Ε. Ευγενίου: Πρόκληση για τους επενδυτές το πρόβλημα «χωρητικότητας» της οικονομίας

Στόχος της νομισματικής πολιτικής είναι να ρίξει τον ρυθμό της οικονομίας για να πέσει ο πληθωρισμός, ενώ, αντίθετα, ο στόχος του Invest Cyprus είναι να προωθήσει τη χώρα για να προσελκύσει επενδύσεις, να διευκολύνει νέες επενδύσεις και να μείνει σ' επαφή με τους επενδυτές, επισήμανε ο πρόεδρος του Invest Cyprus, Ευγένιος Ευγενίου.

Μιλώντας στο 1ο ετήσιο συνέδριο της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου(ΚΤΚ) υπό τον τίτλο «Ο ρόλος της Νομισματικής Πολιτικής στην αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων», που πραγματοποιήθηκε στη Λεμεσό, ο κ. Ευγενίου σημείωσε ότι υπάρχουν κάποια χρήσιμα εργαλεία για την οικονομική ανάπτυξη στην Κύπρο, αναφερόμενος στο Όραμα 2035, που περιλαμβάνει 242 δράσεις που πρέπει να εκτελεστούν, και στο Πρόγραμμα Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

"Οι προτεραιότητές μας ευθυγραμμίζονται με αυτά τα δύο σχέδια και υπάρχουν δύο πυλώνες", είπε.

Ο πρώτος είναι η εθνική στρατηγική για την προσέλκυση στην Κύπρο υψηλά εξειδικευμένων εταιρειών και ταλέντων. Ο στόχος δεν είναι μόνο να έρθουν στην Κύπρο χιλιάδες ψηλά αμοιβόμενοι εργαζόμενοι, κάτι το οποίο έχει γίνει ήδη τα τελευταία δύο χρόνια, είπε, αλλά να έρθουν επίσης επιχειρήσεις που να δημιουργήσουν μια πιο διαφοροποιημένη οικονομία, πιο ανθεκτική σε εξωτερικά σοκ και να οδηγήσουν τη μεταφορά γνώσης στην οικονομία, σε μια προσπάθεια να κινηθεί γρηγορότερα η ψηφιακή και πράσινη ανάπτυξη.

Σημείωσε ότι μέχρι τώρα η Κύπρος πέτυχε να προσελκύσει επιχειρήσεις, σημειώνοντας ότι αυτή η ανάπτυξη έχει συνεισφέρει σημαντικά στην οικονομική ανάπτυξη του 2022 και του 2023 και αυτό το επικαλείται και ο Moody's, και το ΔΝΤ και η ΚΤΚ.

Ο δεύτερος πυλώνας επικεντρώνεται στην προσέλκυση στην Κύπρο επενδύσεων για πράσινα έργα, που σχετίζονται με την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση της χώρας, σημείωσε ο κ. Ευγενίου.

"Είναι ξεκάθαρο ότι με τη νομισματική αυστηροποίηση και τη δημοσιονομική πειθαρχία, θα είναι σταδιακά δυσκολότερο για τις Κυβερνήσεις να ζητήσουν νέα κεφάλαια από την αγορά για να χρηματοδοτήσουν έργα υποδομής.

Ταυτόχρονα, ειδικά στην Κύπρο, χρειάζεται να παραμείνουμε σε πειθαρχία και σε τροχιά μείωσης του χρέους. Επομένως, οι ξένες επενδύσεις γίνονται πολύ πιο κρίσιμες, όσον αφορά τη συνέχιση των έργων υποδομής στη χώρα", είπε.

Ερωτηθείς αν οι ξένες επενδύσεις στην Κύπρο είναι βιώσιμες και τι προκλήσεις έχουν αναδειχθεί από αυτή τη ροή, είπε ότι οι επενδυτές παρουσιάζουν ως πρόκληση ένα πρόβλημα "χωρητικότητας" της οικονομίας, σημειώνοντας την έλλειψη διαθέσιμης στέγης και την έλλειψη θέσεων σε αγγλόφωνα σχολεία.

Αυτό, ανέφερε, αποτελεί περιορισμό για νέες επιχειρήσεις που θέλουν να έρθουν στην Κύπρο, αλλά κυρίως, για υφιστάμενες επιχειρήσεις που συνεχίζουν να μεγαλώνουν. 

Επιπλέον, ο κ. Ευγενίου σημείωσε ότι η ψηφιακή μετάβαση χρειάζεται να επιταχυνθεί, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, ενώ ανέφερε και την ανάγκη ψηφιακής αναβάθμισης των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού της χώρας.

Σημείωσε ότι αυτό συνδέεται και με την ανάγκη για εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, ούτως ώστε τα παιδιά να αποκτήσουν τις ψηφιακές και οριζόντιες (μαλακές) δεξιότητες που είναι απαραίτητες για να πετύχουν σε μια οικονομία που η τεχνολογία και η τεχνητή νοημοσύνη θα αναλάβουν πολλά από τα τετριμμένα καθήκοντα.

Δειτε Επισης

Λαγκάρντ: Η ΕΚΤ βλέπει «πραγματικά καλή πρόοδο» στον πληθωρισμό μέχρι στιγμής, αλλά…
Μήνυμα Χριστόδουλου Πατσαλίδη για περαιτέρω μείωση των επιτοκίων από ΕΚΤ-Η προϋπόθεση που θέτει
Αλλαγή πλεύσης για την ΕΚΤ-Γιατί φοβάται τον χαμηλό πληθωρισμό
ΚΤΚ: Ανθεκτικός στο σύνολό του ο χρηματοοικονομικός τομέας-Σε θέση να απορροφήσει απρόσμενους κραδασμούς
Καινούρια και αναβαθμισμένα σημεία εξυπηρέτησης από την Ελληνική-Πού βρίσκονται τα νέα καταστήματα
Π. Κάζιμιρ (ΕΚΤ): Όλα ανοιχτά για τα επιτόκια στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου
Η Ellinas Finance ενισχύει την ηγετική της θέση στις λύσεις Factoring με €20 εκατ. ετήσια στήριξη στις ΜΜΕ
Λαουτενσλέγκερ: Η εποπτεία της ΕΚΤ προστατεύει τις ευρωπαϊκές τράπεζες από την κρίση
Η Ελληνική Τράπεζα πρωτοπορεί και στον οικονομικό αλφαβητισμό
Πλαστά χαρτονομίσματα των 100 δολαρίων στην αγορά-Συστήνει προσοχή η Κεντρική Τράπεζα