστόσο, ότι «παρά τις αυξήσεις, όσοι έχουν την ευκαιρία να λαμβάνουν ενέργεια από ιδιώτες προμηθευτές την παίρνουν σε μειωμένες τιμές, με εκπτώσεις που κυμαίνονται, αναλόγως του προφίλ του καταναλωτή».

«Αυτό θέλουμε να πετύχουμε», είπε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αγοράς Ηλεκτρισμού, προσθέτοντας ότι «με την είσοδο νέων προμηθευτών θα δοθεί το δικαίωμα επιλογής παρόχου στους καταναλωτές και κατ΄ επέκταση και μειωμένες τιμές» ηλεκτρισμού».

Δειτε Επισης

«Ενδιαφέρον μεγάλων επενδυτών για Great Sea Interconnector, προσανατολίζεται σε συμμετοχή η Κ.Δ.»
Διορία μέχρι 31 Μαρτίου στη Chevron για βέλτιστο σχέδιο ανάπτυξης του «Αφροδίτη»
Great Sea Interconnector: Κερδίζει έδαφος η μετοχική συμμετοχή της Κ.Δ.-Στα 100 εκατ. το ποσό που θα καταβάλει
Ξεκαθαρίζει για Chevron ο Λετυμπιώτης-«Υπάρχει συμφωνία για τα επόμενα βήματα»
Ενδιαφέρον από επενδυτικά ταμεία κρατών της περιοχής για τον Euroasia
Πολλαπλά οφέλη για τη γεωργία από την εγκατάσταση αγροφωτοβολταϊκών
Coral Cyprus (Shell Licensee): Μια εντυπωσιακή κοινωνική και περιβαλλοντική δράση
Διαγωνισμό μίσθωσης γης για έργα ΑΠΕ προκήρυξε η ΑΗΚ
Κηροζίνη και φέτος από τα πρατήρια μέσω κερματοδέκτη
Συστήνεται νέα εταιρεία ειδικού σκοπού για την ηλεκτρική διασύνδεση-Πώς μπαίνουν στην εξίσωση τα ΗΑΕ