Σημαντική πτώση πέραν του 4% στις τιμές πετρελαίου

Σημαντική πτώση πέραν του 4% κατέγραψαν οι τιμές πετρελαίου την Τετάρτη λόγω των ανησυχιών για μείωση της ζήτησης αλλά και της ανακοίνωσης του ΟΠΕΚ+ ότι θα διατηρήσει την παραγωγή του στα υφιστάμενα επίπεδα μέχρι το τέλος του 2024.

Συγκεκριμένα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού πετρελαίου Μπρεντ, Βόρειας Θάλασσας, σημείωναν το απόγευμα της Τετάρτης πτώση κατά 4,3% ή $3,9, στα $86,99 το βαρέλι.

Το αμερικανικό αργό, WTI, υποχωρούσε κατά 4,5% ή $4,13, στα $85,09 το βαρέλι.

Όπως μεταδίδει το AFP, σε ανακοίνωσή μετά από τηλεδιάσκεψη, ο ΟΠΕΚ+ (στον οποίο περιλαμβάνονται και μη μέλη όπως η Ρωσία) ανακοίνωσε ότι η Κοινή Υπουργική Επιτροπή Παρακολούθησης (JMMC) "επιβεβαίωσε τη δέσμευση των χωρών μελών του" να διατηρήσει τη στρατηγική μείωσης της παραγωγής που ισχύει σήμερα, μέχρι το τέλος του έτους.

Η επιτροπή αναφέρει ότι είναι "έτοιμη να λάβει πρόσθετα μέτρα ανά πάσα στιγμή" ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς.

Η JMMC εξήρε επίσης τις "προσπάθειες... της Σαουδικής Αραβίας" να μειώσει εθελοντικά την παραγωγή της κατά ένα εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα από τον περασμένο Ιούλιο.

Επίσης, η επιτροπή αναγνώρισε επίσης την απόφαση της Ρωσίας για παράταση της πρόσθετης εθελοντικής μείωσης των εξαγωγών της κατά 300.000 βαρέλια την ημέρα μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2023.

Παράλληλα, το Υπουργείο Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας επιβεβαίωσε ότι η εθελοντική μείωση της παραγωγής θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος του 2023.

Πρόσθεσε ότι η παραγωγή του βασιλείου θα ανέλθει σε περίπου εννέα εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο.

Οι τιμές του αργού έχουν υποχωρήσει τις τελευταίες ημέρες, καθώς οι αγορές ανησυχούν για την επιβράδυνση της οικονομίας και την παραμονή των επιτοκίων σε υψηλά επίπεδα, για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Η υποχώρηση στις τιμές του αργού πετρελαίου έρχονται την στιγμή που η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας των ΗΠΑ αναφέρει σε έκθεση της ότι τα αποθέματα μειώθηκαν κατά 2,2 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στις 29 Σεπτεμβρίου.

Εξάλλου, όπως μεταδίδει το Reuters, ο Ρώσος αναπληρωτής Πρωθυπουργός Αλεξάντερ Νόβακ δήλωσε την Τετάρτη ότι οι κοινές περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου από τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία συνέβαλαν στην εξισορρόπηση των παγκόσμιων αγορών πετρελαίου.

Μιλώντας στον ενημερωτικό τηλεοπτικό σταθμό Rossiya-24, ο κ. Νόβακ είπε ακόμη ότι η απαγόρευση που επέβαλε η Ρωσία στις εξαγωγές βενζίνης και ντίζελ είχε θετική επίδραση στην εγχώρια αγορά καυσίμων.

Δειτε Επισης

Great Sea Interconnector: Κερδίζει έδαφος η μετοχική συμμετοχή της Κ.Δ.-Στα 100 εκατ. το ποσό που θα καταβάλει
Ξεκαθαρίζει για Chevron ο Λετυμπιώτης-«Υπάρχει συμφωνία για τα επόμενα βήματα»
Ενδιαφέρον από επενδυτικά ταμεία κρατών της περιοχής για τον Euroasia
Πολλαπλά οφέλη για τη γεωργία από την εγκατάσταση αγροφωτοβολταϊκών
Coral Cyprus (Shell Licensee): Μια εντυπωσιακή κοινωνική και περιβαλλοντική δράση
Διαγωνισμό μίσθωσης γης για έργα ΑΠΕ προκήρυξε η ΑΗΚ
Κηροζίνη και φέτος από τα πρατήρια μέσω κερματοδέκτη
Συστήνεται νέα εταιρεία ειδικού σκοπού για την ηλεκτρική διασύνδεση-Πώς μπαίνουν στην εξίσωση τα ΗΑΕ
ΡΑΕΚ: Αναγκαία η αναβάθμιση δικτύου για διείσδυση των ΑΠΕ
Ζητά παράταση για την τεχνοοικονομική μελέτη ανάπτυξης του «Αφροδίτη» η Chevron